Следва

Christmas playlist - Празничното парче на Бианка Илич

31-вия Софийския международен панаир на книгата

Тази година на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители ще... 

Books преди 11 години

Днес 4 декември, вицепремиерът на Унгария г-н Тибор Наврачич и кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова официално ще открият 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата. Събитието ще започне в 12.00 часа в Централно фоайе на Националния дворец на културата.

Тази година на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители ще разположат щандовете си от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд участва Италия.

Ще станете част от тазгодишния международен панаир на книгата, където българските и чуждестранните изложители са над 140. Република Унгария е страна почетен гост и ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и такива на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012г.

Избрахме някои интересни събития, които са част от програмата на 31-вия Софийския международен панаир на книгата и си заслужават вниманието.

Веднага след официалното откриване на 4 декември, между 13:00 - 14:00 ще се състои премиера на първата книга от нова патриотична поредица на в. "Стандарт"- "100 от 1000 причини да се гордеем, че сме българи".

Отново във вторник, но от 17:00 ч. в Мраморно фоайе можете лично да срещнете, благодарение на издателство „Колибри”, с нашумелият журналист и писател Висенте Ботин, автор на шокиращата документална книга „Погребението на Кастро“. 

Денят завършва в Мраморно фоайе с народни танци от Унгария с участието на танцьори от Кечкемет (Унгария) и София.

Сряда, точно в 17ч ще разберете идва ли краят на света. Издателство „Труд” ви кани на среща с Богомил Герасимов, който ще ви запознае с древните маи.

В Мраморно фоайе, студенти „Актьорско майсторство” (НАТФИЗ) ще направят перформанс върху „Едноминутните новели” на унгарския писател и драматург Ищван Йоркен по повод 100-годишнината от рождението му. Началото е в 19ч.

В 17:30 на щанд 307, издателство „Жанет 45” ще представи „Фитнес са женската душа”и почитателите лично могат да си вземат книгата с автограф от автора Събка Дякова –Чехович, която ще бъде специален гост.

В четвъртък, писателят Недялко Йорданов ще представи своята най-известна пиеса за деца „Приключения опасни със герои сладкогласни”, която излиза за панаира в ново издание с весели илюстрации от художничката Кремена Пенчева. Срещата е в Мраморното фоайе точно в 15:00ч.

Тъй като е 6 декември и по традиция се провежда Поетичен Никулден, посветен на поета Николай Кънчев /1936-2007/, тази година ще се състои за шести път. Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов. Тази година за пръв път ще бъде връчена и новоучредената Награда за поезия „Николай Кънчев 2012” за нова българска поезия, която се дава и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова. Мястото е изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата /бул. „Ал. Стамболийски” №17/ и започва в 18:00ч.

В петък, 7 декември, издателство „Персей” ни среща с автора проф. Симеон Хаджикосев и неговата най-нова мемоарна книга "Което е било и ще бъде". Щанд № 344 от 17:30ч-18:30ч.

От 19.00 - 20.00ч в Мраморно фоайе ще се проведе концерт на унгарския саксофонист Виктор Тот и състава Роуд Сикс Сакс.

Останете по местата си, защото веднага след концерта асоциация "Българска книга" ще връчи Годишните награди на АБК "Бронзов лъв".

Съботният ден е изключителен и ни среща с много и интересни личности. 

От 12ч. на щанд 108 ще се видим с Иво Сиромахов, благодарение на издателство „Сиела” 

Издателство „ИнфоДАР” организира среща-разговор в памет на Братя Стругацки на тема „Братя Стругацки и българските им читатели”. Поканени са всички любители на фантастиката и на творчеството на Аркадий и Борис Стругацки. Мястото е Мраморното Фоайе, а часът е 13:00.

Отново там, ще се сбъдват желания със Сиела” и с авторката на книгата „Всичко започва от детството” Стела Даскалова. Тема на срещата е „Писма до дядо Коледа”.

Отново на щанд 108 и отново благодарение на издателство „Сиела” се запознаваме с прекрасната Людмила Филипова, но от 15:00ч.

От 16:00ч ще се състои презентацията на книгата на Маурицио Феррери "Масата е пряк път - колекция от италиански рецепти със сицилиански привкус"

По време на презентацията в Мраморното фоайе ще бъдат поднесени типични италиански продукти.

В 17:00ч на щанд 108, „Сиела” ни среща и с Калин Терзийски и Светла Иванова. За всеки закупен диск с упражнения по йога на Светла Иванова ще получите подарък – мече от клипа й „Някъде там”.

В неделя, 9 декември си отдъхваме от натоварената събота с автора Мартин Иванов и книгата му „Алхимия на ритъма”, която синтезира древното познание на числата, ритъма на дишането и сърцето. От 11:00ч в Мраморното фоайе започва безценното познание за нас самите и за съзвучието между човека и вътрешния му свят.

Освен това, по време на панаира повечето книги на „Колибри“ ще се продават с 20 % отстъпка! Стойностни четива с промоционална цена от 5 лв. за брой, както и заглавия в секции 2 книги за 5 лв. и 1 книга за 3 лв ще намерите на щанд 319 на 3 етаж.

Трите тома на „1Q84“ с автор Харуки Мураками, ще се предлагат в специална кутия с цена и ще можете да си я закупите на място вместо 48лв за 40 лв.

На панаира ще откриете и току-що издадената „Да готвим у дома с Джулия и Жак“ на знаменития кулинарен дует, превърнал готвенето в страстно приключение.
 

More from View Sofia

More Books