Следва

Who is he: 10 любими факта за Робърт Редфорд

Обама печели битката за Белия дом

 Барак Обама печели втори...

Други преди 11 години

Барак Обама печели втори мандат като президент на САЩ.

Действащият президент има 303 места в Избирателната колегия, което му осигурява мнозинство. Ромни печели 206 места. Обама печели, тъй като събира повече от 270 гласа в Избирателната колегия плюс 1 глас. Тя е съставена общо от 538 члена от всички щати.

Според предварителните данни, 58 милиона души (50%) са гласували за Обама и 56 милиона за Ромни (48%).

Според системата на САЩ, народният вот е символичен и политически важен, но не и решаващ за победата на кандидата.

В оспорваните щати за момента резултатите показват: в Невада - Обама води с 52% пред Ромни 46%; Колародо - Обама води с 51%, а Ромни събира - 47%; Уисконсин - Обама събира 53%, а Ромни - 46%; в Айова Обама събира 52% срещу 46% за Ромни; в Охайо Обама събира 50%, а Ромни събира 48%; Ню Хамшър - Обама събира 52%, а Ромни 47%; във Вирджиния - 51% за Обама при 48% за Ромни и във Флорида Обама води с 50%, а Ромни събира 49%.

На практика Обама печели всички ключови щати.

За момента са оспорвани резултатите в щата Флорида, като разликата е само 1%. Това е единственият щат, в който не е обявен победителят. Само Флорида дава 29 места от Избирателната колегия. Въпреки това резултатът няма да окаже това влияние, което оказа през 2000 година по време на надпреварата между Джордж Буш и Ал Гор.

Дълго дискутираната тема за ключовия щат Охайо не оказа това влияние, което анализаторите смятаха, че ще има, тъй като Обама не само печели в него, но и в останалите ключови щати.Според изнесените данни, за Ромни са гласували повече мъже (52%), а за Обама по-малко (45%). Но при жените е обратното, като 55% са гласували за настоящия президент, а 44% за Ромни.

По възрастова група от 18-29 годишна възраст - 60% са гласували за Обама, а 37% за Ромни; от 30 до 44 години - 52% са гласували за Обама и 45% за Ромни; от 45-64 годишна възраст - 47% са гласували за Обама и 51% за Ромни и над 60% годишна възраст - 44% са гласували за Обама и 56% за Ромни.

В градовете 62% са гласували за Обама и 36% за Ромни. В предградията - 48% за Обама и 50% за Ромни. В провинциалните райони - 40% за Обама и 58% за Ромни.

По раса 39% от белите са гласували за Обама, а 59% за Ромни. 93% от афро-американците са гласували за сегашния президент, а 7% за Ромни. Над 70% от латиноамериканците и азиатците са гласували за Обама.

Според предварителните данни, 60% от гласувалите са заявили, че най-важният проблем е икономиката; 59% смятат, че е въпросът за абортите. 50% искат да бъде заменена здравната реформа на Обама, докато 43% иска да остане и да бъде разширена.

Кандидатът на Републиканската партия печели президентския вот в щатите Индиана, Кентъки, Южна Каролина, Джорджия, Оклахома, Тенеси, Арканзас, Алабама, Канзас, Северна Дакота, Южна Дакота, Юта, Уайоминг, Небраска, Луизиана, Айдъхо, Аризона, Монтана, Мисури, Тексас, както и в Западна Виржиния, Мисисипи и Северна Каролина, Аляска.

Действащият президент спечели във Върмонт, Илинойс, Масачузетс, Роуд Айлънд, Мейн, Ню Джърси, Ню Мексико, Колорадо, Мичиган и Кънектикът, Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Охайо, Орегон, Калифорния, Невада, Хавай, Минесота, Айова, Уисконсин, Пенсилвания, Мериленд, Вирджиния и Делуеър. В момента Флорида се печели от Обама.

Загубилият републиканец Мит Ромни призна загубата си и поздрави Обама за преизбирането му.

На 4 ноември 2008 година Барак Хюсеин Обама влезе в историята на САЩ като първия спечелил чернокож президент на САЩ. Той положи клетва на 47-годишна възраст и стана и първият американски президент роден на Хаваите.

С днешната си победа той отново влезе в историята като втория демократ, който печели втори президентски мандат от времето на Втората световна война насам.

През последните 70 години нито един президент не е печелил преизбиране с ниво на безработица от над 7.4% - в момента е 7.9%.

Вчерашните избори също бяха и за Конгрес. В 11 щата гласуваха за сенатори - за смяна на 1/3 от 100-членния Сенат, също така и за смяна на всички 435 места в Камарата на представителите.

В Сената демократите ще имат 51 места, срещу 45-ри за републиканците и две места за независими. Чакат се резултатите за Сената от още два щата.

Това показва, че демократите ще запазят мнозинството от 2007 година насам в Сената.

В Камарата на представителите ситуацията за момента е: 186 места за демократите срещу 231 за републиканците.

Администрацията на Обама ще трябва да се съобразява при прокарването на законопроекти през Долната камара на Конгреса ( Камарата на представителите), тъй като демократите не събират мнозинство.

Ситуацията в Камарата на представителите се повтаря от последните две години - разделен Конгрес, в който Републиканската партия твърдо се противопоставя на политиките на президента.

Обама заяви в победната си реч, че ще направи всичко възможно за гладка работа с републиканците.

Анализатори смятат, че резултатите показват, че републиканците се нуждаят от преформулиране на подхода си и че вече не се отнася толкова до географския принцип, а до демографския.

„Републиканската изборна стратегия не проработи. Победата на Барак Обама, първо и преди всичко, принадлежи на неговата стратегия, която базирайки се на комплексната избирателна система в САЩ умело работи за натрупване на достатъчно електорални вота без техния кандидат да си осигури решително водачество в народния вот", пише френският вестник „Льо Монд".

Общата стойност на проведените президентски избори и избори за Конгрес възлизат на 6 милиарда долара. 

More from View Sofia

More Други