Следва

Американски балет за България се завръща през април

Избираме песента за Евровизия навръх 3 март

 За песните ще може да се гласува на съобщените...

Music преди 11 години

Песента, с която Елица и Стоян ще представят България на финала на песенния конкурс „Евровизия 2013” в Малмьо, Швеция, ще бъде избрана навръх националния празник на България 3 март.

В телевизионно шоу с начален час 20:45 ч. БНТ ще излъчи пряко изпълнението на трите песни, като зрителите и специално жури ще ги оценяват. Водещ на предаването ще бъде Драгомир Драганов.

За песните ще може да се гласува на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS - по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изисквания в регламента.

На първо място ще се класира песента, получила най-много точки от общото гласуване, като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест. Участниците в Евровзия 2013 от Македония – Влатко Лозановски-Лосано и Есма Реджепова, както и групата "Heilsarmee" от Швейцария, ще бъдат специални гости на бг финала за най-популярния песенен конкурс на Стария континент.

Влатко Лозановски-Лосано стана популярен след участието си в ТВ шоуто "Звезди Мак" 2007-2008, където спечели трето място, а през 2009 стана четвърти на фестивала Скопие - национален избор за песен на „Евровизия” с хита "Близо до мен". Същата година парчето бе обявено за третата най-слушана песен в Македония.


Есма Реджепова и Влатко Лозановски-Лосано

Носител е на награди от фестивалите „Скопие 2010”, "Песни на морето" в Севастопол, Украйна, негови са хитовете "Лети към теб" и "This Love". Лосано е известен и с отличната интерпретация на стари български народни песни, които по думите му, много цени като част от нашата традиция и културно наследство.

Есма Реджепова е сред най-прочутите изпълнителки на фолклорна музика от Македония. Тя е с мюсюлмански, еврейски и цигански корени. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност. Смятана е за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр.

Става известна по време на комунистическия режим в тогавашна Югославия. Есма Реджепова има почти 600 записа, два от които платинени, осем златни и осем сребърни. Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.

Заедно с последния си съпруг, Стево Теодосиевски, са осиновили 49 момчета. На 4 ноември 2006 г. Кралицата на циганите, както я наричат в Република Македония, гостува в София за премиерата на филма „Когато пътят засвири: приказки за цигански керван“. На 10 ноември 2009 г. Есма Реджепова изнесе самостоятелен концерт – спектакъл в зала 1 на НДК в София.


Heilsarmee

Швейцарците от "Heilsarmee" пък ще се явят на „Евровизия 2013” под ново име и с нов имидж, за да изпълнят изискванията да няма политическо или идеологическо съдържание в представянето им. Те ще се борят за челни позиции с песента "You and me". "Heilsarmee" е група съставена от 6 музиканта - членове на интернационалната организация на евангелистката църква - "Армията на спасението".

През годините всички членове на групата са били, и продължават да се избират, чрез вътрешна селекция на организацията. В сегашният й състав влизат Майкъл Стеркс(47), Катрина Хаури (46), Якоб Кристоф (31), Сара Брейтер (20), Джонас Гугакс (22) и Емил Рамсауер (94). Най-младият член на групата е Сара, която наскоро навършва 20 години, а най-възрастният - Емил, който е на 94.

В специален видеопоздрав участниците от Гърция – Коза Мостра и Агатонас Яковидис с песента „Alcohol is Free”, ще пожелаят успех на Елица и Стоян, за които това е второ участие в „Евровизия”, които през 2007 спечелиха пето място.


Коза Мостра и Агатонас Яковидис

Двата полуфинала и големият финал на Евровизия ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г., а България ще се състезава във втория полуфинал.
 

More from View Sofia

More Music