Следва

Ще спаси ли чичо Чарли Линдзи Лоън?

Италия на бъдещето

 Една Италия, в която напредъкът на познанието се превръща в...

Events преди 11 години

На 4 март от 18.00 ч. във фоайето на Националния дворец на културата в София, ще бъде открита инсталацията от пана „Италия на бъдещето” – иновативен експозиционен подход, който представя за първи път в България научно-технологичния облик на Италия, с подбор на някои от най-значимите научни и технологични постижения.

Една Италия, в която напредъкът на познанието се превръща в инструмент за подобряване качеството на живот на цялото общество.

Така възниква алтернативна визия на страната, представяйки колекция от примери за най-важните иновации, които е направила и на които е първенец на световно ниво.

Страна, която е в състояние да превъзмогне стереотипите, които я считат само за „люлка на цивилизацията”, и да се проектира в бъдещето.

Роботика, физика на частиците, медицина, реставрационни технологии и валоризация на археологическото и културно наследство са само някои от темите, разглеждани в интерактивната пътека, която предлага на посетителите възможност да се докоснат до най-обещаващите резултати от националните изследвания.

Инсталацията включва един единствен блок с интегриран прожектор, който излъчва видео материали. Надписите върху паната са на италиански и английски, с превод на български език. Експозицията ще остане отворена до 22 март 2013 г.

Веднага след откриването на изложбата, ще последва интересен форум, на който български и италиански представители на науката, предприемачеството и технологичните иновации ще обсъждат темите, предложени от изложбата.

Ще вземат участие доц. д-р Валери Голев - физик от СУ "Св. Климент Охридски", Пламен Петров - генерален директор на MAPEI България, Патрик Паулето - PVB POWER България и Карло Саламон - изпълнителен директор на CIESSE TRADING. Ще последва коктейл.

Събитието се организира от Италианския културен институт в София, съвместно с Националния дворец на културата и Confindustria Bulgaria.

Инициативата е промотирана от Министерството на външните работи на Италия, в сътрудничество с някои от основните институции за изследвания в страната, като Националния съвет за научни изследвания, Италианския институт за технологии, Националния институт по ядрена физика и висшето училище „Сант’Ана“ в Пиза.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?