Следва

LFW: Всичко ни връща в 90-те с Topshop Unique есен-зима 2013/2014

LFW: Силно присъствие на елегантността в колекциите на британските дизайнери

Тази тенденция е следвана абсолютно прекрасно и от лондонските творци, които изчистват ненужните детайли...

All fashion преди 11 години

Още в Ню Йорк забелязахме, че дизайнерите рязко сменят курса на пищната стара есен, за да поемат по нова много по-изчистена, макар и не минималистична посока на създаване на дрехите, която да ги направи по-лесни за носене и съчетаване.

Тази тенденция е следвана абсолютно прекрасно и от лондонските творци, които изчистват ненужните детайли, махат някои ярки цветове и оставят усещането за една съвършена, спокойна елегантност, от каквато винаги има нужда.

И ден преди да закрием London Fashion Week, проследяваме изтънчената нишка в концепциите на някои от най- прочутите британски дизайнери, които показаха вдъхновенията си за есен-зима 2013/14:



Sass&Bide







Лимонено жълтото веднага се откроява на фона на графичната колекция на Sass&Bide есен-зима 2013/14, която за разлика от пролетната, която се отличаваше с присъствието на етно мотиви от далечни страни, тук всичко е някака туширано с черно, бяло, сиво, сребро, за да бъдат дрехите по-конвенционални, но в хубавия смисъл. Защото от първия до последния модел на дизайнерския дует Хайди Мидълтън и Сара-Джейн Кларк - всичко е абсолютно възможно за носене.

Панталони в прелестни кройки и черно-бели принтове, пуловери в металически нюанси, мини поли, чисто черни ансамбли - това е Sass&Bide, а блестящата работа на нейните създателки се изразява именно в прекрасната възможност да си ги представим всякак в гардероба.

Daks









Спокойна и изискана по британски колекция, в която присъстват красиви приглушени цветове и кройки, които всяко женско тяло би заобичало с първата рокля.

House of Holland









Талантливият и много симпатичен ексцентрик също се е отдал на изкушението да създаде далеч по-възможна за носене колекция, подобно на Sass&Bide, за разлика от предишните си творения.

И въпреки че към този дизайнер и неговите принтове и шантави цветни комбинации има култ в Лондон, в колекция есен-зима 2013/14 се прокрадва една великолепна елегантна нишка, която проследяваме с любопитство.

Сетове от две части, подобни на костюми, едноцветни при това, се отличават на финала на шоуто на Холанд, харесахме много и съчетанията от цветни неонови поли с пуловер в цвят сребристо сиво, пристегнат женствено с колан.

David Koma









Истински кожени скулптури, но елегантни, бяха ансамблите на David Koma, който използва в колекцията си есен-зима 2013/14 черно, червено и бежово като основни и силни за сезона цветове.

Holly Fulton









Една от най-смелите и талантливи Лондонски дизайнери Холи Фултън, също минава към тъмната страна за последната си колекция. Помним, че предишните й са по-цветни, по-жизнерадостни дори, докато тук определено има повече коктейлен стил, макар и все още да личи нейния уникален почерк в принтовете.

Черни топове се срещат с бели поли с плакатен принт, дълги до земята, подобни на тези на Раф Симънс, когато беше в Jil Sander. Виждаме и плетени пуловери в чудесни градски съчетания с поли, както и типично по британски - байкър яке с тишърт и кожена пола.

"Тази колекция е малко по-женствена от всички мои предишни, но все още е така младежка, каквато искам да бъде”, казва самата Фултън за моделите си, и определено смятаме, че формулата й е много успешна. Или поне ще бъде, когато дрехите излязат в продажба.

Mary Katrantzou









Мери Катрандзу е омагьосана от нова, леко мрачна приказка, служеща й за вдъхновение, която личи в характерните за дизайнерката принтове. Много по-изискана обаче е тази колекция, абсолютно различна от всички нейни досега, заради присъствието на едноцветните рокли и ансамбли в чисто черно, върху които принтът не е нарисуван, а триизмерно щампован.

Кройките и съответно силуетът също са нови - геометрично заоблени, или подобни на оригами форми се сливат в новия пейзажен принт, основен за колекцията, а именно японските гравюри. Всичко това прави от моделите на Мери великолепни вечерни рокли и костюми, които рязко сменят курса в посока на елегантността.



Прекрасни творения на Antonio Berardi, Christopher Kane и емблематичните лондонски лейбъли като Mulberry и Burberry също приветстват елегантността в колекциите си есен-зима 2013/14, за които ше разкажем подрбно в следващи материали.
 

More All fashion