Следва

Питай ме, Питай ме: Снежната зима и красивият тен – проблемът решен

Всичко, което трябва да знаем за пилинга от д-р Радина Денкова

Женската красота е едно от нещата, които всяка дама, независимо от възрастта си, приема за истински дар. За да бъде тя по-трайна и устойчива на годините...

Hair преди 11 години

Женската красота е едно от нещата, които всяка дама, независимо от възрастта си, приема за истински дар. За да бъде тя по-трайна и устойчива на годините, има редица неща, които е добре да се предприемат, когато става дума за грижа. Една от процедурите, които вълнуват голяма част от жените, е пилингът. За това какво представлява той и какви са положителните неща от една такава процедура ще ни разкаже отново д-р Денкова от Aesthe Clinic.

Като за начало трябва да различим трите вида пилинг, които се предлагат в клиниките за разкрасяване. Това са: химичен, лазерен и механичен. Всеки един от тях обаче дава различни резултати. Най-елементарният е механичният. Той се прави с по- груби абразивни частици. Тези частици могат да бъдат ситно смлени кайсиеви или бадемови ядки, както и различни растителни екстракти, които обаче са с много фина структура. Действието им върху кожата се изразява с излющване на горния ѝ слой и отварянето й по този начин. Така външното ѝ състояние се подобрява, а резултатът е една по-сияйна кожа. Към механичния пилинг спада и микродермабразиото. Неговото действие цели да освежи кожата и да премахне грубия слой, който запушва порите отдолу. Диамантеното микродермабразио може да се ползва както от по-млади, така и от по-възрастни жени. Неговото действие е посредством диамантени микронакрайници, които въртейки се почистват и освобождават кожата от горния й слой.

Вторият вид пилинг, с който представителките от нежния пол могат да се срещнат в клиниките по естетична хирургия и дерматология, е химичният. Важно е да се знае, че и той се дели на няколко подвида: такъв с алфахидрокси киселини или още плодови киселини, трихлороцетна киселина, на база на силицилова киселина, както и бадемова и различни други киселини, които в голямата си част са под общото название – плодови киселини. Химичният пилинг е всеки вид киселина и в зависимост от различното разреждане достига до дълбоките слоеве на кожата и там прави няколко ефекта. Първият е за борбата с акнето. При него се намаля размерът на мастните киселини и по този начин мастните жлези не отделят толкова голямо количество мастен себум. Така акнето намалява, а с него и омазняването на кожата. Второто приложение на химичния пилинг е за лечение на пигментация. Излющвайки горния слой на кожата, кафявите петна намаляват и постепенно изчезват. И третото му предназначение е чисто възстановяващо. След него кожата осезаемо е по-светла, младежка, гладка, лъскава и с по-малко петна, акнеичните пъпки изчезват, а омазняването остава като лош спомен.

Безспорно обаче най-добрият метод е лазерният пилинг. Той се осъществява посредством различни видове лазери. Като пример ще дадем CO2 лазера (с такъв разполагат и в клиниката), който е на база изпаряване – т.е. кожата не се излющва, а под мощното влияние на енергията на лазера, който постепенно затопля водата в клетките до 100 градуса, тя направо се изпарява. Остава само твърдата част от клетките, която представлява кафява коричка. Тази коричка пада за около 1 седмица, а отдолу се появява нова, здрава и свежа розова кожа. За разлика от химичния пилинг, лазерният може да отнеме по-голям слой от кожата, защото в зависимост от енергията, която ползваме на лазера, той може да достигне до по-дълбоки слоеве. Обикновено лазерният пилинг се използва против бръчки, за белези от акне, белези от катастрофи, а и като средство за заличаване на петна при фотоостаряла кожа. Бонусът, който носи е, че едновременно с възстановяването и регенарцията на кожата, енергията, която влиза в кожата от лазера стимулира образуването на нов колаген.
Естествено е да се запитаме кой от трите вида за какъв точно тип кожа е подходящ. Като за начало лекарят е този, който преценява. При една акнеична кожа, при която лицето е придружено с белезите на акнето, типични за младежите, незабавен и добър ефект имат химичните пилинги с трихлороцетна киселина. Лазерният пилинг е незаменимото средство при бръчки, фотостарееща кожа и наличние на белези от акне. Разбира се освен за проблемите на лицето, пилингът се избира и посредством цвета на лицето. По-тъмните кожи се третират с един вид пилинг, а по-светлите с друг. Това е така, защото тъмните кожи не са най-подходящите за лазерен пилинг, тъй като той премахва най-горния слой от кожата и възстановяването й след това трае по-дълги време.

И тук, както при всяка процедура за подмладяване и разкрасяване има периоди, през които процедурите се извършват. Химичният пилинг може да се прави около 4 до 5 пъти и то само при условие, че не засяга дълбоката част на лицето. Ако се прави по-надълбоко може да се направят само 1или 2. При най-мощния от трите вида – лазерния, процедурата може да се прави до 3 пъти, тъй като той дава най-добри резултати. Разбира се, това зависи от състоянието на кожата, а за да се определи то е нужна консултация с дерматолог. Цените също варират според вида. Един химичен пилинг започва от 80лв, докато лазерният може да стигне до 1000 лв.

Подготовката преди самата процедура е от значение. Хубаво е преди лазерен пилинг да се приеме антибиотик, който ще сведе до минимум възможността за инфекция. А, ако поне веднъж ви е излизал херпес симлекс в областта на лицето задължително трябва да се пие антивирусно средство. Друга по-специална подготовка не се изисква. Важно е да се знае, че ако правите лезерен пилинг в края на есента лицето не трябва да се е излагало под действие на солариум или много силни слънчеви лъчи. След самата процедура има специални продукти, които облекчават състоянието на кожата. Те са различни, но има и тясно специализирани, които са създадени специално за след лазерен или химичен пилинг.



 

More from View Sofia

More Hair