Следва

Нина Николина роди момиченце

Студентски филмов фестивал „Ранно пиле”

Студентският филмов фестивал „Ранно пиле” е ... 

Movies & TV преди 11 години

На 25 октомври в Учебен драматичен театър на НАТФИЗ се открива 8-ият международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле”, организиран от Американска фондация за България и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Фестивалът ще продължи до 31 октомври и за пореден път ще превърне София в център на младите кинотворци.

Селекцията на фестивала отново включва над седемдесет студентски късометражни филма от седем европейски държави – България, Румъния, Турция, Сърбия, Албания, Гърция и Хърватска. Ще представим на публиката и двучасова селекция от студентски филми от френския фестивал за независимо кино ECU в извънконкурсна програма.

Прожекциите на конкурсната програма ще бъдат четири дни от фестивала, следобед, в учебната кинозала на НАТФИЗ, както и паралелно в кафе-театър К.Е.В.А., а останалата част от времето на фестивала сме изпълнили с интересни срещи, майсторски класове.и допълнителни прожекции.

Студентският филмов фестивал „Ранно пиле” е създаден от Американска фондация за България през 2005 г. В първите издания на фестивала конкурсната програма включва български студентски филми. След второто „Ранно пиле” фестивалът става международен с участие на киноуниверситети от Хърватска, Белгия, Англия, Германия, Румъния, Сърбия, Гърция, Tурция, Албания и САЩ. Наградният фонд на фестивала е 4100 американски долара.

„Ранно пиле 8” отново ще събере студенти и преподаватели от НАТФИЗ, Нов български университет, Югозападен университет и Арт колеж по екранни изкуства, както и от едни от най-големите европейски университети за кино и телевизия. Председател на журито ще бъде миналогодишният носител на голямата награда – Юлия Ругина(Румъния), а негови членове са големите имена на българското кино – Емил Христов и Илиян Джевелеков.

Ще имаме възможност да видим режисьорския дебют на големия български оператор Емил Христов – „Цветът на хамелеона”, спечелил голямата награда на тазгодишното издание на „Златната роза”, както и да се срещнем и разговаряме с голяма част от екипа на филма.

С поредното си издание „Ранно пиле” отново предоставя на публиката възможността да се срещне отблизо с изкуството, мирогледа и естетиката на младите кинотворци. Но освен това за участващите студенти и преподаватели фестивалът по уникален начин предоставя място за обмяна на опит и идеи, като единствен в България форум за студентско кино.

Повече информация, както и програмата на „Ранно пиле” 8 могат да бъдат видени в сайта на фестивала earlybirdfest.org , както и във фейсбук - Early Bird Student Film Festival.

 

More from View Sofia

More Movies & TV