Следва

Спечели Rowenta Silence Force Extreme - една от най-тихите прахосмукачки, създавани някога

Световен ден за миене на ръце

Днес, когато светът отбелязва петия годишен ...

Health преди 11 години

На Световния ден на миене на ръцете УНИЦЕФ казва: Не е сложно, но е изключително важно

Днес, когато светът отбелязва петия годишен Световен ден на миене на ръцете, УНИЦЕФ подчертава факта, че съвсем простото действие на измиване на ръцете със сапун може да спаси стотици хиляди деца, които умират ненужно всяка година.

Оповестените от УНИЦЕФ данни за детската смъртност през миналия месец показват, че около 2 000 деца под петгодишна възраст умират всеки ден от диарийни заболявания. От тях по-голяма част – около 1 800 деца на ден – умират от диарийни заболявания поради липса на чиста вода и елементарни здравословни и хигиенни условия.

Макар че броят им е намалял сериозно през петте години, в които се провежда Световния ден на миене на ръцете, УНИЦЕФ твърди, че той е все още твърде голям.

„Световният ден на миене на ръцете е нещо повече от един ден”, казва Терез Дуули, старши съветник на УНИЦЕФ по въпросите на здравето и хигиената. „Ние искаме посланието да се разпространи от децата към семействата, общностите и нациите. Спирането на диарийните заболявания не е трудно, нито е скъпо, но е от решаващо значение миенето на ръцете със сапун да се превърне в навик за всеки.”

Тази година УНИЦЕФ разполага с нови данни по държави от изследванията на домакинствата за разпространението на миенето на ръцете сред семействата. Данните разкриват нееднородна картина, показваща различните практики в отделните държави в зависимост от тяхното местоположение, култура и богатство.

Например, в Свазиленд през 2010 г. 50 процента от градските семейства вероятно са практикували миене на ръце, в сравнение със само 26 процента в селските райони. В Руанда само 2 процента от населението практикува миене на ръцете, с малка разлика между селските и градските домакинства. В същото време 96 процента от най-богатите домакинства в Монголия прилагат практиката на миене на ръцете, в сравнение с 10 процента от най-бедните.

Тъй като всички диарийни заболявания имат предимно фекално-орален характер, една от най-простите и най-евтини бариери пред инфекциите е миенето на ръцете със сапун в точно определени моменти, например преди приемане на храна и след дефекация или смяна на памперс.

Тази година посланието ще бъде изпълнено от милиони ученици в над 100 държави в рамките на месеца с дейности. В Етиопия 5 милиона души, включително деца, ще участват в събития за миене на ръце в Световния ден на миене на ръцете. В Индия 1.3 милиона деца от началните и прогимназиалните училища ще отбележат този ден.

В Йемен УНИЦЕФ и неговите партньори ще изпратят SMS съобщения до 2.5 милиона потребители на мобилни телефони за важността на миенето на ръцете, а почти 1 милион ученици ще вземат участие в свързани дейности. Във Виетнам кампанията вече е започнала с телевизионен репортаж, представящ комика Суан Бак, посланик на Водата, Чистотата и Хигиената, който пее песничка за миенето на ръцете с децата.

УНИЦЕФ, съвместно с Глобалното публично-частно партньорство за миене на ръце, са стартирали обществена медийна кампания под надслов Аз си мия ръцете, която вече достигна до хиляди хора по цял свят. Партньорите са разработили игра ‘World Wash Up’ на интернет страницата на Световния ден на миене на ръцете, която приканва играчите да унищожат микробите.

„Правим всичко възможно посланието да достигне до всички”, казва Дуули. “Не е необходимо да изобретим формула за Нобелова награда, за да спасим милиони деца. Решението вече съществува: сапун и вода.”
# # #

За Световния ден на миене на ръцете:
Световният ден на миене на ръцете се празнува на 15 октомври. Глобалното публично-частно партньорство за миене на ръцете със сапун инициира Световния ден на миене на ръцете през 2008 г. и той бе възприет от правителства, международни институции, организации на гражданското общество, неправителствени организации, частни компании и хора от цял свят Вижте www.globalhandwashingday.org


 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.