Следва

LFW: Сърца и карамелени нотки в Burberry Prorsum есен-зима 2013/14

Обвиниха в расизъм Sports Illustrated

Ако, например, ние виждаме само супер мацки на красив фон и възрастен азиатец, обвинителите съзират...

All fashion преди 11 години

В новия брой на списанието, посветен на пътешествията, героините му, облечени в умопомрачителни бикини, позират на фона на най-красивите плажове в света. Компания им правят представители на местното население - колоритен възрастен китаец или африкански ловец, научаваме от Huffington Post.

По думите на обвинителите, SI използва тези хора като "жив реквизит", което е крайно неуважително и достойно за порицание.

Виж снимките тук>>

Ако, например, ние виждаме само супер мацки на красив фон и възрастен азиатец, обвинителите съзират: "Внушения, които засилват съществуващите стереотипи, напомнящи за векове на колонизация, и принизяват отделни групи хора, свеждайки ги до реквизит".

Китайската преса тръби, че фотография като тази цели да се покаже страната много далеч от Запада, несъвременна и крайно бедна: "Китаецът на снимката е представен като низш, примитивен човек, облечен в типични за националността дрехи, което няма нищо общо с действителността - ние сме втората икономически сила в света, в която повечето население живее в градовете, а не в селата".

Снимките, направени в африканската пустиня, също са подложени на критика.

Културологът Дейвид Леонард подкрепя несъгласието:

"На тези снимки хората с различен цвят на кожата са използвани като декор - като атрибути на екзотичния колорит. В снимките им е отредена ролята на слуги и помощници, призвани да удовлетворяват потребностите на хоратга от Запада".

Какъвто и да е изходът от така разшумелия се казус, той без съмнение ще доведе до сериозен маркетингов успех за изданието. Не че пищната Кейт Ъптън / топ звезда на изданието в последните 3 години/ на корицата не го гарантира априори.
 

More All fashion