Следва

"Долу ръцете от тялото ми" зове Леонардо ди Каприо в нова кампания

Новите българи: Иустина от Молдова и нейната българска мечта

Тя е от Молдова, пристига тук преди 5 години сама, но с едно желание... да популяризира нашия чудесен автентичен фолклор по един наистина съвременен и амбициозен начин...

People of art преди 11 години

Тя е от Молдова, пристига тук преди 5 години сама, но с едно желание... да популяризира нашия чудесен автентичен фолклор по един наистина съвременен и амбициозен начин. Добре де, казахме си ние, това ще е интересно и продължихме да слушаме историята на едно наистина талантливо момиче, с една наистина нестандартна мечта. 

Защото, да си го кажем честно, колко са българите, които мечтаят да популяризират българския фолклор... колко са тези, които дават нещо от себе си да съхранят националните традиции... Не много, е отговорът и на двата въпроса, което може да обясни изненадата ни, когато Иустина от Кишинев, която учи музикална педагогика в СУ, защото смята, че българския фолклор е едно от най-ценните неща, които притежаваме като нация, запя... Ама не просто запя, тя пееше... лично и универсално едновременно, при това български автентичен фолклор, а ние с отворени уста я слушахме. Отдавна не ни се беше случвало така да ни хареса тази музика, някак си по-близка заради съвременното й звучене, но все така автентична и с непреходните хубости на това, което е създавал народа ни, при това пресъздадено от молдовка...




V.S. От колко време си тук, Тина?

Ю: Oт 5 години

V.S. Как така реши да посетиш именно нашата страна, как взе това решение да дойдеш тук?

Ю: Изборът беше лесен. Мисля, че когато един младеж/тинейджер стои пред въпроса какво да учи - задължително трябва да избере онова, което обича най-много да прави или поне да е от тази област, която му е най-близка и интересна. Независимо дали изглежда невъзможно, безумно или неизгодно - важно е да послушаш себе си, а не всички останали, защото, да, съществува такъв вариант след множество други, в който ще успееш. В моя случай много обичам музика като цяло и се насочих към българско народно пеене, защото е изключително и различно.

V.S. А би ли искала да останеш?

Ю: Реших да търся реализацията си на музикалната сцена, като цяло, и ако тук е възможно по начина, по-който аз го вижам, ще остана. Запозната съм с общото мнение относно музикалната сфера в България, но това не ме притеснява. Със сигурност ще опитам, защото имам желание.

 

V.S. Kaкво ти липсва от твоята родина?
Ю:
Приятелите и семейството ми, начина, по-който хората споделят ежедневието си.

V.S. От дълго време си в нашата страна, направило ли ти е впечатление коя е най-красивата и най-грозната българска дума?
Ю: За мен красотата/грозотата на думата е в смисъла й, затова в зависимост към кой/какво е насочена се получава различен ефект. Харесва ми пловдивкото "айляк", забавно е.

V.S. Струва ли ти се много труден нашия език?
Ю: Не, само в началото изпитвах трудности, затова използвах английски. Най-интересно обаче ми беше да науча жаргона.

V.S. Обмисляла ли си това да се омъжиш за българин?
Ю: Да!

V.S. Какви тогава са плюсовете и какви са минусите на българите пред молдовците ?
Ю:
Българските мъже са по-красиви на външност, но не съм сигурна дали и по душа.

V.S. Чувала ли си някакви митове за нашата страна преди? И какви са те?
Ю: Имам спомени още по време на следването си в общообразователното българско училище в Кишинев, което завърших. Учехме Pодинознание и тогава реално научавах какво е България. Бях останала с впечатление, че това е идеалното място за живеене. Учиха ни на голямо уважение и почитание към прародината си. Когато пристигнах тук - видях, че реално нещатата не са толкова светли и чудесни. Но това не ме спира, защото тук се запознах с безброй готини, талантливи, невероятни хора, имам уникални близки приятели.

V.S. Кое в българите те плаши най-много?
Ю: Склонността към негативизъм и бездействие.

V.S. С какво се занимаваш главно в момента?
Ю: Работя и в свободното си време се занимавам с музика и реализациата на бъдещия албум "Еthnostep Garden".

V.S. Разкажи ни за този проект, как така се случи, че се влюби в българската музика?
Ю: Докато живеех в Молдова научих дискографията на най-добрите хорове "Мистерията на българските гласове", "Космическите гласове", "Ангелите" и това беше напълно достатъчно. Пък и идеятам която аз имам е да се съчетаят два противоположни стила в муиката: български автентичен фолклор и някои течения от съвременната електронна музика. Но това изисква време, търпение и добър екип.

V.S. Как приемат близките ти, това което правиш?
Ю: Всички ме поддържат и стискат палци, защото не им оставих друг избор!

V.S. А тук намират ли се хора, които да ти помагат с начинанието?
Ю: Да, за радост идеите, които имам стигат до хората и имам тяхното рамо. Но със сигурност ми предстои реализация на много творчески планове, за което имам нужда от подкрепа, финансова и всякаква друга. Има много идеи относно бъдещия ми албум, и се надява да намеря начин да ги реализирам в най-близко бъдеще.

V.S. До къде искаш да стигнеш?
Ю: До световната сцена. 

V.S. Доволна ли си от начина си на живот сега? Мечтаеш ли си за още нещо, освен да покориш световните чартове?

Ю: Да, удовлетворена съм засега, но мисля, че може много по-добре. Вярвам, че нещата се нареждат по най-добрия начин за мен, затова съм спокойна и само действам според целите, които имам. Мечтая да мога да предавам най-искрените човешките емоции, чрез своето изкуство и усещане. Да заразявам хората с положителна енергия. Да съм свободна да създавам нещата, които искам!

V.S. Благодарим ти, Тина, за тази твоя мечта и успех!



Иустина все още събира финансиране за първия си албум, който ще включва българската "музика от бъдещето". Кампанията й събира средства тук.  

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра