Следва

Кой? Как? и Защо?

Зад кулисите на седмицата на модата в Милано

Или дотам и обратно в страната на ниските хомосексуалисти и високите анорексички...

All fashion преди 16 години

Или дотам и обратно в страната на ниските хомосексуалисти и високите анорексички
Текстът в първоначалния си вариант беше доста по-пиперлив, но в пристъп на необичаен за мен проблясък на връзка с реалния свят реших да го цензурирам… Доста!

FW, или Fashion Week, е в общи линии най-значимото събитие в света на модата в градовете, които имат значение – Ню Йорк, Париж, Лондон, Милано. Имайки съмнителния късмет да живея на едно от тези места, съм редовен свидетел как два пъти годишно по време на "женските" седмици на модата настава тоталната лудница и целокупно представителите на световния фешън бизнес се изсипват тук.

По принцип ходя на ревютата от добронамерено антропологично любопитство, но този път за разнообразие реших да нося и апарата си, и вместо да си бъркам разсеяно в носа и да наблюдавам странните птици наоколо, да направя серия снимки, опитващи се да покажат какво всъщност става зад кулисите – целият безумен хаос и огромното количество труд, които стоят зад организирането на нещо толкова безсмислено и красиво, колкото едно модно ревю от такава величина.

Винаги ми е бил очарователно любопитен начинът, по който хората възприемат света на модата – лъскав, скъп, луксозен, красив, миришещ на хубаво, разкошни жени в шумолящи рокли и т.н.

Разбира се, реалността е съвсем друга – зад целия лъскав спектакъл стоят нормални, уморени, изнервени хора, а неземно красивите и скъпи жени със слизането от подиума се превръщат в слабички седемнадесетгодишни украински девойчета, които след ревюто нахлупват слушалките на i-pod-a и си хващат метрото.





Или, ако са късметлийки, кола на агенцията им ги кара към следващото ревю. Welcome to the real world, Neo.

В случай, че проявяваш интерес към задкулисни приключения на подобен род мероприятия, ето няколко бързи наблюдения и съвет по въпроса:

Как се стига до бекстейджа?

Ами, има няколко варианта. Раз, да си акредитиран от някоя медия като журналист, фотограф, оператор или асистент и отделно да имаш поименна покана от дизайнерa. В повечето случаи това е достатъчно, но понякога искат и специален backstage pass, до който е много трудно да се добере човек, особено за големите марки.

Два, да изчакаш края на ревюто, когато всички приятели на дизайнера отиват да го поздравят, и да се шмугнеш заедно с тях. Но тогава вече интересната част е минала – след шоуто момичетата се преобличат максимално бързо и драсват към следващото ревю – успешните модели имат понякога по 7-8 на ден.

Три, да познаваш някой от охраната, който да те пусне да влезеш. Там вече нямам наблюдения, оправяй се!

Какво да правя зад кулисите?

Наблюдавай, снимай, но не досаждай. Всички са изнервени, защото на минимално място са събрани модели, гримьори, фризьори, стилисти, хора, които обличат моделите, фотографи, оператори, журналисти, асистенти, хора от кетъринга, кибици и прочее.

В общи линии на всеки модел се падат по 4-5 човека, които работят върху нея, плюс още толкова, които се мотаят наоколо. С малко повече късмет можеш да си поговориш с дизайнера или да се запознаеш с някоя от актуалните топ-моделки, ако те влече – повечето са доста дружелюбни и мили същества, стига да не прекалиш с плейбойските маниери.

Също така е изключително любопитно и забавно колко характерни и лесни за класификация са видовете хора, на които можеш да попаднеш зад кулисите. Един примерен разбор на екзотичната фауна там би включвал следните основни типажи:





- Висока анорексичка – очевидно модел. Докато чакат да ги гримират, фризират, облекат повечето слушат музика, четат или гледат филми на най-различни ултрамодерни хай-тек портативни устройства. Отличителни белези: обикновено между 178 и 181 см, болезнено слаби, често със странни черти на лицето, облечени много casual, с онзи особен небрежен стил на хора, които разбират от мода, без да са fashion victims или да им пука особено. Напоследък предимно руси, с елфическо, славянско или извънзезмно излъчване. Ако изглежда над 23-24 години и е облечена по-строго, значи е бивш модел, преминал към свързана с фешъна професия – стилистка, дизайнерка, асистентка, PR;

- Нисичък оплешивяващ гей с розов оттенък – гримьор или фризьор, в по-редки случаи дизайнер. Другите разновидности make-up artists, но по-рядко срещани, е висок гей с буйни къдрици, или грозновата женица с татуировки, пиърсинги и алтернативен стайлинг; друг възможен подвид дизайнер пък е застаряващ, елегантен беловлас господин.

- Застаряваща, но стилна матрона и/или мъж с делови костюм – собствениците на марката;

- Развлечени студентки – т.нар. „вестиеристи”, т.е. хората, които преобличат моделите;

- Сериозни момчета в черно – ми, охрана;

- Щъкащи насам -натам журналистки с микрофони, в повечето случаи с вариации на буквата F на тях;

- Фотографите се забелязват отдалече със самоделните си, екзотични осветителни тела във всякакви форми и разновидности, както и с истеричните крясъци, с които се опитват да привлекат вниманието на някой модел и да го накарат да позира – за повечето от тях това е единственият начин да имат манекенка от такъв ранг в портфолиото си. Други пък се специализират в снимки на обувки и аксесоари, които още същия ден изпращат на китайските производители на ментета.

И двата подвида са изключително досадни и често преди самото начало на ревюто сериозните момчета учтиво ги изпращат обратно в основната зала;

- Насред цялата тази лудница ярко се открояват обърканите изражения от типа „къде съм и какво правя тук” на хората, които нямат много общо и са попаднали там по случайност или придружавайки някого – шофьорите на моделките, нечии роднини, гаджета, и т.н., които обикновено могат да бъдат намерени около бюфета.

В заключение, седмицата на модата видяна от кухнята е любопитно и забавно преживяване, което определено си заслужава. Всеки я възприема по различен начин, но у все повече хора повдига спонтанно въпроса, дали лъскавият свят на fashion-a всъщност има някаква обективна raison d’ etre, като създаването на красота, да речем (но не и изкуство), или всъщност се е превърнал вече в един самодостатъчен, затворен, самодоволен и откъснат от истинския живот сапунен мехур, чийто пищни прояви оставят след себе си неприятният дъх на неуместно разточителство със съмнителни морални измерения? 

От: www.borissov.it/blog

More from View Sofia

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.