Следва

Кокошката и яйцето

E като Единбург

През пролетта Единбург е в истинския си разцвет. Още със самото кацане на летището те обгръща настроението...

All About Life преди 16 години

През пролетта Единбург е в истинския си разцвет. Още със самото кацане на летището те обгръща настроението на свежите цветя по цялата летищна зона.

Интересно е застрояването на шотландската столица Единбург – не хоризонтално, а вертикално, в пространството, оградено от Флодънската стена. Топичните средновековни сгради са ”небостъргачи” – сгради с над 12 етажа. С други думи - Единбург расте нагоре.

 


Разходката ти из града ще мине под наслов „емоционално и интелектуално запеждане”. И старата и новата част има задължителни за посещение места - замъка, където се съхраняват кралски скъпоценности и атрибути, и Камъка на съдбата, необходими за коронясването на престолонаследника.

 


С оглед на шотландската „уиски традиция” Музеят на уискито е спирка в Единбург сититур.

Атмосферата на Новия град е жива, динамична и познато градска с многобройните оригинални Irish pubs. Там е по-скоро не за разглеждане, а за преживяване.

 


Градският център прави впечатление с пъстротата на парковете, благоуханието от вплетените между паветата червени и бели рози и прозрачния въздух. Освен традиционните мъжки полички, това вероятно е другото нещо, което можеш да видиш само в Шотландия.

Да не пропускаме, разбира се, присъстващото навсякъде шотландско каре (т. нар. тартан – дълго парче вълнен плат като символ на принадлежност към определен род).

На най-високите части от града се открива гледка към морето, но това не е единственият воден басейн на обхвата на уникалния Единбург. Река Лийт е другата забележителност в цялата си прелест – мостове, зеленина и тихичко шумолене.

 


Единбург
е град с огромна история. Достатъчно мистичен и провокативен за едно лично опознаване.

www.edinburgh.org

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.