Следва

10 декември, понеделник- Елизабет Хърли и Малин Джеферис

Оскар Ниймайер - авторът на над 600 невероятни сгради по целия свят, почина на 105

Десет дни преди да навърши 105 години от света се отиде един от най-големите архитекти, ученик на великия...

All About Life преди 11 години

Десет дни преди да навърши 105 години от света се отиде един от най-големите архитекти, ученик на великия французин Ле Корбюзие, изключителния, неповторим и самобитен бразилец Оскар Нимайер. На 5 декември в родния му Рио-де-Жанейро, Нимайер, най-преданият на модернизма архитект, автор на над 600 невероятни сгради по целия свят, почина след дълги години на слава, признание и реализиран талант.

В 30-те години на миналия век повечето постройки в родината на Нимайер все още копират неокласическата европейска архитектура - зданията приличат на разкошни дворци в стил барок и по никакъв начин не съответстват на променящия се живот на хората. По волята на съдбата на Оскар Нимайер се удава възможността да накара съгражданите си да преосмислят начина, по който изглеждат сградите, в които живеят. В началото на 40-те години той се запознава с Жоселино Кубичек, бъдещият президент на Бразилия, който предлага на младия архитект да разработи проект за построяването и облика на млад и незначителен до този момент град, който е избран да стане новата столица на страната. Нимайер се съгласява и 4 години по-късно (периодът е 1956 - 1960 година) удивлява целия свят с футуристичните си постройки в административни центрове из цяла Бразилия. С произведенията си Оскар Нимайер не само формира новия облик на националната архитектура на Бразилия, но и избавя страната от колониалното й минало, все още отразено в изкуството и архитектурата. И, което е по-важно, дава на нацията вярата в бъдещето й. Съумява да изгради уникален собствен стил и става първият, който използва железобетона за направата на плавни, изящни, ажурни конструкции.



Извън Бразилия, Оскар Нимайер също твори активно, сътрудничейки си с десетки чужди компании. В началото на кариерата си става известен като участник в проекта за създаването на щаб-квартирата на ООН в Ню-Йорк. По-късно, по времето на емиграцията си във Франция (от военната диктатура в Бразилия) Нимайер създава много обществени сгради и в Европа. Успява да се върне в родината си едва през 1985 година, въпреки страхотната носталгия през годините. Три години по-късно, през 1988-ма, Нимайер получава най-голямата архитектурна награда - Притцкеровската премия.


Жилищната сграда "Копан" в Сао-Паолу, 1951-1965


Аудитория "Ибирапуера" в парка Ибирапуера, Сао Паолу, 2002






Работата на великия архитект в Бразилия продължава до самата му смърт. Създава мемориал на името на президента Кубичек, музей на съвременното изкуство, собствен музей и културен център "Оскар Нимайер", където се провежда и знаменития бразилски карнавал.


Националния конгрес в Бразилия, 1960


Националния конгрес, Бразилия, 1960


Националния музей в Бразилия, 2006


Националния музей в Бразилия, 2006


Катедралата в Бразилия, 2006


Катедралата в Бразилия, 1960-1970 година


Мемориалът Жуселино Кубичек


Музеят за съвременно изкуство в Нитерео, 1996 година


Музеят за съвременно изкуство в Нитерео, 1996 година


Музей Оскар Нимайер в Куритиба, 2002 година


Музей Оскар Нимайер в Куритиба, 2002 година


Музей Оскар Нимайер в Куритиба, 2002 година

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.