Следва

Pre Party Офис обяд експрес

Гурме Каперси

Поръчваш си риба, а тя често пристига гарнирана с малки топчета с кисел вкус. Това са каперси, мариновани в...

Food преди 16 години

Поръчваш си риба, а тя често пристига гарнирана с малки топчета с кисел вкус. Това са каперси, мариновани в оцет или някакъв друг вид марина, или просто сол.
Каперсите са цветните пъпки на почти 2-метров пълзящ храст от семейството на маслините, растящ по Средиземноморието.

Чудесна съставка са в салати, разни меса и с рибата, която ти поднасят.
Не са подходящи за хора с бъбречни, жлъчни или чернодробни проблеми – може да е много вкусно, но няма да се почувстваш добре след това. Затова пък, ако те боли зъб или преди няколко минути са ти вдигнали нервите, това е лек за теб – полезно и приятно.





За жалост пресни каперси на територията на България няма да намериш, а така или иначе в суров вид не се консумират. За такива райони служат маринованите каперси, които можеш да си ядеш вместо пуканки пред телевизора. Ако те прелъстиха, можеш да ги намериш в Дар от боговете на бул. България 102 (бизнес център Белисимо) и на бул. Черни връх 17.

Каперсите, с диамер около 1см, се берат, след което сушат на естествена слънчева светлина преди да се потопят в марината.





Ако се разхождаш из Алжир, Средна Азия, Иран, Кавказ ще откриеш диворастящи каперси, а тези, които консумираш в момента са отглеждани в Южна Европа и Северна Америка.

Предлагаме ти едно уникално ястие, което със сигурност ще направи каперсите една от любимите ти подправки.

Необходими са няколко каперси, три кралски скариди, малко бекон, телешки стек и пиперки за мус.

Телешкото бон филе е средноизпечено, след което се нарязва на медальони. Поставяш го върху подложка от току-що направения мус от пиперки. Върху телешкия медальон лягат трите скариди, които са обвити в тънък бекон. През това време си загрял зехтин, в който поставяш каперсите.

Достатъчни са само няколко секунди, за да се получат хрупкави пържени „топчета”, подобни на слънчогледови семки.

Заливаш „кулата” от мус, бон филе и скариди със соса от вкусните пъпки и съответно разпиляваш по лъскавата огромна чиния малките каперси. Това не е просто храна, това е изкуство и удоволствие.

Опитай!

More from View Sofia

More Food