Следва

Who is she?

Седмица на модата в Ню Йорк пролет-лято 2013. Най-интересното от първите дни

На 6 септември, силно, с гръм и трясък и много прочути имена на първите редове стартира първата от поредиците...

All fashion преди 11 години

На 6 септември, силно, с гръм и трясък и много прочути имена на първите редове стартира първата от поредиците модни седмици, тази в Ню Йорк. Следват я Лондон, Милано и Париж, и целия празник ще приключи чак през октомври.

Съвсем в реда на нещата, наблюденията ни за изминалите три дни в Ню Йорк са, че пролет-лято 2013 ще е силен сезон на напластяването, кожата, обемите и неутралните цветове, което е знак за приемственост както от миналата пролет, така и от тази есен.

Но знаем, че все още нищо не сме видели, а това до тук е много малка част от всичко, което ни очаква. Ето какво се случи в дните 6 - 9 септември в Ню Йорк: 

Rag & Bone







Колекцията на дуото Дейвид Невил и Маркъс Уейнрайт за пролет-лято 2013 е приела силните тенденции на тази есен като черната кожа, обемите и напластяването, за да ги пресъздаде в пролетни версии, придавайки им лека романтична нотка.

Отдавна Rag&Bone не е символ само на супер добре прилягащи джинси, защото модата, която двамата дизайнери правят, е нещо средно между удобен гардероб с базови неща като карираната риза кожения панталон, полата трапец, спортното сако, и много fashion елементи като тренча с къс ръкав, дyлгата риза и късите топове, които виждаме в тази силна колекция.

Peter Som







Ако тази есен принадлежи на панталоните, то следващата пролет ще е изцяло в обятията на полите. Доказват го не само Rag&Bone със силни примери, но и Peter Som, в чиято колекция моделите поли са безкрайно различни  - от такива с обем, платки и сложни набори, до прави, дълги, с цепка, без цепка, трапецовидни, плисирани.

Женственост е думата тук в тази колекция, но не онази, позната ни от Dior, a много свободна, лека и неглижирана.
При Som цветовете са пастелни, но не сладникави, бялото е силно, принтовете също, а изобилието от поли се допълва от изобилието от жилетки, ризи и тишърти. По възможност в един аутфит.

Jason Wu







При този младеж, любим на десетки холивудски старлетки и Първата дама на САЩ, пролетта е в нова, много по-екстравагантна форма. Помним, че неговите модели служеха на една силно женствена линия, не рискуваха и не се осмеляваха да бъдат различни, но ето че за 2013-та Ву ни е приготвил изненада. Вдъхновението е работата на прочутия фотограф Хеклмут Нютон, чиито модели са натоварени със силен еротичен заряд. Точно като при сесиите на Нютон, момичетата на Ву са зализани феминистки, с ярко червено червило, от което се е получил много красив хибрид.

На фона на нежните коприни, волетки и тафти, фетиши като ръкавиците на дупки, кожени колани и къси бюстиетата внасят доза арогантност в цялата визия, което винаги се е смятало за смел подход.

Ву премина едно ниво нагоре в очите на всички негови звездни фенове като направи сладкото холивудско момиче секси жена със силен характер.

Prabal Gurung







Черно, после бяло, после черно-бяло, после корал. Тук-там синьо и принт.
Прабал Гурунг е име, чиито произведения познаваме от червения килим с роклята с пера, тюл и красота, обувките Киркууд и звезда като Даян Крюгер във всичко това.

За пролетта обаче, макар и да пази всичко това, Гурунг дава свобода на жената да носи рокля с панталон, късо сако с дълга до земята риза, обикновен костюм със спускащ се отзад воал, с детайли като набори, къдри и пера.

Alexander Wang









При Уанг черно-бялото е тема на всяка колекция, деконструктивните дрехи, обемите и архитектурните детайли също, и тук в пролетно-летен вариант виждаме отново тези негови силни страни.

Какво е ново обаче - малко секс, малко женска ласка, нищо, че отново имаме обемни сака, дълги ризи и кожени панталони, все пак не можем да не приветстваме роклите. полите, цепките.

Altuzarra







За пролет-лято 2013 Джоузеф Алтузара взима едно старомодно мъжко яке от плат и го превръща в десетки разновидности на връхната дреха, слага му джобове и заменя с него традиционната в колекциите му парка.

Получава се една силно деветдесетарска колекция, която изобилства от безкрайно много принтове, детайли и коктейлни рокли без презрамки.

Victoria Beckham






Госпожа Бекъм става все по-еманципирана - слага по-дълги поли, повече панталони, ризи с офицерски якички, широки сака, черно и бяло като цветове и дори леко клони към лагера на минимилистите.

Като изключим традиционните ала Виктория рокли - мини, леко клош или дълги до под коляно, пък ултра тесни -колекцията е добра и определено ще се носи следващата пролет.

ViewSofia ще следи подробно всички модни седмици, не пропускай всекидневните обзори, както и всичко любопитно около модната фиеста.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.