Следва

We love: В стола на Мартенския заек

ПРОБЛЕМЪТ - Акне!

Акнето е практически най-разпространеното кожно заболяване, тъй като засяга около 85% от ... 

Health преди 11 години

Акнето е практически най-разпространеното кожно заболяване, тъй като засяга около 85% от хората през определен период от живота им, а от друга страна изисква и дълго лечение, много грижи и разходи. В немалко случаи акнето може да обхване няколко години, като независимо от неговата давност създава достатъчно психически дискомфорт и стрес на пациентите и от двата пола.

В по-голям процент неговото начало е през пубертета, което се обяснява с цялостната промяна, която настъпва в организма на момчето или момичето и по-специално влиянието на повишената активност на половите хормони върху функцията на мастните жлези. На влиянието на хормоните са подложени най-големите мастни жлези и по-точно тези, разположени в областта на лицето, раменете и деколтето.

Те започват да произвеждат себум (секрет на мастните жлези) в прекомерно количество. Себумът заедно с клетките, които изграждат стената на жлезите запушват порите на кожата. След това бактерии Propionibacterium acnes, които са нормални обитатели на кожата навлизат в тези пори, като използват за храна мастите в секрета. В отговор на тези процеси, организмът отговаря с различно по тежест възпаление или зачервяване на кожата, което наричаме акне.

Ако трябва в най-основни линии да определим формите на акнето спрямо тежестта му, те биват:
- леко акне, което се представя основно с т.нар. затворени и отворени комедони (черни точки), които почти всички от нас са имали или имат;
- средно тежко акне, при което вече се появяват червените и възпалени пъпки, наречени папули, както и гнойните пъпки с бял връх;
- тежко акне, при което се образуват по-големи и плътни пъпки или подутини (нодули) и болезнени и пълни с гной кисти. Именно по-тежките форми на акне са в основата на образуването на белези.

Не са редки и случаите, когато акнето може да бъде проява на хормонален дисбаланс, особено при бременност, месечен цикъл, след спиране на контрацептиви. В последно време поради действието на редица неблагоприятни фактори – стрес, замърсяване, по-голяма употреба на медикаменти, различни хормонални препарати или хормонален дисбаланс, неподходяща козметика или неправилни хигиенни грижи, се наблюдава увеличаване на неговата честота и в по-късна възраст. Тази тенденция става все по-изразена през последните години и на този етап близо една четвърт от мъжете и половината от жените в зряла възраст са имали или ще имат някаква форма на акне през този период от живота си.

Желателно е да не се прибягва до самолечение, а да се консултирате с дерматолог, особено при по-тежките форми на заболяването. Така се избягва риска от излишни експерименти с вашето здраве, както и вероятността допълнително да влошите акнето. Разбира се подходът трябва да бъде комплексен и индивидуален, като се съобразят и особеностите на кожата, чисто хигиенните грижи и вашето ежедневие.




 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.