Следва

Future Heroes – бъдеще х 3

Американски балет за България се завръща през април

 Третото издание на “Американски балет за България” подготвя два...

Events преди 11 години

Третото издание на “Американски балет за България” подготвя два независими спектакъла, които ще бъдат поставени общо седем пъти на две сцени - традиционно в Софийската опера и балет и за първи път в зала 1 на НДК.

Програмата “Американски балет за България”, организирана за трета поредна година от сдружение “Кълчаръл бриджис” и фондация “Америка за България”, ще представи двата спектакъла със седем постановки в седмицата между 19 и 28 април (петък - неделя).

Само за две години, със своите издания през 2011 и 2012 в Софийската опера и балет, “Американски балет за България” се вписа сред най-очакваните културни събития у нас и стана най-популярната платформа за елитен американски балетен танц, който може да бъде видян в България.

26 февруари 2013 г. - Изключително продължение на ”Американски балет за България” предстои тази година. През последната седмица на април (19-28, петък-неделя) София показва балет от световна класа.



Истинска сензация в програмата на “Американски балет за България” този сезон е участието на най-големия американски танцов театър Алвин Ейли с трупата си Ейли II, която ще приключи своето европейско турне именно в България от сцената на зала 1 в НДК. 

Участието на легендарните танцьори бе обявено официално преди броени дни и се превърна в заключителен спектакъл от общо 14 в Германия, Франция и Италия. Така България застава със самочувствие върху европейската културна карта и прави сериозна заявка за участие в големите танцови маршрути на Стария континент.

Ейли II ще видим на 24 април, сряда, и 25 април, четвъртък, в зала 1 на НДК с програма от 4 балета по 30 мин., сред които и най-известният балет на театъра от създаването му преди близо 100 години – Revelation (“Откровение”) по хореография на самия Алвин Ейли.

Американски балет за България в Софийската опера и балет
За своята традиционна сцена в Софийската опера и балет “Американски балет за България” е подготвил амбициозен спектакъл от балети на най-великите американски хореографи - Уилям Форсайт, Джером Робинс и Джордж Баланчин.

УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ

Джером Робинс е хореографът, който самият Баланчин нарича “най-великият американски хореограф”. Известен не само като балетен хореограф (New York City Ballet, Ню Йорк Сити Балей), Робинс е и постановчик и хореограф на Бродуей. Може би най-известната му творба е мюзикълът “Уестсайдска история”, за който получава две награди “Оскар”, едната от които - за най-добър режисьор (1961г.).

На сцената на Софийската опера и балет ще видим балета на Робинс по музика на Шопен The Concert (Концертът) - закачлив и комичен спектакъл, наречен от Ню Йорк Таймс “налудничава фантазия” в ревю през 1956 г. The Concert прродължава да се поставя с невероятен успех на най-големите балетни сцени от своето създаване до днес.

ПАРИЖ, РУДОЛФ НУРЕЕВ И СИЛВИ ГИЛЕМ

Уилям Форсайт е сред най-прогресивните хореографи на нашето време, известен със своите интерпретации на класически репертоар чрез съвременни арт форми. Балетът, с който Форсайт ще бъде представен в програмата на Софийска опера и балет - In the Middle, Somewhat Elevated - е поставен в края на 80-те години на 20 век за Парижката опера и балет по поръчка на знаменития Рудолф Нуреев, тогава неин директор и един от най-талантливите балетисти на 20 век, известен със своя експресивен, безкомпромисен и революционен стил.

Нуреев поръчва балета In the Middle, Somewhat Elevated за Силви Гилем - най-младата звезда в историята на Парижката опера и балет, която през 1983 г. изгравя на Международния балетен конкурс във Варна и печели Гран при; благодарение на това свое представяне, Гилем е забелязана от Нуреев и става негово протеже в Париж.

И докато Рудолф Нуреев създава еталон за мъжкия балетен танц изобщо, Силви Гилем преобразява класическия балет, налагайки свръхданните като стандарт.



БАХ И ЧАЙКОВСКИ В ПРОЧИТА НА БАЛАНЧИН

Тази година “Американски балет за България” се обръща към творчеството на Джордж Баланчин с два негови балета - Кончерто бароко (по музика на Бах) и Чайковски Па де дьо. Кончерто бароко е сред трите балета, с които New York City Ballet отваря врати през 1948 г. Чайковски Па де дьо е част от музиката на “Лебедово езеро”, неизползвана близо 100 години и преоткрита в средата на 20 век от Баланчин, който решава да я превърне в бравурна хореография, считана за образец на баланчинския стил.

Изключителният спектакъл от трите балета на Робинс, Форсайт и Баланчин ще бъде представен на 19, 20, 21, 27 и 28 април от балетната трупа на Софийска опера и балет.

Билетите за третото издание на “Американски балет за България” вече се продават в мрежите на Eventim.bg и Ticketplus.bg, както и на касите на НДК (Ейли II) и Софийската опера и балет (Великите американси хореографи).


“Американски балет за България” се провежда под егидата на фондация „Америка за България”. Програмата е насочена към превръщането на балетното изкуство в ефективен инструмент за културна дипломация, към връщането на младите хора в залите на балетните театри, обогатяването на палитрата на професионалния балет в България и възстановяването на престижа на българската балетна традиция. В дългосрочен план “Американски балет за България” цели създаването на творческа среда, където културните различия ще бъдат не пречка, а предпоставка за ползотворно сътрудничество
между артисти от различни школи и поколения.

 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?