Следва

Кучешко сърце

Барбра Стрейсънд: Hello, Gorgeous

Пленителна с божествения си глас, изключителните си кино роли и завладяващия си писателски дух, много преди...

People of art преди 11 години

Пленителна с божествения си глас, изключителните си кино роли и завладяващия си писателски дух, много преди да се превърне в носителка на две награди Оскар, талантливата американка се ражда в Бруклин, Ню Йорк, под името Барбара Джоан Стрейсънд.

Годината е 1942, а мястото - Уилямсбърг, Бруклин, Ню Йорк.

Едва на 15 месеца Барбара губи баща си, който умира от мозъчен кръвоизлив и семейството се устремява с всички сили към сериозна бедност. Не след дълго се появява Луис Кайнд, който измества Емануел Стрейсънд, макар и само в сърцето на майка й Даяна. В продължителен период от живота си бъдещата световна звезда изгражда доста бурни отношения с пастрока Кайнд, а на 7-годишна възраст Барбара и по-големият й брат Шелдон, се сдобиват с доведена сестра Розлинг Кайнд.

Познаваме Барбара Стрейсънд като Фани Брайс от филма „Весело момиче” /номинация за Оскар за главна женска роля/, но преди да постигне големия си успех като актриса, тя, въпреки очевидния си артистичен талант, е подложена на жестока критика от майка си.


С Омар Шариф във "Весело момиче"

Даяна не окуражава дъщеря си, защото не смята, че има шансове за кариера в шоубизнеса и я намира за общо неатрактивна. Отношението на мама Даяна и трудният преход от пълно незачитане на качествата й до укрепване на собствената вяра в тях бележат необратимо бъдещото й самочувствие на звезда, което остава накърнено и до днес, по думите на Барбара, и то въпреки огромния успех в повечето области на шоу-бизнеса.



Една от първите изяви на младата Стрейзънд като соло изпълнител е през 1959 г. в Тhe Jewish Orthodox Yeshiva в Бруклин. Започва работа като тийнейджър в нощен клуб, а през 1960 г. получава заслужен успех като певица, докато е част от екипа на известния гей клуб в Манхатън “The lion”. По това време бъдещата актриса сменя името си на Барбра за по-звучно, а и защото го чувства свое. Всъщност звездата казва: "Мразех името си, но отказвах да го сменя напълно. Когато бях на 18, исках да бъда различна от всички и мислех, че трябва да започна от името, но въпреки това не исках да го сменям. Знаех, че щеше да е грешка. Хората ми казваха, че мога да се нарека Джоан Сандс, тъй като презимето ми е Джоан, но аз реших, че когато махна "а" от Барбара ще е пак моето име, но напълно уникално".



Уникално е как мечтите на едно малко обикновено момиче започват постепенно да се сбъдват, като след няколко появявания в PM East/PM West Барбра дебютира като Мис Мармелстайн в мюзикъла „Мога да го взема за вас на едро”, което й осигурява договор с Колумбиа рекърдс. Веднага след това излиза първият й албум „Барбра Стрейсънд”, който печели цели две награди Грами. 1963-а изглежда супер печеливша за постепенно утвърждаващата се под светлините на прожекторите Стрейсънд. Изненадващо първите й три албума се появяват едновременно в „Билборд поп албум” топ 10. Успехът й е невероятен и донася бленуваната слава на вече наричаната от всички Барбра. Това не е всичко в бурната младост на момичето от Бруклин. Тя се омъжва за актьора Елиът Гулд, от когото има син - Джейсън Гулд, който по-късно играе в „Принцът на приливите”. Бракът просъществува 8 години, което си е цяло постижение за Холивуд.

Ролята й във „Весело момиче” е страшно „нейна” и буквално я изстрелва в актуалния топ 10 на най-големите звезди на меката на киното в онези години. Барбра украсява корицата на списания „Time”. В специалното издание „Името ми е Барбра”, вече известната Стрейсънд е високо оценявана от критиците и постига огромен успех.



Певческата кариера на Стрейсънд също, веднъж потръгнала, достига абсолютни величини. Записва повече от 60 албума, главно с Колумбия рекърдс. Пробва да изпълнява песни с леко рок звучене, но всъщност силната й страна са поп-парчетата и баладите. Голям хит става „Смразяващ край” през 1971 г., а сред най-известните й песни са тоталните хитове „Влюбена жена” и „Без повече сълзи”, които стоят на челните места в поп чартовете през 70-те, нещо изумително, като се има предвид, че е времето на рок’н рола и най-вече Бийтълс.

Трудно е да се каже дали малкото момиченце Барбара е имало смелостта да мечтае за живот като този, който впоследствие й отрежда съдбата, но ако това е така, то мечтите не само се сбъдват, а прерастват в нещо мащабно и грандиозно, когато през 1992 г. е обявена за Най-влиятелен артист от „Ню Йорк Таймс”. По същото време пресата гръмва с новината за връзката й с Бил Клинтън. Случайно или не, през 2006 Барбра дарява 1 милион $ на фондация William J. Clinton в подкрепа на инициативата на вече бившия президент Клинтън за изменение на климата.

Но да се върнем обратно – през 1993, когато анонсира първия си публичен концерт от 27 години насам, не е изненада за никого, че билетите се изкупуват за по-малко от час, въпреки цените, които достигат 1500 $. Турнето се превръща в топ новина и се обсъжда във всички медии, а Барбара позира на кориците на всички важни издания. Наречен „музикалното събитие на века”, концертът заслужено печели две награди „Еми”, излъчва се по НВО, а рейтингът е непокътнат за 30-годишната история на канала до днес. Невероятния триумф на Барбара е в своя пик и тя изнася най-големият соло- концерт въобще, състоял се в Лас Вегас.


С Джеймс Бролин

Пет години по-късно, през 98-а, Барбра Стрейсънд се омъжва за втората си голяма любов в лицето на актьора Джеймс Бролин.

Паралелно с певческата си кариера, Барбра стремглаво прави невероятни роли в киното. „Здравей Доли” и „В ясен ден ще прогледнеш завинаги” са основани на мюзикъли, а филмът „Бухалът и писаната” е поставен на Бродуей, където Барбра играе гола до кръста. След известно време съжалява и изкупува абсолютно всички копия на филма, но въпреки това списание „High Society” се докопва до снимките на голото й тяло. Вярна на почерка си, праволинеен и много неин, тя незабавно го дава под съд.


С Ник Нолти в "Принцът на приливите"

С минаването на годините, най-талантливата жена в американското кино смело се заема да продуцира, режисира и да се изявява в ролята на сценарист. Първият й филм „Йентъл” е последван също толкова успешно от „Принцът на приливите”. Стивън Спилбърг нарича произведенията й шедьоври.



Номинациите от Академията донасят смут и разногласия, тъй като Стрейсънд все още не е отличена за най-добър режисьор и възникват дебати, които твърдят, че това е така, защото става дума за жена. Други са на мнение, че странното й поведение, което се изразява в безкомпромисност, изиграва лоша шега на безкрайно талантливата Барбара.

Барбра Стрейсънд без съмнение е едно от най-големите имена в историята на модерните развлечение. Албумите й се продават като топъл хляб и достигат внушителните 71,5 милиона копия в САЩ и 140 милиона в света.

С албумът си „Любовта е отговорът”, тя се превръща в една от малкото артисти, постигнали номер едно албуми в пет последователни десетилетия. Барбара Стрейсънд има изключително внушителните 51 златни албума, 30 платинени албума и 13 мултиплатинени албума в САЩ!!!

Освен дарението за фондацията на Бил Клинтън, което Барбра Стрейсънд прави през 2006, тя лично набира 25 милиона долара за организации чрез изпълнения на живо. Фондацията „The Streisand”, създадена през 1986, е донесла над 16 милиона за опазване на околната среда, защита на гражданските права и свободи, проблеми на жените. Изключително щедра и с голямо сърце, певицата дарява 5 милиона долара за изследвания на сърдечно-съдовата система за жени и за още неизброимо количество каузи, което я прави един от най- големите дарители в света.


С Робърт Редфорд в "Такива, кавито бяхме"

През почти 50-годишната си кариера, Барбра Стрейсънд допринася по свой уникален и личен начин на шоу-бизнеса. Тя изпраща много нежно и любовно съобщение към всички фенове, чрез песните и филмите си, чиято концепция блести с оригиналност и чувство за споделеност. Природно оптимистичният й поглед несъмнено се отразява на работата й, която владее до съвършенство.

Барбра Стрейсънд не е красива по шаблон. Носът й не е перфектен, фигурата й не е съвсем като на модел, косата й не е обект на завист. На Барбра Стрейсънд е носител на друг вид красота. Велика актриса, зашеметяваща певица и притежател на огромно сърце, което вярва, помага и дарява надежда.



Животът, трансформациите и успехът й са толкова невероятни, че не е изненада съвсем скорошната премиера на книгата за Барбра, която холивудският писател Уилям Ман пише за живота й; за това как момиченцето от Бруклин се превръща в световна звезда.

В Hello, Gorgeous: Becoming Barbra Streisand /” Здравей, великолепна: Да станеш Барбра Срейсънд”/ , хроникьорът пише за онова дете, което в далечната 1960 има само талант и нищо друго. Ман показва как бруклинското грозно пате се променя под тежестта на огромните си дарби и по какъв начин светът на шоу-бизнеса я „поглъща”. Надарена със силен боен дух, Барбра е представена и като уязвима влюбена мечтателка, жена в истинския смисъл на думата, която умее освен да пее и играе, да пренаписва правилата, които не й импонират и да ръководи живота си със замах.

Бел.ред. Книгата все още не е достъпна на български, но може да се намери на английски език за цена под 20$.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра