Следва

История на Prada в картинки

Нашият човек в Хавана

Греъм Грийн (1904 –1991) е сред най-великите писатели и драматурзи, чиито произведения опипват в...

Books преди 16 години

За автора
Греъм Грийн (1904 –1991) е сред най-великите писатели и драматурзи, чиито произведения опипват в дълбочина многовалентните и противоречиви морални и политически проблеми на съвременния свят.

Той е сред щастливите автори, които приживе са се радвали както на възторзите на критиката, така и на обичта на читателите.

Макар самият той силно да се противопоставя на определението, че а „католически писател” и предпочита да бъде наричан „писател, който е и католик”, католическите много от най-великите му романи са пропити от католическите религиозни теми, в това число „Кеят на злото”, „Същността на проблема”, „Краят на една любовна история”, Безнадежден случай”, Силата и славата”.

Но популярността му се дължи до голяма степен на комично-развлекателни романи като „Нашият човек в Хавана” и „Тихият американец”.

За книгата
По време на Втората световна война Грийн работи за английското военно разузнаване MI6, където ръководител му е прочутият Ким Филби.

Една от задачите на Грийн е да следи германските агенти в Португалия.

Така попада на Гарсия – двоен агент, който снабдява нацистите с подробни сведения за британската отбрана, без да е напускал пределите на Лисабон - единствено с помощта на карта на Лондон, пътеводител за туристи, военни наръчници и богато въображение.

Гарсия служи на Грийн като прототип за неговия герой Уърмолд, продавач на прахосмукачки в Хавана, и така се ражда един от най-четивните и добре написани романи на миналия век.

Издателство Colibri 

More from View Sofia

More Books