Следва

"Черешката на тортата" стартира с трети сезон и ново име

Who is she: 10 любими факта за Алая

Алая Дейна Хотън, по-известна само като Алая, е момичето от снимката с Джей Зи, която ти показахме в рубриката ни Who are they?...

People of art преди 11 години

Алая Дейна Хотън, по-известна само като Алая, е момичето от снимката с Джей Зи , която ти показахме в рубриката ни Who are they?. Родена в Бруклин, Ню Йорк на 16 януари 1979 г. красивата тъмнокожа R&B певица загива в нелепа самолетна катастрофа на 25 август 2001 г. на 22-годишна възраст, след снимките на клипа към песента “Rock the Boat” на Бахамите.

Въпреки тъжната съдба на певицата, тя успява за кратко време да се превърне в изключително успешна певица, актриса и модел и да спечели сърцата на много хора. Затова и днес ще ти представим 10-те ни любими факта за нея.

1. Името й идва от арабски език, женски вариант е на името Али и означава „най-възвишеният”, „най-добрият”.

2. Алая за пръв път осъзнава, че може да пее на 6-годишна възраст и също тогава се явява и на първия си кастинг за роля в училищен мюзикъл.

3. На 12 години малкото момиче за пръв път подписва договор със звукозаписната компания Jive Records и това поставя началото на кратката й звездна кариера.

4. Алая има татуиран гълъб, който е посветен на баба й – един от най-важните хора в живота й, която е предложила и презимето, което певицата носи.

5. Никой не знае кога ще се чуе за пръв път по радиото, но на Алая това й се случва на път за зъболекаря.

6. По-голямата част от третия студиен албум на певицата е записан в Австралия по време на снимките на филма „Кралицата на прокълнатите” (Queen of the Damned), в който играе в главната роля.

7. На 19-годишна възраст Алая е първата и най-младата афро-американка, която някога е пяла на церемонията по връчване на Оскарите.

8. Алая има 5 R&B хита, които са номер 1 в класациите, 1 поп хит на челната позиция и 7 песни в топ 10 на Billboard Hot 100, като е продала 24 млн. копия от албумите си в цял свят.

9. След като вече е имала няколко успешни роли и благодарение на танцовите си умения, Алая е избрана за ролята на Хъни в едноименния филм (Honey). Ролята е дадена на Джесика Алба едва след трагичния инцидент с певицата.

10. В памет на Алая фондацията Entertainment Industry създава Aaliyah Memorial Fund, в който да се събират пари за благотворителните дейности, в които тя е участвала, а нейната собствена песен I Miss You също се появява след смъртта й с клип, посветен на нея.

Виж 10 любими факта за Джей Зи >>




 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра