Следва

Илиана Раева ще е жури в Денсинг Старс

Оскари 2013 - победители и страсти

Снощната церемония по раздаването на наградите Оскар определено бе сред най-добрите...

Movies & TV преди 11 години

Снощната церемония по раздаването на наградите Оскар определено бе сред най-добрите, които светът е виждал досега. Визуалният стил напомняше 30-те и 40-те години, като специално внимание беше отделено на завръщането на мюзикълите като жанр и на 50-тата годишнина от първия филм за Джеймс Бонд.

Водещият на събитието тази година беше Сет Макфарлин, известен както със сатиричния си култов анимационен сериал "Family Guy", така и с нашумелия игрален филм "Приятелю, Тед". Той се вписа страхотно в класната атмосфера и дори посвети утешителна песен на всички загубили в края на церемонията.



Заради силната конкуренция през 2012-та, нито един филм не успя да доминира над останалите с брой награди. Статуетките бяха разпределени равномерно между няколко заглавия, като все пак на първо място с цели четири се нареди "Животът на Пи", "Клетниците" и "Арго" прибраха по три, а "Джанго без окови" остана с две.

Най-престижното отличие на Академията, наградата за "Най-добър филм", отиде при създадения по истинска история трилър на Бен Афлек "Арго". Това се случи съвсем очаквано, след като лентата вече бе призната и от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство и Златните глобуси.

Анг Лий
си заслужи статуетката за режисура с "Животът на Пи". А лентата бе най-награждавана по време на снощната церемония, прибирайки си и отличията за операторско майсторство, саундтрак и визуални ефекти.

Статуетката за "Най-добър актьор" беше връчена на Даниел Дей-Луис за изключителната му игра като Ейбрахам Линкълн в "Линкълн", като това е третата статуетка в кариерата на актьора. 

Отличието за "Най-добра актриса" отиде при Дженифър Лоурънс за водещото участие в "Наръчник на оптимиста". Само на 22 години, тя успя да спечели награда, за която мнозина мечтаят цял живот и може би това вълнение и дойде в повече, защото актрисата се преспъна и падна точно преди да се качи на сцената, за да вземе статуетката си.



Кристоф Уолц и Ан Хатауей са хората, които получиха Оскари за поддържаща мъжка и женска роля за участията в "Джанго без окови" и "Клетниците".




Следва пълния списък с победители от 85-ите награди на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ.


Актьор в главна роля:

Даниел Дей-Луис (Линкълн)

Актьор в поддържаща роля:

Кристоф Уолц (Джанго без окови)

Актриса в главна роля:

Дженифър Лоурънс (Наръчник на оптимиста)

Актриса в поддържаща роля:

Ан Хатауей (Клетниците)

Анимационен филм:

Храбро сърце (Brave)

Режисьор:

Анг Лий (Животът на Пи)

Оригинален сценарий:

Джанго без окови (Django Unchained)

Адаптиран сценарий:

Крис Терио (Арго)

Чуждоезичен филм:

Любов (Австрия)

Документален филм:

В търсене на Шугърмен

Късометражен документален филм:

Inocente

Сценография:

Линкълн

Операторско майсторство:

Клаудио Миранда (Животът на Пи)

Монтаж:

Уилям Голдънбърг (Арго)

Оригинална музика:

Skyfall (007 координати: Скайфол)

Визуални ефекти:

Животът на Пи

Костюми:

Анна Каренина

Грим и прически:

Клетниците

Звуков мишунг:

Клетниците

Монтаж на звукови ефекти:

007 координати: Скайфол; Враг номер едно

Късометражна анимация:

The Paperman

Късометражен игрален филм:

Curfew

Най-добър филм:

Арго (Argo)

 

More Movies & TV