Следва

Christmas playlist - Празничното парче на Глория Петкова

ЗАЩО ГРЕШИМ? ИЛИ КАКВО КАЗВА НАУКАТА ЗА ГРЕШКИТЕ НИ, от Катрин Шулц

Грешките ни могат да имат катастрофални последици, да ни струват време и пари, да саботират самоувереността...

Books преди 11 години

„Когато постъпваме по определен начин, за който по-късно решаваме, че е погрешен, към самия момент на грешката ние нямаме ни най-малка представа за това, че грешим. Приличаме на койота от анимационното филмче „Бързоходеца и Уили Койота”, който току-що е прекрачил ръба на скалата, но все още не е погледнал надолу.”

Връзката, която сме изградили с грешката, засяга начина, по който мислим и се отнасяме с околните. 

Задължени ли сме спрямо другите да размишляваме върху вероятността да не сме прави? 
Каква отговорност носим за последиците от собствените си грешки? 
Как трябва да се държим към онези, които смятаме, че грешат? 


Toва са само част от въпросите, които Катрин Шулц задава в своята книга.

Ако това да сме прави ни доставя удоволствие и ни кара да го възприемаме като естествено състояние на нещата, представете си само как се чувстваме, когато грешим.

Грешките ни могат да имат катастрофални последици, да ни струват време и пари, да саботират самоувереността ни и да подкопаят доверието и уважението на другите към нас. Могат да ни отведат в спешното отделение на някоя болница. Да ни наранят и да ни унизят, а което е още по-лошо – да наранят и унизят други хора. Казано накратко, ако съществува някакъв начин да ги предотвратим, трябва да го намерим. А за да направим това, най-напред трябва да разберем защо грешим.

По-голямата част от тази книга е изградена върху истории на хора, допускали грешки. Освен всичко друго, тези истории включват илюзии, фокусници, комици, наркотици, любов, приключения в открито море, чудати неврологични явления, лекарски грешки, адвокатски провали.

„Защо грешим? или Kакво казва науката за грешките ни” е криволичеща „разходка” в градината на погрешните ни възприятия. Тя и разказ за това, което се случва с нас след като осъзнаем грешките си, както и за реакциите ни, когато собствените ни убеждения се сринат със земята.

Тук можете да видите TED-презентацията на Катрин Шулц по темата: 



Книгата ЗАЩО ГРЕШИМ? ИЛИ КАКВО КАЗВА НАУКАТА ЗА ГРЕШКИТЕ НИ на авторката Катрин Шулц е част от Книжната Коледна елха на БГкнига (виж за инициативата тук>>)
 

More from View Sofia

More Books