Следва

Дизайн за вдъхновение: Изобилие от красота в новия бутик на Кристиан Диор в Милано

Тиква на фурна, пълна с мед, ядки и плодове

Полезна колкото си искате, тиквата се яде всякак - за предястие вечеря или десерт, вариантите й са безбройни...

Food преди 11 години

Полезна колкото си искате, тиквата се яде всякак - за предястие вечеря или десерт, вариантите й са безбройни. 
И тъй като в понеделник я направихме на пастет с козе сирене и скариди, днес е пълним с всички любими плодове и я моделираме като чаша на изобилието, изпечена във фурна, намазана с мед: 

1 средно голяма тиква;
3-4 ябълки;
2-3 круши;
1-2 дюли;
кутийка локум;
100-150 гр. ядки по избор;
канела;
2-3 с. л. мед по избор;
плътен сироп или слаб сладък алкохол – 80-100 мл. (коняк, вишновка, бадемов аперитив…)
по ваше желание можете да приготвите и всякакви сезонни плодове, както и компоти.

Отрежете такова капаче на тиквата от към дръжката, че да можете спокойно да пъхнете ръката си през него. Изчистете плода от семките и влакнестите му части. Намажете стените му с меда и поставете в оформилата се като купа вътрешност останалите предварително нарязаните на малки кубчета плодове. Можете да експериментирате с техният подбор, стига да не са твърде меки – от банани или ананас, до компот от вишни или праскови, например. Но за предпочитане са традиционните сезонни плодове.

След това изсипете в плодовата салата натрошените ядки (могат да бъдат орехи, лешници, дори фъстъци…), добавете сиропа и парченцата локум, и разбъркайте внимателно. Ако сте решили да слагате алкохол, го направете в по-късен етап (около 10-ина минути преди да изключите фурната), за да предотвратите преждевременното му изпаряване. Когато напълните тиквената купа, я похлупете с капачето й и я сложете в широк, плитък съд (малка тавичка, например), на дъното на който сте сипали не повече от 1 см. вода. Сложете тавичката с тиквата в предварително загрята фурна и печете, от горе и от долу, на около 180-200 гр. до покафевеняване на кората на тиквата. 

Когато изключите фурната, вдигнете капачето на тиквата, поръсете с канела, и отново до затворете, за да може канелата да се задуши и да попие във вътрешността на тиквата. Сервирайте я нарязана на парчета или дълбайте смело в нея с голяма лъжица, изтъргвайки и от сърцевината на тиквата, и го поднесете в купа. Ще си оближете пръстите!!!
 

More Food