Следва

PFW: Пълно модно опиянение, или колекцията на Lanvin есен-зима 2013

PFW: Дебютът на Уонг в Balenciaga

Въпреки че, за да сме честни, Александър е 100-процентов американец, роден в Калифорния и завършил...

All fashion преди 11 години

Върховото очакване в Париж си имаше предвидимо име - Александър Уонг с дебют за Balenciaga. Изключително шумно прокламирано и още по-шумно обобщено след финала на шоуто на извънредно талантливия американец.
Просто досега никога не се беше случвал такъв прецедент - в една от най-важните френски модни къщи с необозрими като важност и уважение френски традиции да бъде поканен американец за шеф-дизайнер. Англичани е имало, италианци - също, дори белгийци, но американец и то от китайски произход... при това на има-няма 28 - 29 години - не!

Въпреки че, за да сме честни, Александър е 100-процентов американец, роден в Калифорния и завършил нюйоркския Parsons School of Design. И все пак, предвид всички тези повече от особени обстоятелства, можем да си представим безобразната тежест, защото отговорност е слаба дума, която легна на плещите на младока с назначението му миналата година. Не стига, че става дума за Баленсиага, а на всичкото отгоре за Баленсиага след Никала Геские, едно от най-силните дизайнерски имена на съвремието.

И най-хубавото се случи - след всичко вкратце разказано дотук, Уонг не само не се провали, а показа вълшебна, изключителна, сложна мода, от която на заядливите им спря дъха, а на благоразположените им се появиха сълзи в очите от щастие.



В колекцията на Balenciaga FW 2013/14 се усещат всички знакови елементи от стила на самия основател на къщата Кристобал Balenciaga и най-добрите му последователи: твърди, запазващи формата тъкани, така наречените архитектурни кройки при късите черни жакети с реглан ръкав, в монохромните бели или черни топове, и хайтек - в специално обработените кожи и в плата с ефекта на мраморни жилки. Виждаме и серия красиви черни рокли, със сложни кройки и драперии под гърдите - прословутият футуризъм, приписван на Геские. И още къси жакети от кожа, панталони с висока талия, феноменално красиви гърбове. За момчето от Ню Йорк, което умееше да прави най-хубавите маратонки, това е висш пилотаж, невероятен скок, не, че някога е имало съмнения, просто нещата се случиха сякаш по-бързо от очакваното.



Вярно е, че колекцията не беше триумф, никой не подхвърляше Уонг от радост, но защо ли трябва да бъде чак триумф. Критиците с големите кошници казаха, че Геские е бил в пъти по-добър, изключително близък до концепцията на къщата, винаги с мисъл, насочена към наследството на Баленсиага, и то през всичките 15 години, той просто винаги е имал да каже нещо на света - с всяка своя хрумка, с всеки свой шев.

Някои дори я нарекоха скучна, "интелектуална колекция за съвременни жени" и предвидиха кратък живот на младия дизайнер за бранда. Не знаем какво ще се случи, ние проследихме ревюто с огромно удоволствие, каквото надяваме се ще изпитате и вие. Огледалото зад моделите допълва цялото впечатление безпогрешно, обърнете специално внимание на детайла там.
 

More All fashion