Следва

MAD THURSDAY LIVE SESSION

Блага вест за Благовещение

Днес, 25 Mарт, е Благовещение! Няма как да го забравиш, защото е неподвижен християнски...

Галерии преди 16 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Днес, 25 Mарт, е Благовещение! Няма как да го забравиш, защото е неподвижен християнски празник.

Това е „благият ден”, в който Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Именно поради тази причина преди векове на днешния ден се е празнувал „Ден на майката”.

На този ден всяка болка минава, всяка рана заздравява и настъпва пролетта. В народния календар денят е известен като Благовец или "половин Великден", защото е най-близкият празник до пролетното равноденствие.

Поверието гласи, че днес се чува първото кукане на кукувицата и стопаните трябва да докоснат парче хляб или да пипнат пари в джоба си, за да са имотни и сити през цялата година. Затова на Благовец се дупчат ушите на малките момиченца.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Домакините не докосват игли и други остри предмети, а в ранната сутрин премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват, с вярата, че няма да пострада от змийско ухапване през лятото.

За тези, които спазват Великденските пости, на „блага вест” е задължителното присъствие на риба в менюто на всички днес!

Днес отиди на църква, поверието гласи, че трябва да си с нова дреха, която става благословена и се носи по време на Великденските празници.

Ако имаш близък или познат на име Благовест, Благовеста, Благой, Блага, не го пропускай – днес всички те празнуват!

Честито!

More from View Sofia

More Галерии