Следва

Who is she: 10 любими факта за Денис Ричардс

Това, което знам... За виното, страстта и живота с Джим Робъртсън

В елегантната обстановка на The Residence Exclusive Club на бул. Цар Освободител 18, в приятната компания на...

Други преди 11 години

В елегантната обстановка на The Residence Exclusive Club на бул. Цар Освободител 18, в приятната компания на посланика от Pernod Ricard - Джим Робъртсън, прекарахме един прекрасен следобед седмица по-рано сред страхотните австралийски и новозеландски вина, които имахме възможността да опитаме в София.

Робъртсън
е представител на фирмата, която първа засажда совиньон блан в Марлборо, Нова Зеландия, а посланието на марката Brancott Estate е „Останете любопитни (Stay Curious)”, защото именно любопитството е довело до засаждането на първите лозя в този район.

За важността на виното в живота, за пътешествията, любовите и чудесата на хубавата храна, полюбопитствахме пък ние в удивителен разговор с водещия експерт Джим Робъртсън, който даде ексклузивно интервю за ViewSofia: 

(
На снимката горе - Джим Робъртсън - вдясно - с представители на Pernod Ricard)

Виното е….
не просто продукт в бутилка. Това е лайфстайл, кара ме да се чувствам добре, прави музиката по- хубава, прави храната по- вкусна. Виното се пие в приятна компания, виното събира хората заедно.

Храната … 
зависи от виното. Ето защо, винаги когато пътувам, гледам да се съобразя с традициите на дадената държава и коя храна подхожда на виното.

Това е като пътуване към разкриване на различните вкусове. Без значение каква е храната, тя ми доставя удоволствие и трябва да е в добра комбинация с виното. Когато бях в Япония си поръчах си риба фугу, която е отровна и много малко готвачи са лицензирани да я приготвят, защото ако не се премахне отровата….просто умираш. Малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо. Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник. Всяка година много хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Беше много екстремно. Това беше едно от най- интересните ми преживявания. 

Българската кухня… 
опитах салата с българско сирене, което беше превъзходно и много добре се връзва с виното Brancott Estate, което представих вчера пред българските ценители на виното. Беше чудесно. Същото така опитах кьополу и печени червени чушки с ракия, това беше интересен експеримент, но за моя изненада комбинацията беше чудесна. За краткото време, което имах аз открих, че зеленчуците тук имат много вкусове, което означава, че имате страхотна агрономия. Опитах ястие със свинско и австралийско розе, което също беше чудесна комбинация.



Любимият ми ансамбъл...
това е чудесен въпрос, защото съм опитвал безброй комбинации в живота си. Обожавам морска храна. В Нова Зеландия имаме океан, т.е. всичко, което плува във водата, катери се по скалите или се крие в пясъка се яде. Заобиколени сме от вода и винаги имаме прясна риба, освен това агрономията ни е чудесна- имаме много овце, козли, патици…големи късметлии сме, защото на острова живеят само 4 милиона души и има много открити пространства, много полета, много природа и храната, която ядем не е нужно да я купуваме от магазините- просто отиваме на плажа и ловим прясна риба. Ето защо обичам живота там.

Пия вино, когато…
когато съм буден. Абсолютно всеки ден пия по една чаша вино на ден, понякога и повече. Зависи в какво настроение съм, ако искам да празнувам обичам да пия шампанско, ако просто си седя и слушам музика, мога да пия червено вино, ако е обяд и слънцето пече, лято е тогава мога да пия Sauvignon blan или розе. Наистина зависи от повода, настроението ми, къде съм и с кого.

Посланието на виното е…
хората пият вино от векове, то има история и аз мисля, че виното е използвано в много религии, свещени общности, празнуване на сватба, а дори когато някой умре. Но дори и на тъжен повод се пие чаша вино, за да се отпразнува живота. Виното е за всеки случай. Особено червеното вино, което има особено значение- то е полезно за здравето. Две чаши са даже още по- добре.

Най-интересната ми случка свързана с вино...
се случи в Аляска. Бях на брега на едно езеро, а от другата страна можех да видя огромните ледени блокове, които изведнъж започнаха да падат. Гигантски маси със сняг и лед се изсипа с гръм и трясък в езерото. Беше все едно гледам сцена от филм.Чувството да седя там и да гледам тази невероятна картинка беше неописуемо. Разбира се, имах чаша вино в ръката. Нямаше никой друг около мен, нито коли, нито хора, само големи американски орли, който - които летяха в небето и кафяви мечки. Беше специален момент.


Ресторантът е…
малко заведение в Мексико на остров Козумел. Намира се на брега на Карибско море и е в малка палатка. Рибарите хващат рибата и омарите и директно ги носят на собственика на заведението и се готви на място пред нас. Храната беше чудесна- невероятни сосове, невероятна риба и студено бяло вино. Незабравимо изживяване. 

Друг много добър ресторант, който обожавам, е в Нова Зеландия на един малък остров Aitutaki, който е част от Cook Islands. Прекрасен остров, с абсолютно невероятни лагуни и безкрайно синя вода. Прекрасно е за гмуркане.

Хотелът…
те са по-скоро два. За невероятно изживяване - Peninsula хотел в Хонг Конг. Обслужването е невероятно, както и традициите им. За много готино и приятно изживяване, това е хотелът във Флорида - Delano. Намира се на плажа, има страхотна градина, басейн, чудесна храна, музика, обстановка. Приятно място.

Нищо не може да се сравни със...
завръщането вкъщи след дълго пътуване. Обичам да разхождам кучето си на плажа или в парка. Прекрасно е да си у дома.

Стилът за мен е...
нещо, с което се чувствам удобно. Не следвам модните тенденции, а стилът за мен е важен за да се чувствам добре. Това е по- скоро усещане, душевно състояние. Стилът за мен е и когато гледам другите хора, елегантността.



През по-голямата си част от времето си на Земята, човек си струва да...
се запознава с хората и да ги кара да се усмихват. За мен е важно да създавам приятелства всеки ден, защото не може да си сам, трябва да споделяш с другите. Приятелите са важна част от живота ми. Понякога не е нужно да говориш, а просто да бъдеш с приятел, с когото да споделиш хубава бутилка вино, добра музика.

Не съжалявам за...
някого, който не допринася с нищо за развитието на света.

Най-ценният съвет, който съм получил и винаги ще помня...
да гледам и да виждам, да слушам и да мисля преди да говоря. Господ ни е дал по две уши и по две очи и само една уста, ето защо трябва да внимаваме какво говорим. Трябва да използваме внимателно това, което имаме. Много е трудно да гледаш и да виждаш, да чуваш и да слушаш.

Един модерен мъж трябва да знае... 
че първо трябва да превъзмогне първата си любовна връзка, която е със самия себе си, а след това трябва да разбира и уважава света около него и най-вече - жените.

Във всеки смислен живот, трябва да се посети… 
галериите. Аз пътувам много и съм имал възможност да посетя едни от най-известните музеи. Когато съм в някой град, избягвам да седя в хотелската си стая. Например, когато съм в Ню Йорк, посещавам Музея на модерното изкуство, в Париж - музея Орсе, Лувъра. Винаги намирам време да добавя малко знания към живота си чрез галериите и мисля, че е задължително човек да израства. Вчера вечерта, когато посетих един ресторант, срещу него имаше фантастична арт- галерия и прекарах там един час. Беше чудесно. Чувствам се късметлия, че мога да пътувам из целия свят. За съжаление няма да мога да посетя много места в София, защото още този следобед летя за Лондон, но преди да дойда тук прочетох за историята на България и бях силно впечатлен. Невероятно е. Не мисля, че много хора по света знаят, колко богата е вашата история и колко богати са традициите ви. Със сигурност това няма да е последното ми идване в България.

Момент в моя живот, който може да се филмира е… 
животът ми. Но трябва да е някой смешен филм за изповедите на един търговец на вино. Ще бъде за пътуване и много изповеди.

Най-съдбоносното НЕ, което изрекох, беше когато...
срещнах голяма си любов. Тогава казах „не” на САЩ, където живях 12 години и заминах за Нова Зеландия, където живея и до днес. Имах зелена карта за живеене и работа и можех да живея там до края на живота си. Мисля, че това е положително „не” в моя живот, защото семейството ми е най- важно.

Чувството за добре изживян ден свързвам с… 
постъпка, която съм направил. Да карам хората да се усмихват. Не трябва да е нещо специално или да променя животи, а просто добър жест.

Не мога да живея без…
семейството си.

Купувам си най-често…
хубава храна, хубаво вино и тъй като играя голф, често си купувам топки за голф. Все още търся клуба, където да уцелвам от първият път. За съжаление не е възможно, защото не стикът или топките имат вина, а самият играч. Храната не на всяка цена трябва да е от ресторант, понякога си вървя по улицата и виждам красива ябълка и просто я купувам. Няма как да не спра да си я купя. За съжаление не се връщам веднага обратно в Нова Зеландия, защото днес видях хубав магазин за вина и ми се искаше да купя една бутилка мавруд, за да я споделя с приятелите си у дома.

Губя често…
телефоните си. Опитвам се да не губя темперамента и енергията си, защото е загуба на време. Чувствам, че ако изгубя темперамента си, ще се предам. Не е позитивно.

Не мога да се разделя с… 
водата за дълго - океан, море, езеро, река. Трябва да съм близо до вода, защото иначе полудявам. Успокоявам се, когато съм близо до водата.

Винаги се връща… 
у дома.

Последната ми мисъл преди да заспя снощи беше… 
дали ще мога да се наспя добре.

А първата тази сутрин… 
беше свързана със следващия ми полет.

Греховното удоволствие… 
флиртът с красиви жени.

Аз наистина имам нужда от… 
силно кафе сутрин.

Успехът е…
свободата да можеш да правиш избор. Не е свързан с парите, а свободата, която ти дава успехът.

Гордея се със… 
семейството ми.

Всъщност, това, което знам, е, че… 
има толкова много неща, които не знам.

Екипът ни благодари на Джим Робърстън и Perno Ricard за специалната среща и за положителни емоции, с които ни зареди.
 

More Други