Следва

Костюмите в хитовата продукция "Клетниците" и как да спечелиш двойна покана за филма в играта на ViewSofia

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 21 - 27 януари

Всички Вие, които обожавате храната, имате шанс да опознаете традиционни кулинарни пркатики от близката ни по...

Events преди 11 години

Модната инсталация - Нурология-Проект NUR
Кога: 24 януари, четвъртък,
Къде: Национална художествена галерия


Нурология е проект на името на създателя му - Нури Димитрова, и макар че е в областта на модата, не е само мода. Връща ни към земята, природата, истинските неща, емоциите.Далеч от бързането, фастфута, от материалното. Всеки дизайнер има своята история.

Тази започва преди 5 години, в ателие Никол, малко претенциозно, по френски, свързано, разбира се, както във всяка история с една екстравагантна баба. Внучката Нури създава първия си проект с булченски рокли на кралските особи във вид на миниатюри. Огромният интерес към елегантността и женствеността на тези непреходни рокли провокира дизайнерката да разработи своя собствена линия - новия бранд за висша мода.

В четвъртък, в НХГ Нури ще представи жива инсталация в звук, цвят и образ. Един съвременен и различен вариант на класическото ревю, където природата ще присъства и допълва мистериозно духа на модата на Нури Димитрова. Гостите стават участници, влизайки в тази модна инсталация и създават непосредствен контакт с всяко едно от произведенията, без дистанция. Провокацията в проекта НУР е сливането на висшата мода с най-висшето творение, наречено ПРИРОДА. 

Ще бъде интересно за наблюдение, без съмнение!

Филмът - Наръчник на оптимиста с наградената със Златен глобус актриса Дженифър Лоурънс и Брадли Купът
Премиера
Кога - 25 януари, петък
Къде: По кината




Младата актриса Дженифър Лоурънс, която още 20-годишна беше номинирана за „Оскар“, миналата година направи големия си пробив с кинофеномена „Игрите на глада“. Именно нейното изпълнение на Катнис Евърдийн допринесе в голяма степен екранизацията да се превърне в третия най-касов филм на годината в САЩ.

В новата продукция „Наръчник на оптимиста“, актрисата получи вече истинско признание - наградата „Златен глобус“ за главна женска роля.

Освен това отличие, миналата седмица продукцията на режисьора и сценарист Дейвид О. Ръсел (“Боецът“, “Трима крале“), получи и 8 номинации за „Оскар“, в най-престижните категории. След номинацията й за „Зимен дар“, Дженифър Лорънс отново е сред актрисите, които ще се борят за „Оскар“ за най-добра женска роля.



Филмът, който ще можем да видим по кината от 25 януари, разказва за учител (Брадли Купът), който след престой в психиатрична клиника, се мести да живее при родителите си и се запознава със загадъчно момиче, което си има свои проблеми. Тифани (Дженифър Лорънс) му предлага сделка – да му помогне да се събере с жена си, ако той в замяна направи нещо много важно за нея. Докато осъществяват сделката си, помежду им неочаквано се заражда силна връзка, а между облаците, надвиснали над живота и на двамата, проблясва светлина. В „Наръчник на оптимиста“ участват още Робърт де Ниро, Джаки Уивър и Крис Тъкър.

Кулинарното предизвикателство на седмицата: Кулинарното ателие "Испанска кухня-традиция и авангард” ще ни запознае с кулинарните традиции на Испания посредством четири примерни менюта, включващи типични за испанската кухня рецепти
Кога? – от 28-ми януари до 19 февруари
Две групи (максимум 10 човека всяка)
Понеделник – от 12.00 до 14.30 ч.
Вторник – от 18.00- до 20.30 ч.
Къде? - в Институт Сервантес, София, ул. "Съборна” 1
Записване – от 7-ми до 17-ми януари 2013г.
Цена – 130 лева



Всички Вие, които обожавате храната, имате шанс да опознаете традиционни кулинарни пркатики от близката ни по дух и нрав Испания чрез предстоящия гурме уъркшоп. Ще се пренесете в различни райони на Испания и ще опознаете харакерни за тях продукти; ще се научите да приготвяте не само ястия, които се радват на вековна история, но и иновативни рецепти, които са истинска революция в кулинарията. Всичко това ще бъде гарнирано с музика и допълнителни видео материали, които о...ще повече ще обогатят впечатленията ви от Испания и ще допълнят познанията ви за испанската култура като цяло.

Уъркшопът ще се води на български език.

Книгата - „Супертъжна истинска любовна история“ на Гари Щейнгарт
Издава: Колибри
Кога - тази седмица
Къде: В книжарниците в страната
превод: Венцислав К. Венков, стр. 344, 
цена 18 лв.




Той е роден в Ленинград през 1972 г., но това не пречи днес, четирийсет години по-късно, да е популярен като първия американски писател, носител на наградата „Удхаус“ за хумористична литература през 2011.

Гари Щейнгарт живее в Ню Йорк – там отглежда шеметното си въображение, в резултат произведенията му са преведени на повече от 20 езика. Романът „Абсурдистан“ (2006) зае престижна позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, а издания като списание „Тайм“, „Уошингтън Поуст“ и „Чикаго Трибюн“ го провъзгласиха за най-добра книга на годината.

„Супертъжна истинска любовна история“ е последното предизвикателство на Щейнгарт - сатирично приключение, обладано от тъжен, чистокръвен, „съвсем истински“ любовен копнеж. Щура постапокалиптична история, задействана от обсесии като здравето и политическата коректност.

В Ню Йорк на близкото бъдеще доларът е обвързан с китайския юан, а един най-обикновен притеснен човек, висок метър и седемдесет и пет, с леко тревожен индекс на телесната маса (и с нисък рейтинг на персонален сексапил) е влюбен в младата Юнис Парк.

Някои ключови цитати на Гари Шнайдер:

„Когато си имаш „Бащи и деца“ на Тургенев и „Дамата с кученцето“ на Чехов, за какво ти е демокрация? Стой си вкъщи и чети“.

„Не ни остана настояще, приятелю, всеки ден излиза нов таблет, ново приложение, нова технология за прахосване на деня и живота“.

„Всъщност значителна част от тази „Супертъжна истинска любовна история“ се случва в Индия и аз нямам никаква, ама никаква представа какво става там“

Изложбата - ИЛИЯН ЛАЛЕВ „Нарисувани наблюдения“
Кога: от 22 до 12 февруари
Къде: Галерия Ракурси






Един цитат от книгата на Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", според автора на изложбата, говори много за картините му:

А кое е добро, Федър, и кое не е добро - трябва ли да питаме някого да ни каже тези неща? 

"Седнах в павилиона от другата страна на улицата - пишеше тя - и започнах да пиша за първата тухла, после за втората тухла и вече при третата тухла всичко започна да си идва само и аз не можех да го спра... 

...Неизвестно защо не си даваше сметка, че може да наблюдава и да забелязва от първа ръка, докато пише, без да я интересува какво е казано по-рано. Стесняването на рамките до една единствена тухла разрушава екрана, защото става така очевидно, че й се налага да направи известно първично и пряко наблюдение".

Носталгичното минало - ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ КНИГИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА „СОЦМУЗ“
Кога: 22 януари - 24 февруари 2013 г.
Откриване: 22 януари, вторник, 18,:30 ч.
Къде: Ракета Ракия Бар




Помните ли старите меки и твърди корици на детските книжки от миналото, грапави на докосване и матови на цвят, с илюстрации, които се запомняха за вечността, защото тв анимациите бяха лукс?

Точно това ще направи изложбата, която ще представи над 50 детски книжки, илюстрирани от художници като Вадим Лазаркевич, Александър Поплилов, Любен Зидаров, Стоян Атанасов, Людмил Чехларов и Димитър Тасев. Ще ни върне в годините на дефицита на технологии, и гигантските библиотеки в семейните секции.



Колекцията с илюстровани книги включва редица незабравими заглавия, сред които „Патиланско царство“, „Мунка, малката маймунка“, „Клан-недоклан“, „Кон Вихрогон“, „Продавач на надежди“.

Това е първата изложба в рамките на проекта СОЦМУЗ, представящ различни области от българския графичен дизайн от времето на социализма. Откриването ще бъде съпътствано от литературно четене с участието на актьора Петър Мелтев и прожекция на останалата част от колекцията на СОЦМУЗ.

 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.