Следва

LFW: Сърца и карамелени нотки в Burberry Prorsum есен-зима 2013/14

Обвиниха в расизъм Sports Illustrated

Ако, например, ние виждаме само супер мацки на красив фон и възрастен азиатец, обвинителите съзират...

All fashion преди 11 години

В новия брой на списанието, посветен на пътешествията, героините му, облечени в умопомрачителни бикини, позират на фона на най-красивите плажове в света. Компания им правят представители на местното население - колоритен възрастен китаец или африкански ловец, научаваме от Huffington Post.

По думите на обвинителите, SI използва тези хора като "жив реквизит", което е крайно неуважително и достойно за порицание.

Виж снимките тук>>

Ако, например, ние виждаме само супер мацки на красив фон и възрастен азиатец, обвинителите съзират: "Внушения, които засилват съществуващите стереотипи, напомнящи за векове на колонизация, и принизяват отделни групи хора, свеждайки ги до реквизит".

Китайската преса тръби, че фотография като тази цели да се покаже страната много далеч от Запада, несъвременна и крайно бедна: "Китаецът на снимката е представен като низш, примитивен човек, облечен в типични за националността дрехи, което няма нищо общо с действителността - ние сме втората икономически сила в света, в която повечето население живее в градовете, а не в селата".

Снимките, направени в африканската пустиня, също са подложени на критика.

Културологът Дейвид Леонард подкрепя несъгласието:

"На тези снимки хората с различен цвят на кожата са използвани като декор - като атрибути на екзотичния колорит. В снимките им е отредена ролята на слуги и помощници, призвани да удовлетворяват потребностите на хоратга от Запада".

Какъвто и да е изходът от така разшумелия се казус, той без съмнение ще доведе до сериозен маркетингов успех за изданието. Не че пищната Кейт Ъптън / топ звезда на изданието в последните 3 години/ на корицата не го гарантира априори.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 17 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.