Следва

Плейлист Лято 2012: Alexandra Stan – Lemonade

Осми музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2012”

 От 16 до 19 август 2012 година град Правец ще бъде за осма поредна година домакин на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2012”...

Music преди 11 години

 От 16 до 19 август 2012 година град Правец ще бъде за осма поредна година домакин на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2012”. Фестивалът е под почетния патронаж на Министъра на културата на Република България г-н Вежди Рашидов и на Посланика на Република Австрия Н.Пр. Герхард Райвегер, организира се от сдружение „Моцартови празници Правец`04” и Община Правец със съдействието на Министерството на културата. Оперната прима Христина Ангелакова е артистичен директор на фестивала.

Предстоящият музикален форум залага на богата и атрактивна програма предназначена за публика от различни възрасти и има за цел да привлече още по-голям брой зрители от региона, страната и чужбина. Отново в програмата на фестивала ще бъдат включени млади и талантливи оперни певци и музиканти, утвърдени имена от световния музикален афиш и доказани ярки поп и джаз изпълнители. Броят на участниците тази година надхвърля 200 души – певци, балетни артисти, музиканти и технически служби.

Осмото издание на фестивала ще се проведе за първи път на специално построена открита сцена пред хотел „РИУ ПРАВЕЦ РИЗОРТ” на брега на живописното езерото. Втората сцена е уютната зала на читалище „Заря 1895”, а галаконцертът ще бъде отново на открито – на площада в град Правец. 

Моцартовият шедьовър операта „Сватбата на Фигаро” – спектакъл на Държавна опера Бургас, ще бъде основен акцент в програмата на фестивала. Съзвездие от новото поколение български оперни изпълнители ще се изявят в солистичните роли, участват хор, балет и оркестър на Бургаската опера.

Диригент Лучано Ди Мартино, режисьор Павел Герджиков. Изтъкнатата българска хореографка Боряна Сечанова ще ни въведе чрез изящните изразни средства на танца в музикалната интерпретация на композитора Христо Петков на музиката от операта „Дон Жуан” на Моцарт. Спектакъл, в който Балет „Арабеск” ще ни представи едно необикновено съчетание на опера и танц с нестандартен авторски прочит. Талантливият български танцьор и хореограф Сергей Арендар ще пресъздадe танцово модно дефиле, в което главно действащо лице е оперният костюм и неговата история от моцартовата епоха до наши дни. Разнообразни съпътстващи програми ще ориентират разнородната по възраст и интереси публика в необятното творчество на моцартовия гений. Ще бъде излъчен видеозапис от спектакъла на Римската опера „Дон Жуан”, режисьор Франко Дзефирели, с участието на оперната прима Дарина Такова. Почитателите на оперното изкуство ще могат да присъстват на „Среща с автограф” с голямата оперна певица, оставила ярка и неповторима следа на световния оперен небосклон със своите превъплъщения в десетки солистични сопранови роли от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Верди по най-престижните оперни сцени. Водещ ще бъде проф. Боянка Арнаудова. Третата фестивална вечер ще се състои на площада на град Правец.

Предвиден е грандиозен гала концерт, който отново ще събере на една сцена оперни звезди, световни музиканти и поп и джаз изпълнители, музиката на Моцарт и оригинални интерпретационни препратки през вековете. Луксозният съпровод е поверен на брилянтния Симфоничен оркестър на БНР. Диригент Максим Ешкенази. Ще прозвучат увертюри от опери на Моцарт, избрани моцартови арии, дуети и ансамбли ще бъдат представени от златните оперни гласове Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Диана Василева, Калуди Калудов, Деян Вачков, а виртуозният цигулар Веско Ешкенази ще ни потопи в магията на симфоничното творчество на гениалния композитор с първа част от неговия Концерт за цигулка №5. Дани Милев ще представи новата си композиция за глас и цигулка по музика на Моцарт отново в дует с Веско Ешкенази.

Двамата изпълнители направиха своя творчески дебют като тандем с авторската песен на Дани Милев „Заведи ме там”. Новата творба е написана специално за Моцартовите празници и ще бъде изпълнена за първи път на галаконцерта. Участват още джаз майсторите „Михаил Йосифов секстет”, солист Милица Гладнишка с атрактивна програма, която включва богата палитра от различни музикални стилове, обединени от моцартовата мания...


И всичко това под надслов “Една голяма нощна музика”. 

More from View Sofia

More Music