Следва

Есенно превъзходно - Шлифер Marina Rinaldi

Who is she? Даян фон Фюрстенберг и нейната вълшебна модна приказка

Жената, чието име трябваше да отгатнеш днес, не може да се сбърка с друга. Дизайнерът Даян Фон Фюрстенберг...

All fashion преди 11 години

Жената, чието име трябваше да отгатнеш днес, не може да се сбърка с друга. Дизайнерът Даян Фон Фюрстенберг, чиито колекции днес са сред най-доброто, показвано в Ню Йорк, е президент на Американската асоциация на дизайнерите, които редовно раздават призове на големите таланти, била е омъжена два пъти - веднъж за истински Принц през 1968 и веднъж за медийния магнат Бари Дилър през 2001-ва. За нея знаем още, че е създател на прочутия модел рокля „прегърни ме”, че е баба на 3 внучета и че е сред най-влиятелните жени в света, но не пропуснахме да споделим и още 10 много любими факта за нея:

1. Родена е с името Даян Симон Мишел Халфин през 1946 година, в Брюксел, Белгия.

2. Баща й е румънски емигрант, майка й е еврейка с гръцки корени, оцеляла след Холокоста в лагера на смъртта Аушвиц само 18 месеца преди да роди Даян.

3. Най-ценният съвет, който научава от майка си, е, че страхът не е причина.

4. Модата я увлича късно, след дипломирането й като икономист в Женевския университет, когато заминава за Париж, за да работи като асистент на агент на моден фотограф.

5. Всичко за цветовете, кройките и платовете научава от работата си в Италия, където я взимат да чиракува в известната текстилна фабрика на Angelo Ferretti.

6. Омъжва се за първи път на 18, бременна с първото си дете, за Принц Егон на Фюрстенберг, най-големият син на Германски принц. 6 месеца след сватбата ражда сина си Принц Алекзандър, а по-късно в Ню Йорк се ражда дъщеря й Принцеса Татяна. Сватбата е през 1968-ма, а разводът им през 72-ра.

7. След брака си с Принца Даян е вече Принцеса на Фюрстенбрег, но въпреки че пази фамилията си след развода, няма право да използва тази титла.

8. Докато е омъжена за Принц Егон, инвестира 30 хиляди долара, за да прави модна колекция, защото не й харесвало да играе ролята на послушната съпруга. Годината е 1970-та. Тогава Даян заминава за Ню Йорк.

9. Легендата Даяна Вриланд, тогава главен редактор на Vogue САЩ определя дизайна й като „абсолютно великолепен” и я изстрелва във висините.

10. Емблемата й „роклята прегърни ме” е представена през 74-та година, от трикотажна материя, а един от първите й модели днес стои в Музея Метрополитън в Ню Йорк.
 

More All fashion