Следва

Офис обяд експерс - 100 грама сладки

Вдъхновение на пост II

Когато отидем в Дойран 1 знаем, че нищо в менюто, комбинацията на подправки или дори малките вазички по масите не е...

Стил преди 16 години
В разпознаването на истинската храна се изискват умения и дарба, също както в разпознаването на истинската картина от фалшификата. Защото създаването на едно ястие много прилича на правенето на изкуство – ако успееш да задоволиш сетивата на околните, те ти се отплащат със страхопочитание и уважение за цял живот.

Когато отидем в Дойран 1<@SITE_URLstrong> знаем, че нищо в менюто, комбинацията на подправки или дори малките вазички по масите не е случайно. Всичко, което правят там, е специално за теб, а личното отношение е безценно ласкателство, което се среща рядко.

Вниманието личи отвън, а разлистването на менюто вече те прави специален.

Заради настъпилите Великденски пости, или периодът Голяма четиридесетница, когато консумацията на месо и всякакви животински продукти, включително и риба, са абсолютно забранени от християнската православна църква, много хора решават да приемат това предизвикателство по една или друга причина.

Оказва се обаче, че пълният отказ е труден за изпълнение не само заради многобройните изкушения, а основно - заради неудобството. По тази причина в Дойран 1 вече са подготвили специална листа към менюто си, която ти дава избор от няколко невероятно вкусни постни ястия, включително и десерт. Ето това искаш от любимия си ресторант, нали!?





Когато ти поднесат гордата иновация на пролетното постно меню на Дойран 1, а именно Буритос с пролетни зеленчуци, скариди и манго<@SITE_URLstrong>, разбираш, че постещият в никакъв случай не е ощетен откъм получаване на качествен гурме вкус.

Мексиканската „палачинка” се пържи в зехтин и в състава й не участват никакви животински продукти. Особеността на плънката идва от начина, по който се обработват зеленчуците в нея.

Нарязани на тънки и абсолютно еднакви лентички, тиквичките, пиперките, морковите и мангото не се обработват по никакъв начин предварително, вкусът им е този, който получават, задушени в палачинката.
Съчетанието хрупкава пържена коричка с пролетната свежест на зеленчуците е направо божествено. Ароматът на канела и къри е незабравим.

Що се отнася до скаридите, без никакви притеснения можеш да консумираш всякакви безгръбначни, тъй като те не спадат към животинските продукти. Така че любовта ти към вкусните розови морски животинки ще бъде възнаградена.
Буритос<@SITE_URLstrong>-ът се поднася със специално направен за ястието сос, с леко сладникав и кисел вкус. Прави се, пасирайки се манго с лимон, бяло балсамико, мед и зехтин.





Особено здравословно и в същото време високо хранително ястие се оказват ароматните манатарки с див ориз<@SITE_URLstrong>. Дивият ориз, освен че е един от най-добрите антиоксиданти, има изключителното свойство, когато се съчетае с белия, да подобри значително хранителните му и вкусови качества.

И тъй като всеки един продукт, който Дойран 1 използва за ястията си, е предварително проучен и лично одобрен, вече знаем какви точно и от къде са манатарките, които ядем. Разказаха ни, че съществуват два вида – такива, които растат в борови, и такива, които растат в широколистни гори. Последните се срещат в Родопите и са много по-хранителни от другия си вид. Тези в дългия ориз са точно такива. Обикновено се подбират много млади гъби, задушават се в тиган с малко коняк, бял пипер и ситно нарязан чесън.





Едно от най-големите предизвикателства за Дойран 1 обаче е традиционното италианско ризото<@SITE_URLstrong>. След шест години работа „оризовата каша” присъства и в тяхното меню. И то точно навреме. Причината за това забавяне се дължи на перфекционизма, с който ресторантът се отличава, особено, когато става въпрос за традиционни чуждестранни ястия.

Противно на повечето схващания, че ризото трябва да се приготвя така, че оризът да не се слепва, всъщност е съвсем обратното. Оризът трябва да има високо съдържание на нишесте и точно такъв е използваният сорт арборио<@SITE_URLstrong>. Свежият пролетен вкус се дължи на броколите<@SITE_URLstrong> и настърганата кора от лайм<@SITE_URLstrong>. Върху всичко това е добавен и настърган кашкавал на растителна основа.

Заради практиката да разчитат на сезонни ястия, Дойран 1 включват в пролетното си постно меню и любимия на целия ни екип качамак<@SITE_URLa>. Спагетите с миди в сос по сицилиански<@SITE_URLstrong> пък ни напомнят за прекрасните моменти в градината на ресторанта, която, впрочем, предстои да бъде отворена съвсем скоро. Задушените пресни картофки<@SITE_URLstrong> се приготвят сравнително бързо, което ги прави вариант за един чудесен офис обяд<@SITE_URLa> в Дойран 1.





Най-трудно за постещия винаги е било преодоляването на нуждата от десерта. За щастие ягодите с черен шоколад и суров шам-фъстък<@SITE_URLstrong> запълват успешно огромната липса от
„нещо сладко”<@SITE_URLa>. Изисканият плод изглежда фантастично нарязан на две и полят с черния шоколад, върху който вече е поръсен суровия шам-фъстък. Невероятно е какво може да се постигне с малко въображение и отношение към храната.

Питиетата по време на Пост не са позволени, но добрата новина е, че в Събота и Неделя, според християнската църква, може да се консумира вино. Бялото е най-подходящият избор за постни ястия, но ако искаш наистина качествен вкус, се довери на това, което познавачите от Дойран 1 ще ти препоръчат.

Австрийското Gruner Veltliner <@SITE_URLstrong>със стъклена тапа е изключително ароматно, с леко газиран вкус, който придава допълнителна свежест на цялото това гурме удоволствие.

Ресторант Дойран 1<@SITE_URLstrong> те очаква на ул. Дойран 1, тел.  <@SITE_URLspan>   <@SITE_URLspan>       <@SITE_URLspan>  <@SITE_URLspan><@SITE_URLspan> <@SITE_URLspan>0889 628 774<@SITE_URLspan><@SITE_URLspan>       <@SITE_URLspan><@SITE_URLspan><@SITE_URLspan>

More from View Sofia

More Стил