Следва

Ден I: Спечели червено вино от Midalidare Estate

Паста на фурна с прошуто, много сирене и грах

Студ и мраз, но няма нищо по-хубаво от това - домът е топъл, вечерта сплотена, а храната е истински обединяващ...

Food преди 11 години

Студ и мраз, но няма нищо по-хубаво от това - домът е топъл, вечерта сплотена, а храната е истински обединяващ елемент. В чест на зимата сме подготвили една изключително вкусна, богата на полезни мазнини и въглехидрати рецепта, която включва любимата паста, любимото сирене и любимото прошуто. 

Трябват ти:
4 с. л. масло и отделно малко за тигана
1 л. пълномаслено прясно мляко
500 гр. пене
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
2 ч. л. дижонска горчица
3/4 ч. ч. грах
400 гр. сирене чедър, настъргано (излиза около 4 чаши)
1 топка моцарела
6 резенчета прошуто, нарязани на фини ленти
1/2 чаша песто, за предпочитане домашно



Загрейте фурната на 200 градуса, млякото затоплете малко на котлона на средно слаб огън. В друга голяма вряща тенджера сложете пастата, която се вари според указанията на опаковката, обикновено между 5 и 10 минути. Готовата паста се отцежда от водата и се оставя настрана.

Междувременно разтопете маслото в голяма тенджера на средно висока температура и добавете топлото мляко в нея. Добавете и солта, черния пипер, горчицата, граха, и по-голямото количество от настърганото сирене, запазвайки около 1 чаша за поръсване след това. Накрая сложете и пастата и разбъркайте добре.

Разпределете половината от сместа с пастата равномерно в тавичка, която предварително сте намазали с масло и сте затоплили във фурната. Резенчетата прошуто се слагат отгоре, пестото се разпределя равномерно върху сместа. После се изсипва и останалото количество паста.

Всичко се пече за около 20 до 25 минути, сервира се малко количество от ястието с настъргано сирене и някаква любима прясна подправка.
 

More Food