Следва

31 август, петък - Сара Джесика Паркър

5 продукта, които ни правят щастливи

В края на ваканционния сезон обикновено сме покосени от депресията и умората. Обикновено сме свикнали да...

Health преди 11 години

В края на ваканционния сезон обикновено сме покосени от депресията и умората. Обикновено сме свикнали да приписваме вида на настроението си и лошата кондиция на външни фактори като лошото време, атмосферното налягане и т.н, но често забравяме или омаловажаваме „незабележимите” основни причини, които са пряко свързани с нивото на някои хормони.

Според д-р Каролайн Лонгмар - американски експерт по хранене, хормоналният дисбаланс може да се коригира с някои хранителни продукти. Например, от съществено значение е аминокиселината триптофан, която организмът набавяме само чрез храната. От своя страна триптофан се превръща в прословутия „хормон на щастието” - серотонин, който е в пряк контакт с други важни хормони - норепинефрин и допамин. Последните действат антистресово, облекчават и дават спокойствие и добро настроение. Ето защо Д-р Лонгмар препоръчва диета с най-малко 5 продукта, които ще ни позволят да се усмихваме по-често, отколкото обикновено и в същото време да „пазят” добрата форма на тялото:

Извара

Изварата може да окаже положително въздействие върху здравето на жени, страдащи от предменструален синдром. Този белтъчен продукт намалява раздразнителността и напрежението и се препоръчва за закуска. Намажи колкото си пожелаеш върху филийка вкусен върху пълнозърнест хляб, добавете пресни подправки и се наслаждавай на една пълноценна и щастлива закуска. Препоръчително е изварата да е с не повече от 2% масленост.

Спанак

Спанакът е богат на магнезий, а това помага на организма да се справи с безпокойството, умората и раздразнителността. В допълнение, магнезият предпазва мозъка от въздействието амоняка, който организмът отделя и перфектно отпуска кръвоносните съдове.

Тофу

Тофу-сиренето е не само едно истинско откритие за вегетарианците и отличен хранителен продукт, но и безценен източник на триптофан (744 мг на 100 г продукт). Той предотвратява дефицита на ниацин (Витамин В3) и повишава нивата на серотонин. Приливът на серотонин в организма ще подтисне за известно време апетита ви към сладкиши и ще премахне чувството на глад. Ще се почувствате заредени и щастливи.

Банани

Другите вкусни, солидни и незаменими източници на триптофан, калий и въглехидрати са тези южни плодове. Те не само насищат организма, но и помагат да се справим с чувството на дискомфорт. Дори се твърди, че подтискат желанието у пушачите да посягат към цигарите. Чудесна закуска е комбинация от малко количество банани \например под формата на шейкове\ с други плодове, източници на триптофан - ананас, киви и сливи.

Черен шоколад

За положителните свойства на тъмния шоколад се говори много, така че ние ще ви обърнем внимание и направо ще ви подтикнем към изкушение: няколко парченца на ден от тази вкусотия наистина ще работят добре за вас! Следователно – задължено влизат в графата „разрешено”!
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.