Следва

Who is he? Джеймс Франко не пуши и носи бельо на American Apparel

VIII Джаз Плюс Фестивал 2012

Осмият традиционен "Джаз плюс Фестивал 2012" ще акцентира върху серия концерти на малки формации - соло, дует, трио и...
 

Music преди 11 години

Осмият традиционен "Джаз плюс Фестивал 2012" ще акцентира върху серия концерти на малки формации - соло, дует, трио и квартет, както и един биг бенд, които ще се проведат в "София лайв клуб".

Концертите са в периода 24 октомври-05 декември, а гостуващите артисти са от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия.

Предфестивалната програма започва на 4 октомври с концерта на "най-съблазнителната електротанго група" - Тангето, както ги определя Лос Анджелис Таймс.

Тангето са пионери сред пионерите в смесването на танго и електронна музика, и са абослютни тренд-сетъри на новата танго сцена в Буенос Айрес. През своята 10-годишна кариера групата неведнъж пренаписва самата концепция за електротанго, добавяйки към микса елементи от традиционнoто танго и джаза, южноамерикански влияния и разтърсващи бийтове.

Впечатляващата им биография включва още концертни дискове, турнета в над 20 страни и 150 града по целия свят, музика за филми, две номинации за Грами и множество други награди, сред които и най-влиятелния аржентински музикален приз - наградата Гардел.

Според водещият аржентински всекидневник, La Nacion, определя музиката на проекта като "единствена по рода си комбинация от простота, изисканост, чувственост, енергичност и никакви предразсъдъци". Но най-характерното за Тангето е, че винаги изненадват, както в студиото така и на сцената, с иновативни изпълнения и мощно аудиовизуално шоу.

Същинското начало на VIII Фестивал Джаз Плюс ще бъде сложено на 24 октомври от 20:30 ч. от триото на Якоб Бро, в което специално участие има легендарният барабанист Йон Кристенсен, свирил с фигури като Кийт Джарет, Ян Гарбарек, Дино Салуци и Бобо Стенсон. 

Якоб Бро е родом от Копенхаген и още от началото на своята кариера e обърнат към намиране и осъществяване на свой собствен стил и специфично звучене. На ранна възраст започва занимания с тромпет, но по-късно избира китарата. Подходът му към импровизацията и композицията кара много големи имена – като Бил Фризел, Лий Кониц, Джо Ловано, Том Харел, Поул Моушън и Томаш Станко, в съвременния джаз да обърнат взор към него. 

Днес Якоб Бро има множество награди зад гърба си и повече от десет самостоятелни албума, записани за локални датски лейбъли, а самият Бро се явява като сайдмен в последния албум Dark Eyes на Томаш Станко и в последните няколко години е непрекъснато с него на турне.

Тук той ще гостува с последния си проект в компанията на басиста Томас Морган и легендарния барабанист Йон Кристенсен, представен за първи път това лято на Джаз Фестивала в Копенхаген 2012. 

Втората фестивална вечер ще бъде на 29 октомври с изявата на биг бенда Backyard Jazz Orchestra– различната "балканска" група. В сърцето на този проект стоят Шулце и неговият дългогодишен музикален партньор саксофонистът Петер Евалд, които се вдъхновяват от балканската музикална традиция след едно свое посещение на страните от Югоизточна Европа.

Тук те намират поле за сътрудничество с местни музиканти, като напояват музиката си с мелодии от региона. С подкрепата на Гьоте-институт те сформират Backyard Jazz Orchestra – целта им е да представят богатото музикално наследство от Балканите в съвременен джаз контекст.

Групата се състои от известни инструменталисти от региона и германски артисти, а музиката е по-откачена и вълнуваща, отколкото можете да си представите – ще чуете песни, които могат да ви разплачат, галопиращи, неравноделни ритми и опияняващи химни за живота. Концертът на Backyard Jazz Orchestra се осъществява със съдействието на Гьоте-институт.

Вокалният акцент в програмата на Джаз Плюс Фестивал е поставен на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус, познат на българската публика от гостуването му през 2007 г. и корейската певица Юн Сун На, за чийто талант се сипят безброй суперлативи до един верни. Достатъчно е да чуете интерпретацията й на Enter Sandman на Металика, за да се убедите в това. 

Корейската вокалистка Юн Сун На е явление на европейската джаз сцена. Тя живее и работи в Париж от години и градът е постоянен извор на вдъхновение за младата певица. Красивата изпълнителка е способна да предаде емоцията на всяка песен по уникален начин, присъщ само неи, като успява винаги да улови вниманието на публиката, затаила дъх в очакване да избухне в края на песента. 

Във френската преса тя присъства не просто като нов забалежителен глас, за нея в. “Льо Монд” пише “НЛО докосна джазовата вселена с великолепния си глас и оригинално присъствие.” Дуетът На-Вакениум на сцена блести с ярка светлина и разкрива един красив и емоционален джаз свят, в който всеки би копнял да се потопи макар и за няколко часа.

Вокалната мощ на Юн Сун На и невероятните китарни способности на Улф Вакениус се допълват и разбират перфектно, което дава възможност на талантливото дуо да се разхожда из света на импровизацията и да изследва немислими джаз територии.

Тяхната уникална музикална химия им позволява да представят различни музикални аспекти, създавайки твърде интересни диалози. Както казва Мишел Конта от френската медия Телерама:"Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш Юн Сун На. Младата корейка е вълнуваща, блястяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество."

Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта на 4 и 5 декември - първият на африканското трио на невероятния Антонио Форчоне, а вторият на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс.

"Няма как да се опише с думи колко велико е това шоу. Най-епичното трио, отличаващо се с музикална перфектност, което съм виждал, се състои от акустичния китарист Антонио Форчоне с изпълнителя Секу Кейта и перкусиониста Адриано Адеуале.

Не просто техните музикални способности са разбиващи, а страстта и искрената радост от свиренето за другите, грее на лицата им и временно те заслепява и даже и да допуснат грешка, няма как да забележиш. Всеки един от публиката бе омагьосан от това изпълнение; лесно можеш да го определиш като едно от най-добрите шоута, които си виждал на и извън острова. И е трагично да се пропусне.", Така определя новото трио на китариста Антонио Форчоне електронната медия Three Weeks

Многократно награждаваният виртуозен китарист от италиански произход, Антонио Форчоне, динамичният бразилски перкусионист Адриано Адеуале и сенегалският изпълнител на кора Секу Кейта ще представят на сцена завладяваща и оригинална програма - Sketches of Africa, която превръща концертната им изява в истински празник.

По този проект триото работи от няколко години, вдъхновено от огромния ритмичен и културен потенциал на африканския континент. Това е радостно и пълно с мелодии празнично посвещение на един континент, който съхранява богато наследство и същевременно преминава през много трансформации.

"Форчоне притежава свобода на експресията, която не може да бъде стилово ограничена; може да го потърсите в музикалния магазин под етикета джаз или уърлд музика, или акустична музика... или просто "гений", заявява за него Джейн Брейс от "Обзървър".

Фестивалът ще бъде закрит от неповторимия Рено Гарсия-Фонс, който ще представи своя соло проект. Само, който не е виждал на живо френският виртуоз може да не повярва на твърдениято, че той е най-добрият съвременен контрабасист. Определението “Паганини на контрабаса”, което му бе дадено от френската критика е слабо и недостатъчно, за да разкрие неговия композиторски и изпълнителски талант и технически възможности. 

Техниката му на изпълнение е невероятна, но той не я използва самоцелно, а за да предаде сила на емоцията и богатство на мелодичните си композиции. Той не може да бъде сравнен с никой друг музикант, стилът му е неподражаем и изпълненията му пред публика винаги извикват въодушевени възгласи и нескрит възторг. 

Последният му сценичен проект е изцяло солов се намира някъде в пространството между Средновековието и днешния ден, където Рено обича да плува свободно, а освен това репертоарът му е вдъхновен от въображаемата му разходка между Изтока и Запада, Африка и Латинска Америка. 

Рено винаги е мечтал да разкрие неподозираните възможности на контрабаса и да успее да покаже прелестта на инструмента и силата на музикалното чувство, което може да се предаде чрез него. Най-добрият начин да се случи това е при досег с това на живо. Затова и виртуозът избира да се изправи пред публика и да осигури два незабравими часа, в които да покаже, че този инструмент може да пее с различни гласове, че и да танцува с лъка на маестрото в ръка.

Аудиор видео и фотографски материали за пресата може да намерите на http://fest.jazz-plus.com/photos

Проектът е подкрепен от програмата “София 2019 - кандидат за европейска столица на културата”.

Билети за VIII Джаз Плюс Фестивал може да намерите"Дюкян меломан", в търговските вериги "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис", както и в онлайн мрежата на TicketPlus.bg. 

Промоционалният фестивален билет, който включва пет концерта до 22 септември е на цена 90 лв. Билетите за отделните концерти са от 15 до 30 лв. 

 

More from View Sofia

More Music