Следва

Who is she?

Деймиън Хърст: „Метални души“

Лимитирана колекция от най-нови творби на Деймиън Хърст показва премиерно Галерията за модерно изкуство само месец след ... 

Events преди 11 години

Лимитирана колекция от най-нови творби на Деймиън Хърст показва премиерно Галерията за модерно изкуство само месец след края на музейната му ретроспектива в Тейт Модерн Лондон. Изкуството на артиста, превърнал се в символ на съвременното изкуство, може да бъде видяно на Оборище 10 от 18 октомври до 2 декември, с подкрепата на Алфа банк, генерален спонсор на сезона.

Сериите „Метални души“ (2010) и „Докато смъртта ни раздели“ ( 2012) разглеждат познати за творчеството на Хърст теми, но този път художникът избира по-оптимистичен начин за представяне на тленността и преходността на човешкия живот. 

С инсталацията „Метални души“, Хърст се връща към един от най-разпознаваемите и и важни мотиви в творчеството си – картини на пеперуди. Привличането на Хърст към пеперудите произтича до голяма степен от начина, по който тези красиви насекоми олицетворяват красотата и непостоянството на живота, превръщайки се в символ на вярата и цикличността на съществуването ни. 

Серията, създадена през 2010г., се състои от 4 цветни пеперуди, пресъздадени в множество цветови комбинации. Творбите са изработени посредством специална графична техника, наречена фойлблок (foilblocking, процес на прикрепяне на тънки, финни сребърни или златни листове върху повърхността, така след отпечатването на образа на преса, определени детайли могат да блестят). Цветната основа е подчертана от още два изкрящи слоя, които подсилват цветните детайли по крилцата и телцата на пеперудите.

С пулсиращите си оттенъци, всяка пеперуда пресъздава резонанса между трептенията на живота и покоя на смъртта. Цветните графики подсилват индивидуалното преживяване на зрителя и напомнят за умението на Хърст да създава въздействащи образи. В морето от цветни комбинации е изкушаващо за всеки зрител да избере тази, която най-добре кореспондира с неговия характер и душевност.

„Докато смъртта ни раздели“ ( 2012) е най-новата графична серия на артиста, която през тази година имаше своята премиера в галерия Пол Столпър, Лондон. 

Тя се състои от 10 цветни сериграфии със сребърно и златно фолио в лимитиран тираж. Техниката отново е гланц и фойлблок. 

Виждаме друг ярък образ в творчеството на артиста – черепът, изпълнен в поп арт стилистика в различни цветови комбинации. Ефектните и загатващи алегории на смъртта тук са с много по-деликатно и оптимистично звучене. 

Серията „Докато смъртта ни раздели“ прави препратки и към концептуалната инсталация “Нова религия“, която българската публика може да види в НХГ (18.10-2.12. 2012), и по-конкретно към творбата “The fate of man” (сребърния череп).

Всички произведения от изложбата са предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство. Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника.

За Деймиън Хърст 

Само за няколко десетилетия, Хърст се превърна в най-богатия жив художник в историята на изкуството със състояние от близо 1 млрд. долара. Творчеството му се радва на международен колекционерски интерес, а произведенията му достигат баснословни цени. 

Голяма роля за неговия забележителен възход играят рекламния магнат и колекционер Чарлз Саачи, който през 1998г. купува негова творба, озаглавена “Хиляди години” и бизнес мениджърът Франк Дънфи - верен партньор на Г-н Хърст и до сега. 

Във внушителния брой произведения, които създава, Деймиън Хърст засяга темата за несигурността и преходността на човешкия живот и биологическото съществуване изобщо. Подобно на Анди Уорхол и Джеф Кунс преди него, в най-провокативните си творби Хърст се интересува от потреблението и комерсиализацията на изкуството, както и паричната скала, по която се оценяват и купуват произведения на изкуството.

Най-скандалният от групата “Млади британски артисти” взриви световната арт сцена със свежи хрумвания и шокиращи проекти. Особено популярни са неговите инсталации тип „фармацевтични рафтове” и замръзени животни във формалдехид. Сред най-шокиращите му творения са гигантска тигрова акула , потопена във формалдехид, (продадена за 17.2 млн. долара) и теле с копита, рога и златен диск от 18 каратово злато (откупено за 16,5 млн.долара през 2008г.). 

Емблематични за изкуството на Деймиън Хърст са сериите от картини и графики, популярни като Spot paintings и Spin paintings. Пеперудите като символ на жизнения цикъл присъстват в изобилие в творчеството на 47 годишния британец.

Най-яркия образ на Хърст обаче е черепът, покрит с 8601 скъпоценни камъка, оценен от самия автор на стойност 100 млн. долара. Ювелирният шедьовър For the love of God, отливка от истински череп на 35 годишен мъж, живял през 18 век, e замислен като триумф на човека над смъртта и абсолютна провокация към най-заможните колекционери.

Творчеството на Деймиън Хърст не просто буди много противоречия, но и му помага да стане рекордно скъп автор. Цените на неговите произведения растат непрекъснато и на вторичния пазар се препродават с 300% марж. 

Доказателство, че е не просто скандален, но и дързък пазарен играч, е рекордния аукцион в Сотбис през септември 2008г. С абсолютно зашеметяващ и умен маркетинг ход, дело на човек с мисията да предизвика обрат на пазара, артистът подминава традиционния начин на продажба чрез арт дилъри и галерии, чиято обичайна комисионна достига 50% от продажната цена.

Хърст има ясен подход към маркетирането на своето изкуство: „Първият път, когато нещо се продава, цената му би трябвало да бъде най-висока”..., „Определено, целта ми е да направя първичния пазар по-скъп.”

Двудневната разпродажба в Сотбис, озаглавена "Beautiful inside my head forever" достига рекордната сума от над 200 млн. долара. Търгът е най-успешния в историята на аукционната къща като обща стойност на продажби от един творец. За сравнение, предишният рекорд от 1993г. е за нa търг, на който са продадени 88 творби на великия майстор Пикасо на обща стойност 20 млн.долара.

„Търгът е повратна точка, защото показва изкуство, разбирано и продавано по нов начин”, се казва в репортаж по BBC, излъчен в разгара на аукциона.

Въпреки че продължава да работи усилено, творби на Деймиън Хърст рядко могат да бъдат намерени на свободния арт пазар. В момента, в който представи нова колекция, тя моментално бива изкупена от дилъри и колекционери.

Картините и инсталациите му са изложени в световноизвестни музеи, както и в частни и корпоративни колекции. Сред тях попадат имената на MoMA, Ню Йорк; British Council Collection; Tate Modern, Лондон и десетки галерии в САЩ, Германия, Япония и др. Негови творби са в частните колекции на италианския дизайнер Миаки Прада, фамилията Муграби – едни от най-големите колекционери на съвременно изкуство, кралското семейство на Катар, крупни колекционери от САЩ , Япония и Русия.
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?