Следва

PFW: Пълно модно опиянение, или колекцията на Lanvin есен-зима 2013

PFW: Дебютът на Уонг в Balenciaga

Въпреки че, за да сме честни, Александър е 100-процентов американец, роден в Калифорния и завършил...

All fashion преди 11 години

Върховото очакване в Париж си имаше предвидимо име - Александър Уонг с дебют за Balenciaga. Изключително шумно прокламирано и още по-шумно обобщено след финала на шоуто на извънредно талантливия американец.
Просто досега никога не се беше случвал такъв прецедент - в една от най-важните френски модни къщи с необозрими като важност и уважение френски традиции да бъде поканен американец за шеф-дизайнер. Англичани е имало, италианци - също, дори белгийци, но американец и то от китайски произход... при това на има-няма 28 - 29 години - не!

Въпреки че, за да сме честни, Александър е 100-процентов американец, роден в Калифорния и завършил нюйоркския Parsons School of Design. И все пак, предвид всички тези повече от особени обстоятелства, можем да си представим безобразната тежест, защото отговорност е слаба дума, която легна на плещите на младока с назначението му миналата година. Не стига, че става дума за Баленсиага, а на всичкото отгоре за Баленсиага след Никала Геские, едно от най-силните дизайнерски имена на съвремието.

И най-хубавото се случи - след всичко вкратце разказано дотук, Уонг не само не се провали, а показа вълшебна, изключителна, сложна мода, от която на заядливите им спря дъха, а на благоразположените им се появиха сълзи в очите от щастие.



В колекцията на Balenciaga FW 2013/14 се усещат всички знакови елементи от стила на самия основател на къщата Кристобал Balenciaga и най-добрите му последователи: твърди, запазващи формата тъкани, така наречените архитектурни кройки при късите черни жакети с реглан ръкав, в монохромните бели или черни топове, и хайтек - в специално обработените кожи и в плата с ефекта на мраморни жилки. Виждаме и серия красиви черни рокли, със сложни кройки и драперии под гърдите - прословутият футуризъм, приписван на Геские. И още къси жакети от кожа, панталони с висока талия, феноменално красиви гърбове. За момчето от Ню Йорк, което умееше да прави най-хубавите маратонки, това е висш пилотаж, невероятен скок, не, че някога е имало съмнения, просто нещата се случиха сякаш по-бързо от очакваното.



Вярно е, че колекцията не беше триумф, никой не подхвърляше Уонг от радост, но защо ли трябва да бъде чак триумф. Критиците с големите кошници казаха, че Геские е бил в пъти по-добър, изключително близък до концепцията на къщата, винаги с мисъл, насочена към наследството на Баленсиага, и то през всичките 15 години, той просто винаги е имал да каже нещо на света - с всяка своя хрумка, с всеки свой шев.

Някои дори я нарекоха скучна, "интелектуална колекция за съвременни жени" и предвидиха кратък живот на младия дизайнер за бранда. Не знаем какво ще се случи, ние проследихме ревюто с огромно удоволствие, каквото надяваме се ще изпитате и вие. Огледалото зад моделите допълва цялото впечатление безпогрешно, обърнете специално внимание на детайла там.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.