Следва

Сутрин в 7 точно с Георги Тошев

Сутрин в 7 точно с Ирена Милянкова

Събота 10.00. Необичайно време за един зает ден, какъвто сме готови да снимаме. Застанали пред дома на топ...

People of art преди 16 години

Събота 10.00. Необичайно време за един зает ден, какъвто сме готови да снимаме. Застанали пред дома на топ модела на агенция Визаж Ирена Милянкова, очакваме голямата порта да ни отвори всеки друг, но не и тя самата. С приветлива усмивка и спокойно изражение, едно от най-известните лица на България ни посреща съвсем приятелски в красивата си бяла къща.

Причината да пием кафето си в дома на топ модел, снимал за Zink, Natural Style, Elle, Madame Figaro, Mirror и десетки други модни списания и каталози, е нейната невероятна способност да бъде много неща едновременно - съпруга, майка на три деца, домакиня и професионален модел. И всичко това събрано в една фина млада жена на 22!

В подредения с усет и внимание към детайлите дом се усеща абсолютната хармония на щастливата майка, която има възможността да прекарва уикендите със семейството си.

Време е за детските предавания. Двете големи деца, Мелани-Роуз на 6 и Уилям на 5, вече са се настанили удобно пред големия телевизор и нищо не може да ги разсее. Все пак, успяват да поздравят екипа ни, като хвърлят по един бърз поглед с големите си тъмни и изразителни очи.

В ръцете на Ирена е малката й дъщеря Натали-Роуз, която няма дори година. Тъй като все още не е проходила, но упорито се опитва да го направи, Натали винаги е под зоркото око на майка си.





След бързия преглед на програмата за деня, сме преминали в спокоен разговор на „ти”, в който Ирена ни споделя за съботните си планове по принцип. Днес обаче ще бъде малко по-различно, защото съпругът й е извън България по работа. Когато са всички заедно и времето позволява, обикновено пътуват до спокойно място извън София. Но въпреки това задължителната съботна разходка няма да бъде отложена.

В 1.00 часа Ирена има уговорена среща в Южния парк със сестра си Ели и нейното тримесечно момиченце с прекрасното име Ева. Ели е малко притеснена от присъствието на екипа ни там, но след кратки увещания от страна на Ирена, всичко е под контрол.





Денят на Ирена Милянкова започва точно в 7.00 сутрин, понякога и малко по-рано. След първото събуждане на Натали, започват задължителните процедури – смяна на пелените, хранене и приготвяне на бърза закуска за другите две съкровища. Следва приготвянето на обяда, който в 12.30 трябва да е приключил, за да не закъснеят за срещата с леля си.

„Със сестра ми и с майка ми сме много близки”, казва Ирена и усеща същата близост и със децата си. „Грижите за тях не ми тежат. Не разбирам онези жени, които отлагат бременността си, заради идеята да правят кариера. Защото съм далеч от мисълта, че отглеждането на децата им пречи. Когато аз имам ангажименти, които изискват пълен ден от сутринта до вечерта, идва друг човек, който ми помага с грижите и с домакинската работа. От опит знам, че винаги има начин. На мен дори ми е приятно да се справям сама с всичко.”





Ирена е в София от 14-годишна, когато в родния й Разград я откриват случайно от агенция Визаж. Почти веднага след това тя намира голямата си любов и ражда първото си дете Мелани-Роуз, когато е едва на 15. На следващата година се ражда и синът й Уилям. „Тогава бях много млада, беше ми доста трудно и стресът беше по-голям. Особено с Били, който се роди в 8-мия месец.” Сега казва, че е доста по-уверена и спокойна, което със сигурност се усеща и от децата.

„В момента с Натали имаме много силна връзка, може би заради това, че все още я кърмя. Това е и една от причините тялото ми да влезе толкова бързо във форма.”.





Докато си говорим за нещата около Ирена, Мелани и Били вече са се качили в стаята си. Отиваме да ги надникнем с Натали в ръце и научаваме, че и тяхната програма е доста натоварена. Освен Детската градина, плуването, ските и приложните изкуства, Мелани сериозно посещава уроци по пиано, а Били е на редовни тренировки по футбол.





Питаме Ирена, дали децата имат представа в какво точно се състои работата на майка им. „О, да!” Мелани дори проявявала капризи на световноизвестен модел, когато ги снимали в задния им двор за сесията в новия брой на бебешко списание.

Странно или не, самата Ирена никога не е мечтаела за тази професия. Винаги е обичала изкуството, също като дядо си, който е художник, и дори има планове да кандидатства за специалност „Култура и Изкуство” в Нов български университет.
Иначе е завършила режисура в Арт колежа в София.

Полюбопитствахме и за иконите на едната стена от къщата. Разказа ни, че са от църквите и манастирите, които посещават при честите си пътувания.





Почти 12.00 на обяд.
Натали се храни сладко в удобното си столче и не проявява никакви претенции.
Спокойствието на детето започва да действа и на нас. Телефонът звъни. Когато съпругът на Ирена е в чужбина, се обажда редовно, за да ги чуе. И да пита децата, какво искат татко да им донесе като подарък.





След този разговор, който донесе много усмивки на семейството, Мелани и Били си сервират обяда. Старанието на малките ръчички да разпънат бамбуковите подложки е трогателно. Всъщност обядът е пиле с картофки – любимо на всички и майсторски сготвено от мама.





12.30
Покрай лая на лабрадора с краткото, но звучно име Пич, Натали вече чака навън „опакована” в количката си. Таксито пристига за около 2 минути и всички потегляме към Южен парк.





Радостта на децата от срещата с леля им е съвсем искрена. Мелани и Били моментално се хвърлят в прегръдките й. Запознаваме се с Ели. Тя е три години по-голяма от Ирена, работи като PR в голяма строителна фирма и упорито е отказвала на всички предложения за снимки. Досега са минали десетки, а най-често задаваният въпрос е „Ти защо не си модел”. „Двете имаме различна красота и това прави впечатление на хората” - казва Ирена.

След изморителна разходка и игри обикновено следва бързо ориентиране към дома. Приготвяне на вечеря, къпане по ред на номерата, телевизия и евентуално книга в леглото, ако остане малко време. В случая книгата е старо издание на сборник с разкази на Труман Капоти, за когото Ирена признава, че малко я плаши.

Обикновено със съпруга си вечерят заедно вкъщи, често и навън, но предпочитат по-спокойни и закътани местенца. Ирена харесва пиано баровете и тяхната интимна обстановка й се отразява добре. В Неделя не се прескача задължителното семейно правило – ходене на църква.

"А кога успяваш да пазаруваш за себе си?" – ни изниква спонтанно въпросът.
„Ами пак в Събота или в Неделя, когато съпругът ми е тук. Обикновено ходим в Mall-а, защото на децата им е интересно, а и могат да си играят там. Иначе обичам да пазарувам, но повече за другите, отколкото за себе си – за съпруга ми, децата и племенничката ми. А аз предпочитам спортните дрехи. Харесвам Mango, Desigual Jeans, повечето спортни марки, а когато сме в чужбина, често пазаврувам от Zara и H&M. Не съм претенциозна, даже бих се определила като скромна.”

Тази Ирена не може да бъде по-симпатична. Децата са случили на майка, съпругът – на прекрасен партньор. Удоволствието от подобна среща е направо опияняващо. 

Мислили ли сте да живеете в чужбина?
"Не. Искаме да сме тук, близо до семействата си. Но бих се радвала, ако продължавам да работя в чужбина, и по-специално в Германия. Ще пътувам само, когато се наложи. Най-добрият вариант за това е да работя чрез т.нар. direct booking. Това е начин за наемане на модели чрез разглеждане на каталози с професионални снимки. И когато те харесат, те викат за определен период от време, през който траят снимките. По-удобно е за мен, имам съпруг и три деца, това е по-важно от всичко останало."

Преди да се разделим, Ирена ни се извинява за всеки един момент, в който сме изпитали каквото й да било неудобство. Всичко стана твърде бързо и не можахме да й кажем, че това не би могло да се случи в нейно присъствие, защото е един от най-милите хора, с които сме имали удоволствието да се запознаем. И за нас беше истинска чест да прекараме един ден в хармонията и спокойствието на прекрасното й семейство.

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра