Следва

Who is she?

Who is he: 10 любими факта за Джей Зи

Шон Кори Картър – това е името на момчето от снимката, която ти показахме днес в рубриката ни Who is he?, но на всички ни е по-известен като Джей Зи...

Други преди 11 години

Шон Кори Картър – това е името на момчето от снимката, която ти показахме днес в рубриката ни Who is he?, но на всички ни е по-известен като Джей Зи. А до него - певецата Алая

Роденият на 4 декември 1969 г. американски рапър, автор на песни, музикален продуцент и предприемач е всъщност един от най-преуспелите хип-хоп артисти и предприемачи с продадени около 50 млн. албума в цял свят и носител на 14 награди Грами. Два от албумите на Джей Зи са включени в класацията на списание Rolling Stone 500-те най-добри албума на всички времена, а рапърът не спира да открива нови музикални звезди – той е проправил пътя на Кание Уест, Риана и добилата голяма популярност напоследък 22-годишна певица Рита Ора.

Всеизвестен факт е, че Джей Зи е женен за не по-малко известната и успешна изпълнителка Бионсе, но ето какво още може и да не знаеш за един от любимите ни рапъри:

1. 4-годишният Джей Зи сам се е научил да кара колело и освен това е будил семейството си сутрин, удряйки по кухненската маса като барабанист.

2. На 12-годишна възраст рапърът е прострелял брат си в рамото, защото му е крадял нещата.

3. Фактът, че не е завършил гимназия, която е посещавал заедно с Notorious B.I.G и Бъста Раймс, не му е попречил да натрупа състояние от $150 млн.

4. Джей Зи създава Roc-A-Fella Records съвместно с приятелите си Деймън Даш и Кариим „Бигс” Бърк, отчасти защото не успява да създаде свой лейбъл сам.

5. Колкото и странно да звучи за рапър като Джей Зи, той се вдъхновява от инди рок музиката, но очевидно не твори в този стил.

6. Сватбата на Джей Зи и Бионсе се е състояла в тесен семеен кръг, но пръстенът на любимата му е на не толкова скромната стойност от $5 млн.

7. Американският рапър е известен с филантропската си дейност и най-вече с дарението от $1 млн., което правят заедно с Пи Диди на Американския червен кръст, за да помогнат на жертвите от урагана Катрина.

8. В момента рапърът има най-много албуми на челна позиция в класацията Billboard 200, а първата му песен начело на Billboard Hot 100 е „Empire State of Mind” в дует с Алиша Кийс.

9. Ако трябва да избере най-добър албум от 2000 г. насам, извън неговите собствени, то това би бил Graduation на неговото откритие Кание Уест.

10. На последно място ще ти представим виждането на Джей Зи за един утопичен свят: „Ще имам суперсилата да затворя устите на всички богаташи и да ги преместя в гетото и ще преместя бедните на мястото на богатите, за да може всеки да разбере как живее другият. След това ще мислим за всичко останало.”




More Други