Следва

BOX с първо собствено предаване в ефира си!

"Ретро следобед" – новото делнично предаване на БНТ

От 4 февруари в ефира на БНТ1 стартира ново предаване „Ретро следобед”, което ще се излъчва всеки делничен ден от понеделник до четвъртък от 16.20 ч...

Events преди 11 години

От 4 февруари в ефира на БНТ1 стартира ново предаване „Ретро следобед”, което ще се излъчва всеки делничен ден от понеделник до четвъртък от 16.20 ч. Идеята за него е на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, а водещ ще бъде журналистът Албена Александрова.



Целта на новото предаване е да ползва неповторимия архив на Българската национална телевизия като изцяло се ръководи и съобразява с желанията на зрителите, които пожелаха да гледат свои любими развлекателни предавания, с които са израснали поколения и които по своята стойност остават ненадминати. За да отговори на интереса на зрителите този проект е ценен за развитието на БНТ, защото архивът на тези предавания ще бъде дигитализиран като се прехвърли от рулони или касети в новата и модерна цифрова система АВИД. С оглед на процеса на цифровизация този амбициозен проект е от огромна полза за бъдещото съхраняване и ползване на архива.

В „Ретро следобед” в понеделник зрителите ще гледат студентска програма „Ку-ку”, във вторник „Как да ги стигнем американците .....с Тодор Колев”, в сряда „Клуб НЛО”, а в четвъртък „Музикален следобед” („Златният орфей”, „Мелодия на годината”, рецитали).

* Студентска програма „Ку-ку“ е хумористично развлекателно предаване на БНТ създадено през 1990 г. Август Попов, Владислав Карамфилов-Въргала, Стефан Рядков, Васил Василев-Зуека, Слави Трифонов, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Ерденечемек Тимурин и други са актьорите, които се превъплъщаваха с безброй любими образи. На 22 декември студентското предаване симулира авария в АЕЦ „Козлодуй“. Екипът си поставя за цел да покаже как би се държала националната медия, ако в ядрената централа наистина има авария, и да се провери готовността на държавата да се справи с катастрофа от подобен мащаб. Това издание на „Ку-ку“ буквално “изправя на нокти” зрителите, всява всеобща паника в цялата страна и остава в телевизионната история с името “атомно Ку-ку”.

* 1994г. в българския ефир стартира първото вечерно шоу от американски тип – „Как ще ги стигнем американците с … Тодор Колев”. По Ефир 2 и на живо от НДК на 24 октомври авторът и водещ на предаването Тодор Колев посреща в студиото своята публика, която има свободен достъп до участие.

* През 1997 г. е първото излъчване на забавното шоу „Клуб НЛО”. През годините на предаването Велко Кънев, Георги Мамалев, Антон Радичев, Мария Сапунджиева, Чочо Попйорданов, Катерина Евро, Павел Попандов, Мария Статулова, Теодор Елмазов, Димитър Рачков правят скечове, пародии и песни на злободневни теми. Тук се раждат култуви реплики като „Телефонът ми звъни, ама някак международно..”, които стават емблематични за периода на масова емиграция, когато във всеки дом се очакваше международно позвъняване, както и популярните образи на Тримата в кухнята, полицаят-докладващ, редник Каракочев, Матрашки, Страшинката, Бат Сали и Седефчо, Шекер Шекеров и др.

* „Златният Орфей” е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1964-1999 г в курортния комплекс Слънчев бряг. Той включва международен конкурс за вокални изпълнители и конкурс за нови български естрадни песни. Престижният фестивал спомага за развитието на българската музика, утвърждава имиджа на страната и събира на сцената най-големите имена на естрадната песен. През годините за самостоятелни рецитали гости са едни от най-големите имена като Жозефина Бекер, Жилбер Беко, Адамо, Орнела Ванони, Джани Моранди, Карел Гот, Ал Бано и Ромина Пауър, „Рики е повери“, Мънго Джери, Хулио Иглесиас, „Иръпшън“, Алла Пугачова, „Супермакс“, Пако де Лусия, Бони М.,Туто Котуньо, Бой Джордж и Ла Тоя Джексън, Демис Русос, Темптейшънс и Пол Роджърс, Паоло Валеси, Филип Киркоров и много други.

* 1968-ма е рождената година и за националния телевизионен конкурс за българска естрадна песен “Мелодия на годината”.

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?