Следва

Коафьори Топ 6 - Чавдар Василев

Сутрин в 7 точно със Светослав Тодоров

Обратно на схващането, че денят на един дизайнер стартира някъде около 12.00, за да приключи успешно в 15ч...

Други преди 16 години

Обратно на схващането, че денят на един дизайнер стартира някъде около 12.00, за да приключи успешно в 15ч. следобед с чаша току-що сервирано перфектно мохито, тази сутрин в Costa coffee ни очаква свеж мъж с приветлива усмивка и много будни очи.

Той е човекът, който гради характера на твоя дом, офис или най-любимо място за питие след работа.

Той е Светослав Тодоров, интериорен дизайнер.





Късо кафе, шоколадов мъфин и план за няколко места, където днес задължително трябва да бъде.

Интериорният дизайн е нещо много повече от обикновена mix-match работа с обектите в едно пространство. Стартира от бял лист или голо пространство, за да се стигне до шедьовър.

"Често се налага да съборим всички стени, след което да си ги съградим отново така, както пасват на проекта", усмихва се дизайнерът. Истината за перферектния дизайн е в простите форми, които са незабележими, но адски функционални.





10.00. Докато взема принтирани на хартия 3D проекти на няколко супер луксозни бани, което ги представя в реален вид, ни обяснява за основните положения в областта на дизайна: една група специалисти правят места по схема: вдъхновение – изпълнение, иначе казано “за снимки", когато обаче се търси функционалността на пространството, нравите на клиента са от особено значение. На въпроса "Ти от кои си?" отговаря лаконично "Сменял съм 4 готови проекта за един обект."

Как се раждат добрите идеи?
"След тежка бременост!"

Формата или функцията?
"Кокошката! Не, разбира се. Понякога съвременият дизайн пренебрегва функцията за сметка на визията, и единственото излишно нещо в него е човекът. Буда е казал, че трябва да се върви по средния път. Доброто съчетание между форма и функция."

Светло или тъмно?
"Стига да бъде съчетано добре, с подбрани добри материaли и осветено подходящо, комбинацията от двете е основата във всеки един интериор."

Когато "венге" се пенсионира, на негово място ще дойде?
"То отдавна се пенсионира. Но някои още не са разбрали. Сега пред пенсия е и зебрeното, а "младежите" са абанос, макасар, американски орех."

Има ли непреходни дизайнерски решения и материали?
"Истински добрият интериор, запечатан за поколенията (имам предвид сниман) с цялостната си концепция, визия и комбинация от материали, сам по себе си е произведение на изкуството, което става непреходно, дори самият него вече да го няма."

Колко са добрите студиа за интериорен дизайн в България? Кои са те?
"Напоследък има все повече и тази професия става все по-популярна у нас. Правят се качествени неща с добри дизайнерски решения. Но има една прослойка от няколко студия, които налагат новите тенденции. Това са: MODE, AEDES, ZOOM, I/O"

Какво има в работната ти чанта?
"Папка с работни чертежи, каталози, ролетка, моливи и тънкописци, парфюм, шише ракия, глава лук, малко сиренце за из път, и всякакви други преходни неща..."

Проектът, който те направи най-недоспал и най-доволен едновременно?
"Почти няма проект, по време на който да съм се наспивал. Тоест почти не успявам да спя нормално. Но пък завършвайки го, се чувствам удовлетворен и определено недоспиването си е заслужавало."

11.00. Возим се из софийските задръствания на път към първата среща за деня. Светльо се обръща към нас "Знаете ли, че покривът на ресторанта в зала България е проектиран така, че да може да се отваря? Жалко, че сигурно вече отдавна този механизъм не работи. Ето я и една от най-любимите ми сгради в София" - и сочи през стъклото към изящната архитектура на ДЗИбанк на бул. Цар Освободител. Питаме го как усеща София, а той ни разказва виц: "По времето на размириците в Косово, американските военни самолети прелитат над София след атака, един войник попитал друг: Абе, бате, тук кога сме бомбардирали?, другият отвърнал: А, то така си беше!"





Голият 100-квадратен апартамент в подножието на Витоша, в който се намираме сега, в началото на лятото ще се превърне в уютен дом. Отсега си обещахме да го снимаме готов. Светльо обяснява някакви неща на строителите, които работят под зоркия поглед на собственика.

После се обръща към нас: "За изпълнителите единица мярка е свършената работа, за мен това е ПЕРФЕКТНО свършената работа. Заради милиметри несъвпадение разваляме цялата конструкция."

По въпросите за фън шуй ни отговаря, че всичко зависи от вътрешното усещане, няма такива правила. Същото е и с материалите, да си "еко" е ок. Но самата идея на дизайнерската професия е да се гонят ексклузивните решения, в този ред на мисли, колкото по-скъпо и лимитирано е едно нещо, толкова по-добре.

В шоурума на Евромебел имат разкошен избор от последните.

После плъзга ръце по един бял стол от полирано дърво, гарниран с твърда бяла кожа, който харесва особено много. "Работим с фирми, чиито мебели можеш да притежаваш едва след предварително записване и кастинг." Лудост, лукс, разбирайте го както искате.

Твоето място в София?
"Имам няколко любими места в София, където обичам да се разтоварвам след работния ден. Brasserrie е едно от тях…

В края на деня оставяме Светльо в интимната обстановка на Brasseriе с обещанието да се видим скоро, пак.

More from View Sofia

More Други