Следва

Ден V: Спечели 4 лака Micro Cell в есенни цветове

Все повече болни от анорексия и булимия у нас

Зачестяват случаите на анорексия и булимия в България, алармират психиатри и ... 

Health преди 11 години

Зачестяват случаите на анорексия и булимия в България, алармират психиатри и специалисти по хранителни разстройства, съобщи TV7.

В България липсва точна статистика за точния брой на засегнатите, а най-често помощ за тях търсят близките им, едва когато пациентът има нужда от реанимация и трябва да влезе в болница.

По оценка на специалистите обаче броят им вече е над 200 000, а 20 процента от децата между 10 и 19-годишна възраст у нас са с риск от анорексия. През 2010 г. д-р Надежда Стоева - началник на диагностично-консултативен блок в Пета МБАЛ в София, съобщи, че заболеваемостта е нараснала шест пъти.

По думите на проф. Вихра Миланова, ръководител на клиниката по психиатрия в "Александровска болница", много често болните от анорексия и булимия, поради липса на клинична пътека, попадат за лечение в други отделения, при специалисти с друг профил и няма как да бъде направена статистика каква е заболеваемостта от това разстройство.

Психиатърът д-р Анета Аничкина пък поясни, че характерно за болните от анорексия и булимия е, че те живеят при високи нива на стрес. Заболяването започва с тревожно-депресивна симптоматика.

Децата стават по-неспокойни, по-потиснати и затворени, с понижено самочувствие и липса на самостоятелност. По-късно се появяват и промени в хранителното поведение. Избягват определени храни, редуцират количеството приета храна или обратното - поемат повече от нормалното.

В България няма клинична пътека по НЗОК за лечението на анорексия. До седмица обаче ще отвори първият у нас Център за анорексия в болница "Токуда". Към него ще могат да се обръщат семействата на хората с такава диагноза.

През април т.г. правнучката на Пейо Яворов - Василия Стоилова, се самоуби заради анорексия. Тя започнала диета, след като съученик я нарекъл "дебело прасе".  

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.