Следва

Великолепно "украшение" от Givenchy

Дизайнери за следене: Клара Сипкова и нейните стоманени бижута

Това откритие се оказва истинско съкровище сред съвременните дизайнери в Чехия. Прекрасната Клара прави...

All fashion преди 11 години

Това откритие се оказва истинско съкровище сред съвременните дизайнери в Чехия, защото прекрасната Клара е правила брошки и за ценител като Мадлин Олбрайт, когато държавният секретар на САЩ забелязва таланта й по време на посещение в Прага през мандата на Бил Клинтън.

Бижутата на Клара Сипкова притежават изключително чист и съвършен дизайн, фина изработка и идейна концепция. Металът се предава в нейните ръце, а резултатът от творението й понякога прилича на строителен материал или част от водопровод, а друг път е деликатно изгладен като сълза.

За да разкажем още за майсторската й работа и вдъхновението, я попитахме директно в интервю:

V. S. Как започна да правиш бижута?
Клара Сипкова: Всичко започна в гимназията, където учих графичен дизайн. Наистина ми беше приятно да отивам да си видя резултатите от финалните изпити в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага. Бях очарована от прототипите в студиата по дизайн, както и готовите продукти на бижута, обувки, порцелан. Интересувах се от технологията на процеса до крайния резултат. Колекционирах различни предмети, които бяха направени от интересни материи, във всякакви форми и нямах търпение да създам нещо от тях. Моята естествена реакция беше да кандидатствам за отдел „приложни изкуства”- студио „метал”. След като вече учих това, осъзнах колко красива може да бъде дисциплината.




Чанта по дизайн на Клара

V. S. Какви материaли предпочиташ да използваш?
К. С. Всяка материя ме вдъхновява, за това не отказвам да използвам нито една. Въпреки това, аз най- често работя с неръждаема стомана. Нейното предимство е твърдостта, няма неблагоприятни реакции по човешкото тяло и е възможно да се използват различни технологии на индустрията при работа със стомана. Ще дам пример със лазерното рязане, гравиране и пресоване. Неръждаемата стомана е финансово достижима, но също така е красива и деликатна. 





При изработката на брачни халки, много често използвам благородни метали- сребро, злато или платина. Обичам да използвам модерни технологии, които ми помагат да се доближа до усещането на всеки материал, но това не означава, че няма да докосна бижуто хиляди пъти и да го завърша до перфектен вид с ръце.



V. S. 
Какво те вдъхновява?
К. С. Намирам вдъхновение в предметите и хората около мен. Инспирират ме детайлите в архитектурата, природата, музиката…или вече споменатите технологии. В училище учих и история на бижутата, но нито една от древните технологии или дизайн на бижу не отекна в мен. Въпреки това, има историческо влияние, което минава през ума ми. В Ренесанса, често се появява принципа на двойните брачни халки, които аз също използвам при проектирането на „бижутата на любовта” днес.





V. S. 
Носиш ли бижутата, които си направила?
К. С. Имам няколко красиви бижута, които са направени от мои колеги от Чехия или чужбина, но е истина, че най- вече нося своите собствени. От една страна са перфектни за мен, защото имам свободата да сътворя нещо, което само аз харесвам, а от друга страна е хубаво да видя как стоят и каква е реакцията на хората.







Къде правиш бижутата? 
К.С.
Произвеждам всичко в Чехия, имам няколко доказани с времето доставчици на различни материали, които използвам за първична обработка, но накрая всичко минава през ръцете ми. Имам малко студио в центъра на Прага.



Официален сайт за поръчки:
http://www.klarasipkova.cz/

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.