Следва

Кейт е механична принцеса с пластмасова усмивка, каза английска писателка

5 дни преди Оскарите: Десетте най-награждавани и номинирани филма в историята

Дори самата номинация за наградите е като сбъдната мечта за някои от тях, признание за труда и саможертвите им...

Movies & TV преди 11 години

На 24-и февруари за 85-ти пореден път ще бъдат връчени наградите на Филмовата академия. Събитието както винаги ще е бляскаво и в следващия месец най-вероятно ще ти омръзне да слушаш за него, но няма как да го подминем с лека ръка, защото спечелването на престижната статуетка e повод за професионална гордост за всички членове от екипа на филма и сигурно е най-страхотното нещо в живота на звездите.

Дори самата номинация за наградите е като сбъдната мечта за някои от тях, признание за труда и саможертвите им.

В тази статия ние ще ти предоставим списък на Топ 10 филми, които са спечелили максимален брой Оскар номинации и филми, които са спечелили максимален брой статуетки и без съмнение са истински блокбъстъри и си струва да бъдат гледани. 

Ето ги и тях:




Титаник
14 номинации
11 награди

Американски филм от 1997 година на режисьора Джеймс Камерън, с Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет в главните роли.



Бен-Хур
12 номинации
11 награди

Американски игрален филм - исторически епос, излязъл по екраните през 1959 година, режисиран от Уилям Уайлър с участието на Чарлтън Хестън, Джак Хокинс, Стивън Бойд, Хайа Харарит и Хю Грифит в главните роли. Сценарият, написан от Карл Тънберг, е адаптация по новелата „Бен-Хур: история за Христос“ от 1880 година на американския генерал и писател Лу Уолъс.



Властелинът на пръстените: Завръщането на краля
11 номинации
11 награди

Това е третата част от филмовата екранизация на едноименния роман на Дж.Р.Р.Толкин от 1950 г. Режисьор: Питър Джаксън. В ролите: Орландо Блум, Илайджа Ууд, Лив Тайлър, Миранда Отто, Джон Рис-Дейвис, Виго Мортенсен, Йън Маккелън.



Уестсайдска история
11 номинации
10 награди
Aмерикански музикален филм, излязъл по екраните през 1961 година, режисиран от Джеръм Робинс и Робърт Уайз с участието на Натали Ууд, Ричард Беймър, Ръс Тамблин, Рита Морено и Джордж Чакирис в главните роли. Сценарият, написан от Ърнст Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл поставен на Бродуей през 1959 година, който от своя страна е съвременна разработка по класическото произведение „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир.



Английският пациент
12 номинации
9 награди

Aмерикански драматичен филм, създаден през 1996 г. по едноименния роман на Майкъл Ондатджи (канадски автор удостоен с престижната награда "Букър"). Режисьор на филма е Антъни Мингела. В него участват Ралф Файнс, Жюлиет Бинош, Кристин Скот Томас, Уилям Дефо и др. Музиката е на Габриел Яред.



Джиджи
9 номинации
9 награди

Aмерикански музикален игрален филм, излязъл по екраните през 1958 година, режисиран от Винсънт Минели с участието на Лесли Карон, Луи Жордан, Морис Шевалие и Хърмани Гинголд в главните роли. Сценарият, написан от Алан Джей Лърнър, е базиран на едноименната новела от 1944 година на френската писателка Сидони-Габриел Колет.




Последният император
9 номинации
9 награди
Биографична драма от 1987 г., режисирана от Бернардо Бертолучи с участието на Питър О`Тул. Това е първият игрален филм за който е получено разрешение от китайското правителство да се снима в забранения град в Пекин.



Отнесени от вихъра
14 номинации
11 награди

Американски филм класика от 1939 година с режисьор Виктор Флеминг. В главните роли участват Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. Филмът е направен по едноименния роман на Маргарет Мичъл от 1936 година.




Оттук до вечността
13 номинации
8 награди

Американски игрален филм - драматичен военен романс, излязъл по екраните през 1953 година, режисиран от Фред Зинеман с участието на Бърт Ланкастър, Монтгомъри Клифт, Дебора Кер, Франк Синатра и Дона Рийд в главните роли. Сценарият, написан от Даниел Тарадеш, е базиран на едноименния роман от Джеймс Джоунс.




Беднякът милионер
10 номинации
8 награди

Филмът е романтична криминална драма заснет по романа на Викас Суаруп. Излиза през 2008 г. Режисьори са Дани Бойл, Лавлийн Тандан. В ролите - Дев Пател, Анил Капур, Саураб Шукла, Анил Капур, Раджедранат Зутщи, Фрида Пинто, Мадхур Митал, Ирфан Хан и др.






7 дни преди Оскарите - 30-те най-впечатляващи рокли през последното десетилетие
6 дни преди Оскарите - Номинираните звезди преди да станат известни


More Movies & TV