Следва

Адам, въплътен в Ева

Сутрин в 7 точно с Иван Бончев

Професията стилист е в топ шест на най-привлекателните занимания в България, водена само от малко по-старите...

All fashion преди 16 години

Професията стилист е в топ шест на най-привлекателните занимания в България, водена само от малко по-старите „футболист” или „Mис”. Срещаме се с един от най-добрите български стилисти – Иван Бончев (за най-добрите приятели – Вайо), за да разберем лесно ли се случват нещата.

Вайо се занимава с мода от 5 години. През това време минава през сп.ЕДНО, като моден редактор.  Завършва моден дизайн в Istituto Marangoni в Милано. В модната столица  живее и работи през последните две години. Когато е в  България снима сесии за списание MODA, ЕДНО, Капитал Light, FHM, EGO. В Италия работи за GQ и GQ Style,  списание Riders от издателската група на Elle, Hachette Filipacchi и независимото Slurp.

През последната една седмица той е в България и снима сесии за априлските броеве на MODA, FHM и за поредния моден брой на седмичния LIGHT.

Посреща ни с усмивка, макар че закъсняваме петнадесетина минути. Пo-късно става ясно, че днес всичко си има точен час. В последния работен ден в България Иван трябва да снима сесия за априлския брой на FHM.





Сесията е трудна по няколко причини: нужни са няколко външни кадъра, а всеки момент ще завали; трябва да се действа бързо, а моделът е непрофесионален. Той е автомобилен съзстезател – шампион.

“В предварителния ни разговор "шампионът" ми каза, че носи Hugo Boss и Tommy Hilfiger, аз ще пробвам с Ermenegildo Zegna и Drago&Rado. Dior Homme би било прекалено. Ще го изненадаме с различни марки, но все пак е добре да се чувства удобно. Без стресиращи моменти, днес ще работим върху малкия детайл”.

Докато си говорим това вече сме "изписали" едни бели панталони, участвали в предходната сесия на Вайо от химическо чистене. Попадат в химическото чистене след малко грим на снимки. „Всичко им е наред!”, добавя облекчено.





„Тук ми е малко по-трудно. Работим с дрехите от магазини, няма отделни бройки за снимки и затова трябва да ги пазиш много”. 
Вайо има няколко изумителни концепции за запазване на дрехите по сесии и то с подръчни материали, описва ги набързо и добавя с усмивка: “Не ги публикувайте, първо ще ги патентовам. В Милано съм облекчен oт това, че за определена сесия мога да избирам директно от каталог на марката, след един телефон дрехите са направо в студиото. Да не говорим за гардеробите на модните списания, за които работя - там има всичко, този в “Дяволът носи Прада” е доста по-напудрен, но все пак това е идеята.”

През последните минути сме обиколили няколко бутика по "Витоша". Вътре става адски вглъбен, говори си сам нещо... ”един total look, два total look – a”…. и от време на време кима утвърдително, към избора ми на яке или невероятен черен топ Helmut Lang.

Total look e определен сет от облекло само от една и съща марка. Вайо ги избира според идеята, а по време на снимки е свободен да ги комбинира с други total look-ове. За днешните снимки Иван Бончев и фотографът Васил Германов трябва да направят осем кадъра, което в сметката на стилиста означава поне 11 стилови вариации. “Важно е да прецениш количеството и да имаш опции за смяна.” 






Той пуши, говори ми и продължаваме да вървим към следващия бутик. „Знаеш ли, БГ стилистите трябва да имат паметници на Витошка”. В групата на стилистите той включва имената на Лили Гергишанова (Eva), Николай Пачев, Сандра Клинчева, Добромир Киряков (Moda), Антония Йорданова (Maximum), Инга (Think Tank Lab) и Армавени Стоянова, които в момента работят здраво.

Малко след това Бончев провежда 30-минутен телефонен разговор с креативния директор на Drago&Rado Емилиян Събев. “Емилиян е фин и дипломатичен, но когато става въпрос за сесии, в които да присъства дреха на Drago&Rado, трябва първо да се обосновеш! Сещам се как си купувах Егоист и отварях направо в страниците за мода. Все още се притеснявам адски, когато се наложи да говоря с него. Макар че днес се държах по-свободно”.





Другият любим бутик на Иван в София е Cache. С Drago&Rado си приличат по отношението си към дрехата – от нейното влизането в бутика, през снимките за списания, та чак до това кой ще я купи. В Cache има колекциите на Helmut Lang, Dior Homme, Y-3, Neil Barrett и българската D+. За снимките по-късно днес в крайна сметка избира дълго сако, риза в тънко райе и джинси, тъмен непран деним от Drago&Rado и футуристичен бомбър Y-3.


“Така, както съм облечен в момента, ще ме видиш само тук. Разбрах, че в България има значение как влизаш в бутика. Имам едни очила Dolce&Gabbanna, с които правя добро впечатление. Най-удобните обувки на света са скейт обувките, обхващат крака по невероятен начин. Като ме питаш за любимата ми марка, веднага ти казвам Raf by Raf Simons.”

Питаме за моделите, които го вдъхновяват и получаваме моментално името на Ирена Милянкова, чиито дълбоки сини очи Иван включва в стайлинга за Kapital Light. “ Изключителна е. Лека и адски приятна за работа. Радвам се, че успяхме да я ангажираме за тази сесия. Супер заета е, има три деца.” 

Отново върви, пуши и комуникира желаниято си за присъствие на още няколко марки в сесията с рекламния отдел на FHM. „Сесиите за списание не са самоцелни. Те си имат своята визуална концепция и много сериозна рекламна основа. Просто читателят трябва да може да го види и купи. „Когато работиш собствени арт проекти си далеч по-свободен. Можеш да стигнеш до невиждани стайлинг решения, виж BetaBoy на сп.ЕДНО!”

Фотосесията в 15.00 ч.
Може и да завали. В този момент звъни някой – „тръгвам” отсича Иван и струпва всичко, което сме събрали за сесията в коридора на фамилното им жилище. Адски много е. Поглежда часовника и се усмихва.” Хм, без 15, казах ли ти, че всичко се върти около 15 днес. Малко по-рано ми е обяснил, че за него няма случайности, всичко има причина и следствие.

„Моментът преди снимки е най-добър и най-нервен. Имам нещо под лъжичката. Започвам да мисля за модела, за кадрите, за селекцията. Когато стартираме снимките, това изчезва”.

Фотосесия минава отлично и зверски бързо, екипът успява да направи 5 външни кадъра преди да завали. Имат кадрите и на закрито. Усмивки. И финал. 

Иван е доволен. Часът е 18.15ч. Има достатъчно време дрехите да бъдат върнати, като междувременно планира вечеря с приятели. Няма претенции за мястото в София, стига около него да ги има „Хората”.

Разделяме се след още час. „Ти със сигурност прекара един ден на ... Как си?” Отговарям с усмивка и с неслучайното „Благодаря”.
 

More from View Sofia

More All fashion