Следва

"Първо избирам музиката, после дрехите", казва Марк Ронсън

Париж 1900

Представени са 141 експоната от колекциите на Пти пале, съчетани с произведения от ...
 

Events преди 11 години

Представени са 141 експоната от колекциите на Пти пале, съчетани с произведения от френската колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Творбите, подписани от велики майстори като Огюст Роден, Реноар, Морис Дени, създател на пост-импресионистичната група „Наби”, виртуоза на цветното стъкло Лалик, Ектор Гимар – автора на красивата украса в стил „ар модерн” от ковано желязо на входовете на парижкото метро, Клeрен – автора на известния портрет на голямата френска актриса Сара Бернар са аранжирани в седем зали на Галерията.

Показана е и съпътстваща изложба от картини на големите български майстори на изобразителното изкуство Антон Митов, Никола Михайлов, Иван Мърквичка, Борис Шац и други, взели участие на Световното изложение в Париж през 1900 година и получили високи отличия. Експонатите са предоставени от Националния музей за българско изобразително изкуство, Софийската градска художествена галерия, Военноисторическия музей, ОКИ „Стара София”, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви”.

Изложбата е осъществена по инициатива на посолството на Франция в България и Министерство на културата на България, със активното съдействие на Френския институт в България. Тя е част от изложбената програма „Посолствата на Пти пале”. 

26 Октомври 2012 – 13 Януари 2013

 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?