Следва

Свежа виетнамска салата с алабаш

Дерматологични възможности за лечение на акне от Дерма Вита

Освен познатите на повечето анти-акне кремове и лосиони много често... 

Health преди 11 години

Тъй като както е известо акнето засяга огромен брой хора в някакъв период от живота им, почти всеки е минал през етапа на самолечението най-често с препоръчани от близки и приятели или силно рекламирани продукти и информация от интернет

Освен познатите на повечето анти-акне кремове и лосиони много често, особено при по-тежки форми, се налага да се приемат и лекарства през устата (антибиотици, ретиноиди, противозачатъчни), при това в продължение на месеци. Разбира се изборът на медикаменти или комбинацията от тях, дозировката и продължителността на приема се правят задължително от лекуващия дерматолог.

Допълнителна част от терапията станаха химчните пилинги и различни видове лазерни технологии и това е съвсем логично като се има предвид колко динамично се развива медицината и технологиите в последните години. С помощта на тези по-нови методики може да се намали дозата на лекарства, използвани за лечение, както и да се подобрят белезите от акне.

Противовъзпалителното лазерно лечение е съвсем отскоро, открито в търсене на най-добрите начини за лечение на този толкова разпространен дерматологичен проблем. Особено благоприятен ефект имат LED терапията с Omnilux, диодният лазер, IPL, напоследък и KTP лазерът.



Те представяват един малко по-алтернативен метод спрямо конвенционалното лечение с лекарства. Особено удачно се оказва лазерното лечение при пациенти резистентни на антибиотици, такива, при които медикаментите не оказват ефект или не желаят да пият лекарства.

Принципно лазерите се ползват вече 2-3 десетилетия за решаване на различни дерматологични и естетични проблеми, но откакто наскоро се установени благоприятният им ефект в борбата с акнето се включват все по-активно в схемите за лечение.

Предполага се,че благоприятният ефект на лазерите може да се обясни с два основни механизма на тяхното действие – от една страна се атакуват субстанции произвеждани от бактерията P. acnes, наречени порфирини, а от друга се въздейства върху мастните жлези.



Порфирините са продукти от метаболизма на P. acnes. Когато те биват изложени на светлина с определена дължина на вълната се стартира специфична фотодинамична реакция и порфирините произвеждат високо реактивни свободни радикали.



Тези радикали унищожават бактериите и така се потиска възпалението и образуването на неприятните пъпки. С дозираното си и термично въздействие, лазерът атакува хиперактивните мастни жлези в кожата, при което силното загряване ги свива, като предизвиква забавяне производството на себум и намалява на порите.


 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.