Следва

Обичта на известните - Никола и Карла Саркози празнуват рождения ден на бившия френски президент

Sundance Film Festival 2013: Филмите, актьорите, победителите...

Най-големият фестивал за независимо кино, Sundance, чийто основател е актьора Робърт Редфорд преключи преди дни...

Movies & TV преди 11 години

Най-големият фестивал за независимо кино, Sundance, чийто основател е актьора Робърт Редфорд преключи преди дни и даде реални шансове на филмите включили се в него и направени извън схемите на големите холивудски компании, да бъдат представени по-широко в киносалоните в Северна Америка.

Драмата "Фрутвейл" и документалият "Кръвен брат" спечелиха главните награди на кинофестивала. И двата филма спечелиха наградите и на публиката, и на журито.

"Фрутвейл" е по истински случай и разказва за Оскар Грант, който е убит на 22 години в Оукланд. Сценарист и режисьор е 26-годишният дебютант Райън Куглър.

"Този проект е за хуманността, за човешките същества и как се отнасяме един към друг" - каза режисьорът.

Признанието на "Фрутвейл" е за "майсторското изпълнение, опустошителното емоционално въздействие и моралната и социална потребност - и за всички, които и за секунда си помислят, че филмите нямат значение и не променят нищо" - каза Том Ротман от журито и обеща на създателите му и други награди в бъдеще.

Другата най-заслужила американска документална лента "Кръвен брат" разказва за американец, заминал да работи в сиропиталище в Индия, където живеят деца, заразени с ХИВ вируса.

Голямата награда в категорията "Световно документално кино" отиде при камбоджанският филм "Реката променя течението си". В него се разказва за жителите на местно село, които се местят да живеят в големия град.  За чуждестранен игрален филм пък бе избран корейският "Jiseul", разказващ как 120 души се крият в продължение на 60 дни в пещера по време на въстанието на о. Чеджуо през 1948 г.

Британската лента "Пуси Райът – пънк молебен" получи специалната награда на журито отново в категория "Световно документално кино". Режисьори на филма са Максим Поздоровкин и Майк Лернър. По думите им лентата е "класическа съдебна драма", в която са използвани записи от съдебната зала, интервюта в замесените в скандала с руската пънк група "Пуси Райъ"” и други документални материали.

За най-добра американска драма журито призна "Овощна градина" – историята на чернокожия Оскар Грант, който бе застрелян от полицай на 1 януари 2009 г. на спирката на метрото "Овощна градина" в град Оукленд. 

"Сънданс" е най-големият световен фестивал за независимо кино и се провежда от 1985 г.

Виж официалния сайт на фестивала тук >>>  Sundance Film Festival 2013.

Виж Street Style вдъхновенията по време на фестивала тук >>> Sofia Street Style



 

More Movies & TV