Следва

Ивайло Захариев стана баща "под прикритие"

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 18 - 24 февруари

Като контрапункт на унилото зимно време тази седмица едно лятно и слънчево преживяване ще...

Events преди 11 години

Фотографска изложба на Вера Гоцева - Ломовера
Кога: от 18 февруари до 16 март
Къде: Сохо (София, ул. Искър 4)



Като контрапункт на унилото зимно време е изложбата "SU" на фотографката Вера Гоцева - Ломовера с лятното и слънчево настроение, което носи тя. 

Това е втората самостоятелна изложба на авторката, за която тя споделя, че представлява "колекция от лято посред зимата". Ще бъдат представени фотографии, заснети на три различни острова в последните четири години. SU носи името на турската дума за “вода” и именно това е ключът към всички снимки от изложбата. Без значение дали водата присъства буквално или не, тя е там и пази спомена за други дни в друго време и на друго място.

Вера снима активно от четири години и е попуряна чрез двата си фотографски блога - (www.lomovera.com и www.digitalvera.com ). Доскоро позната преди всичко като журналист и човек на думите, още с първата си изложба през декември 2012 тя се нарежда сред интересните имена на фотографията.


Mini ARt fest fo III
Кога: от 20 до 28 февруари
Къде: София, ул. Стара планина 3
Вход: 8/10 лева

mini ARt fest fo e независим фестивал, чиято цел е да представи на софийската публика свободни артисти от България и света. Основната група хора, към която е насочен интересът на фестивала, са професионални артисти все още не станали звезди, артисти, работещи и интересуващи се от своето изкуство повече, отколкото от достигането до широката публика. 

Местата са ограничени, резервации на тел: 0897 555 484 или съобщения.

Повелителят сова от Пламен Глогов
Кога:18, 23, 24 февруари от 19.00 чаа
Къде: Младежки театър Николай Бинев, Голяма зала



Сценарий и режисура: Пламен Глогов
Сценография: Розина Макавеева и Радослав Паноров
Костюми: Лили Бакрачева и Розина Макавеева
Хореография: Виолета Машева
Музика: Sparks, Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Michael Jackson, Him, Barcelona, Горан Брегович


Приказно време. Красива девойка е заточена за три нощи в каменната кула на древен замък, където трябва да изпълни невъзможната задача, поставена й от един цар. До изгрев слънце всяка нощ тя трябва да оплита по 5 копринени дантели. Ако успее - ще се омъжи за царския син, ако се провали - ще загуби главата си.

Девойката е отчаяна, тя няма нужните умения, за да се справи с поръчението на царя. Тя стои безпомощна в килията си и очаква със страх утрото, което ще й донесе смърт. Неочаквано на помощ й се притичва странно същество - мъж с глава на бухал. Той се явява в килията на девойката със своята призрачна свита от хора с лица на нощни птици - сови, чухали, кукумявки, улулици… Нощният гост предлага на девойката, той да изплете дантелите в замяна на един облог - девойката трябва да отгатне името му, над което тегне страшно проклятие. Повелителят Сова е омагьосан принц и ако девойката познае името му, той и поданиците му ще спрат да бродят низвергнати и безприютни в нощта и смъртта ще дойде за тях като избавление. Ако девойката не отгатне името на соволикият мъж, тя трябва да се превърне в нощна птица и да стане част от тъжния му сонм. Такива са мрачните условия на Повелителят Сова. Но има и още една възможност. Тя е почти непостижима като отгатването на едно име сред безброй имена, като оплитането на 5 изкусни дантели за една нощ, като проглеждане за светлината на мрака. И единствената истинска възможност, когато човек остави зад гърба си изкуплението, любовта… себе си.

Оберхаузен - фестивал на късометражното кино
Кога: 18 февруари, 19.30 ч.
Къде: Червената къща
Вход: 4/6 лева



За поредна година организаторите представят най-любопитните и част от наградените филми от най-стария късометражен филмов фестивал в света.

Селекция от Международния конкурс 2012 - шест предимно документални и експериментални филми, които изследват отблизо поведението на човека и животните. Във Финландия лос и човек са в конфронтация до последно; Елоди Понг игриво сърфира с термина "ерзац" в диалога между двама души; а в "Сняг и видео" (носител на Голямата награда), палестински младежи са замервани с камъни. Кое е измислица и кое - действителност? Тази програма дава възможност да се проследят различни гледни точки.

Сняг и видео (Израел/Палестински територии, 2011, 14 мин., реж.: Михаел Зупранер)
Ерзац (Швейцария/Франция, 2011, 4 мин., реж.: Елоди Понг)
Малоди (Канада, 2012, 12 мин., реж.: Филип Баркър)
Говорещият с лосове (Финландия, 2011, 19 мин., реж.: Илка Раутио)
Не съм мъртъв, само спя (Холандия, 2011, 25 мин., реж.: Хуан С. Лопес Маас)
Кафе „Регулар”, Кайро (Египет/Индия, 2011, 11 мин., реж.: Ритеш Батра)

Всички филми са в оригиналните си версии, с английски субтитри.

Страници от световната литература
Кога: 19 февруари, 18.30 часа
Къде: Чешки център, лилав салон
Вход: Няма



Нова поредица посветена на световноизвестни писатели, литературни текстове и литературни герои, свързани с Чехия или чешката култура. Водещ и автор: Д-р Лиза Боева, избрани текстове чете Ицко Финци.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.