Следва

Горски дух

Who is he? 10-те най-интересни факта за Марлон Брандо

Марлон Брандо е актьорът за когото те попитахме днес. Известен активист, роденият на 3 април 1924г в Омаха...

People of art преди 11 години

Марлон Брандо е актьорът за когото те попитахме днес. Известен активист, роденият на 3 април 1924г в Омаха, Небраска, САЩ, демонстрирал отношение по важни политически и социални проблеми като Американските граждански права и Преместванията на американските индианци.

1. Марлон Брандо е роден в семейството на актрисата Дороти Джулия Пенбейкър Брандо (Доди Брандо)с ирландско-английски корени и Марлон Брандо Старши с холандско-германски произход, който е търговец на строителни материали. И двамата му родители са алкохолици.

2. Носител на три награди на филмовата академия на САЩ за Най- добра мъжка роля във филмите „На кея“ (1954) , „Кръстникът“ (1972) и за цялостна кариера.

3. През 1947 г. Брандо изиграва най-великата си роля на театрална сцена - на мъжа с потната тениска - Стенли Ковалски - в драматичната творба на Тенеси Уилямс „Трамвай Желание“, режисирана от Елия Казан.

4. През 1954 г. и 1955 г. Брандо става носител на първите си награди Оскар и Златен глобус за най-добра мъжка роля и за трети път е отличен с награда на БАФТА за най-добър актьор, за участието си във криминалната драма „На кея“ отново с режисьор Елия Казан.

5. Има цели 8 деца от 4 различни жени и 3 осиновени.

6. Сред най-известните му филми са „Трамвай желание”, 1951г, „На кея”, 1954 г., „Отражения в златистото око”, 1967г., „Кръстникът”, 1972г., „Супермен”, 1978г., „ Апокалипсис сега”, 1979г.

7. За участието си във филма „Супермен” Брандо получава над 3 милиона долара, по-късно се заснемат сцени за продължението „Супермен 2”, но продуцентите отказват да платят същата сума и актьорът не дава разрешение за ползване на кадрите.

8. В публикуваната през 1976 г. биография на Марлон Брандо от Гару Кери, включва следния цитат на Брандо: "Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Както голям брой мъже, така и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам."

9. Има любовни отношения с известната актриса Мерилин Монро, които описва в автобиографичната си книга ”Песните на мама”.

10. Прахът на актьора е разпръснат една част над остров Таити, а другата - над Долината на смъртта, след като умира на 1 юли 2004г. в болница на 80- годишна възраст.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра