Следва

Голямото Brazzobrazzie наближава

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 25 февруари - 3 март

Най-четеният автор в израелските затвори, най-краденият автор в израелските книжарници, автор на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни...

Events преди 11 години

Премиера на сборника "АСАМТОЙ" от Етгар Керет
Издател: Жанет 45 
Кога: 26 февруари от 19.00 часа
Къде: Софийска градска художествена галерия
Превод: Милена Варзоновцева

Етгар Керет, най-четеният автор в израелските затвори, най-краденият автор в израелските книжарници, автор на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, носител на Платинената награда на израелската Асоциация на издателите (неколкократно), отличието за най-добър чуждестранен писател на Централната градската библиотека в Санкт Петербург (2010) и кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, както и Златна камера от Кан (2007), ще гостува за трети път в България от 25-и до 27-и февруари 2013, за да представи третия си сборник с разкази на български "Асамтой". 

В третата книга на Етгар Керет на български става ясно как Луната може да се продаде срещу десет долара и известно количество добра карма; защо асансьорите влияят отрицателно на самоуважението на кучетата; кому са нужни искрите в очите; кълве ли дявол на шоколадов трюфел; как да направим добрия сценарий блестящ; какво си мислят на първа среща жените и какво – мъжете. Сред многото житейски прозрения и монументални заключения се намират също една теория за скуката като двигател на света плюс три железни правила за поддържане на любовната връзка. А в един разказ героят си поръчва “говоряща риба” от менюто и вместо да я изяде, провежда екзистенциална беседа с нея: „Ето това отличава писателя – казва Керет, – той не да ползва нещата, а предпочита да ги разговори.“ Асамтой (2002) съдържа 34 от най-добрите разговори с нещата на израелския писател, както и предговор, рисуван автограф и няколко препоръки наместо послеслов – специално за българското издание.

НОЩТА НА РЕКЛАМОЯДИТЕ

Кога: 28 февруари ot 21.00 часа
Къде: BLENDER



Уникалната селекция на Жан Мари Бурсико за 2012 г. Най-щурият кино купон! Само за една вечер на голям екран!

Световни рекламни клипове, които никога не си виждал! Най-смешните, най-успешните! 3 часа реклами с големи звезди и велики спортисти, режисирани от кино гении и модерни режисьори. 

Партито е съчетано с многого музика на най-добрите DJ и много, много танци, защото е и част от Mediamixx’13. 

Предварителна продажба на билети през www.ticketpro.bg и заведенията Мементо - 15 лв. Продажба на вход в деня на събитието - 20 лв.

Изложбата Uncle Man
Кога: от 5 февруари до 1 март 
Къде: Чешки център



Цикълът обекти и фотографии Uncle Man е вдъхновен от любимия чешки, детски комик Чичо Йедличка (Strýček Jedlička, 1923-1993), който, колкото и да е парадоксално, според негови съвременници не е обичал деца. Това несъответствие инспирира Антонин Ират към творби, черпещи идеи от този факт и имащи много общо с Чичото.

Чичо Йедличка е само вдъхновението. Работите, които възникват са резултатът и функционират без да е необходимо запознаване с причината. Инсталацията от обекти и фотографии образуват един вид приказка, т.е. история скрита между редовете.

Изложба живопис на Цани Цанев
Кога: от 1 март до 23 март
Къде: Галерия "АСТРИ"



Цани Цанев представя акварели и акварелни техники върху хартия от 70-те, 80-те години и до наши дни.

Той е между първите съвременни български художници, наричани "поколението от 60-те години", който показва склонност към експресионизъм - към странен рисунък, колорит и символни образи, разкриващи сложни душевни състояния.
….в своите превъзходно изработени мъгливи и здрачни пейзажи възсъздава не само географската характерност и атмосфера на мистериозната унгарска земя и на унгарската трагично- величава душевност. Рапсодично звучат самите наситени и дрезгави цветни гами, в които художникът сътворява пейзажите си- широки разливи от охравокафява, сепия, мургавочервено, виолет. Той си служи със смесена акварелна и темперна техника за да изрази не само обективните си усещания, но и душевния си заряд. Художникът изобщо схваща пейзажа като превод и израз на човешката душевност, на личната му творческа душевност и състояния. Почти безфигуралните му пейзажи стават направо експресия на психичната дейност.

Часът на вълците по Ингмар Бергман
Кога: 28 февруари, Голяма зала от 19.00 часа
Къде: Младежки театър Николай Бинев
Режисьор: Деси Шпатова
Сценография и костюми: Николета Найденова
С: Владимир Люцканов, Койна Русева, Николай Луканов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Вихър Стойчев, Мая Бабурска, Веселина Конакчийска




По кривата на отчаянието на Ингмар Бергман Животът на марионетките идва сравнително късно в кариерата му, когато авторът се е убедил почти окончателно, че изход няма (повтарящ се мотив в текста, превърнал се във филм) и самотата не просто не може да се преодолее с общуване, ами общуването увеличава пропорционално изолацията на хората острови.

Затова и някогашните Бергманови Усмивки от една лятна нощ са разкривени от валиум и алкохол и единственото, по което си личи, че героите са измислени точно от него, е трагичната взаимозависимост между тях, съвършено работещият механизъм на действие и противодействие, на взаимно дърпане на конците, унищожаващо свободната им воля. Хитър ход на Десислава Шпатова e да разкрие тази взаимозависимост още в самото начало, когато на екран се прожектира псевдородословно дърво с обърканите връзки.

На пръв поглед звучи като воайорска история с жълт привкус: инженерът Петер Егерман (Владимир Люцканов) е женен за дизайнерката Катарина Егерман (Койна Русева). Бракът им е по скандинавски съвършен дори в изневерите им, включително тази на Катарина с психиатъра (Николай Луканов), когото Петер посещава, за да му разкаже, че сънува как я убива и това му доставя удоволствие. Двамата нямат деца и сами са си деца един за друг, като под килима на тази зависимост са пометени властната майка на Петер (Станка Калчева), хомосексуалният приятел на Катарина, който изпитва чувства към мъжа й (Малин Кръстев) и кой знае още какво.
Но колкото повече се трупа мръсотия от недоизказаност, колкото повече въпросите на емоционалния свят биват приспани с работа и добро възпитание, толкова по-трагични са последиците. Страхът от споделяне се преодолява с прехапване на устните, но постановката отговаря ясно къде се скриват тези емоционални дефицити – във вътрешния свят, построявайки крепост около сърцето. Символична е „любовната” сцена между съпрузите, в която еротика и агресия се сливат в неразличимо цяло, но накрая единственото сигурно остава дистанцията между двамата, невъзможността им да стигнат един до друг...


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?